Αναλύσεις

Παγώνουν τα επιδόματα και οι εξετάσεις αιτήσεων ασύλου για Σύρους

Τα Σώματα Ασφαλείας της χώρας πρέπει να βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών

Στον ύψιστο συναγερμό βρίσκονται οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποτροπή εισχώρησης πλοιαρίων με παράτυπους μετανάστες στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το επεισόδιο με τις πέντε βάρκες, που εντοπίστηκαν και ανακόπηκαν σε διεθνή ύδατα από τη Λιμενική Αστυνομία, είναι ένα δείγμα τού τι μπορεί να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Αν συνυπολογίσει κανείς την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τους συνεχείς βομβαρδισμούς από και προς τον Λίβανο και τα δύο περίπου εκατομμύρια Σύρους, που θέλουν να εγκαταλείψουν τη γειτονική χώρα, τότε γίνεται αντιληπτό ότι τα Σώματα Ασφαλείας της χώρας πρέπει να βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

Αναστέλλεται η εξέταση αιτήσεων ασύλου για Σύρους

Η Κύπρος εδώ και καιρό αποτελεί την πρώτη χώρα υποδοχής παράτυπων μεταναστών. Οι διακινητές διαφήμιζαν στα «πακέτα» τους τα επιδόματα που θα έπαιρναν οι μετανάστες αν επέλεγαν ως προορισμό την Κύπρο. Ωστόσο, η Κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη την πίεση που δέχεται η χώρα με τις ολοένα και περισσότερες βάρκες να ανιχνεύονται στα ραντάρ της Λιμενικής, αποφάσισε όπως εφαρμόσει την πολιτική της αναστολής εξέτασης των αιτήσεων ασύλου για άτομα συριακής καταγωγής. Αυτό το μέτρο εφαρμόζεται, με στόχο να σταματήσει η Κύπρος ν' αποτελεί ελκυστικό προορισμό για τους μετανάστες.

Αυτό σημαίνει ότι, από τη στιγμή που θα φτάνουν στην Κύπρο παράτυποι μετανάστες συριακής καταγωγής, θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν την αίτηση άσυλου, όμως η Υπηρεσία δεν θα τις εξετάζει για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο από την Κυβέρνηση.

Αφού γίνει η καταγραφή των στοιχείων τους, αυτοί οι άνθρωποι θα μεταφέρονται στα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας στην Κοφίνου και στο Πουρνάρα, όπου θα τους παρέχεται στέγαση και σίτιση, αλλά δεν θα λαμβάνουν τα επιδόματα που δίνονταν στους ομοεθνείς τους και αιτητές ασύλου από αφρικανικές χώρες τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο δημοσίευμα της «Σ» για τα επιδόματα που λαμβάνουν οι αιτητές ασύλου, αυτά αφορούν τροφή, ρουχισμό και υπόδηση, ενώ το ποσό καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας. Επιπλέον, οι αιτητές ασύλου λαμβάνουν επίδομα για έξοδα ηλεκτρισμού, ύδρευσης - μικροέξοδα όταν προσκομιστεί ενοικιαστήριο, αλλά και επίδομα ενοικίου, το οποίο καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας και ανάλογα με την επαρχία όπου θα διαμείνει ο αιτητής.

Σίτιση και διαμονή, αν το επιθυμούν

Στους παράτυπους μετανάστες θα δίνεται μια κάρτα διαμονής, με την οποία θα μπορούν να μπαινοβγαίνουν στα Κέντρα Φιλοξενίας. Οι παράτυποι μετανάστες μπορούν να αποποιηθούν το δικαίωμα σίτισης και στέγασης. Όμως, σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να δηλώσουν τον χώρο διαμονής τους, ενώ οι αρμόδιες Αρχές τους κράτους θα είναι υποχρεωμένες να ελέγξουν τον χώρο αλλά και να πραγματοποιούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα επισκέψεις για να διαφανεί αν πραγματικά διαμένουν στους χώρους όπου δήλωσαν.

Εργασία μετά τους εννέα μήνες

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με αυτήν την πρακτική, θα τους αποκόπτεται σε πρώτο στάδιο η άδεια εργασίας. Οι περισσότεροι έρχονταν στην Κύπρο, άρχιζαν να λαμβάνουν επιδόματα και παράλληλα εργοδοτούνταν σε δουλειές ομοεθνών τους. Τώρα θα πρέπει να παρέλθουν εννέα μήνες για να μπορούν να εργαστούν νόμιμα στην Κύπρο.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση έλαβε την απόφαση ανάκλησης της συμπληρωματικής προστασίας σε Σύρους αιτητές ασύλου καθώς εντοπίστηκαν περιπτώσεις που ταξίδεψαν μέχρι τη Συρία και μετά επέστρεψαν ξανά στην Κύπρο. Μάλιστα οι Αρχές κατέχουν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία Σύροι πήγαν στη χώρα τους μέσω των κατεχομένων για εμπορικούς σκοπούς και για να μεταφέρουν χρήματα, ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Σύρου που πήγε στη Συρία για να φτιάξει τα δόντια του.

Το επεισόδιο με τις πέντε βάρκες, που εντοπίστηκαν και ανακόπηκαν σε διεθνή ύδατα από τη Λιμενική Αστυνομία, είναι ένα δείγμα τού τι μπορεί να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα

«Στο πλοίο πρέπει να είναι μέλη με εκπαίδευση στη θάλασσα»

Μέσα στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση είναι και οι αυξημένες περιπολίες της Λιμενικής σε διεθνή ύδατα, με στόχο τον γρήγορο εντοπισμό των πλοιαρίων με παράτυπους μετανάστες. Τα σκάφη της Λιμενικής περιπολούν περίπου 30 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Λιβάνου και, μόλις ανιχνεύσουν βάρκα, τότε ξεκινά η επιχείρηση για απώθησή της με στόχο να επιστρέψει πίσω στον Λίβανο.

Για τα όσα πρέπει να υλοποιηθούν για να πραγματοποιούνται σωστά οι περιπολίες στη θάλασσα μίλησε στη «Σ» ο Πρόεδρος του Αστυνομικού Κλάδου Συντεχνίας «ΙΣΟΤΗΤΑ», Νίκος Λοϊζίδης.

Αρχικά ανέφερε ότι ως Σώματα Ασφαλείας είναι υποχρεωμένοι να υλοποιήσουν την απόφαση που έλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Αν αύριο το πρωί αποφασίσει να μας στείλει αποστολή, εμείς θα πάμε», είπε.

Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν κάποια πράγματα, τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν. Το πρώτο είναι η ασφάλεια για την ανθρώπινη ζωή. Αφορά τον θάνατο ή τον τραυματισμό εν ώρα καθήκοντος. Το δεύτερο είναι να υπάρχουν δύο καπετάνιοι πάνω στο πλοίο, όπως προβλέπεται, και να έχουν την άδεια του καπετάνιου.

Το τρίτο αφορά τις πληρωμές των μελών των Σωμάτων Ασφαλείας. «Θα κάνουν 32 ώρες μέσα στη θάλασσα και πρέπει να πληρώνονται ό,τι τους αναλογεί σε υπερωριακή απασχόληση».

Το τέταρτο αφορά την εκπαίδευση που πρέπει να έχουν τα μέλη για τις θαλάσσιες αποστολές. «Πάνω στο πλοίο θα πρέπει να είναι μόνο τα μέλη που έχουν εκπαίδευση στη θάλασσα και όχι από τις υπόλοιπες υπηρεσίες, που δεν έχουν καμία σχέση με τη θάλασσα», ανέφερε.

Το πέμπτο αφορά τις σωστικές λέμβους. «Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν παράπονα για τις σωστικές λέμβους γιατί έχουν χωρητικότητα έξι ατόμων. Θα πρέπει τουλάχιστον οι σωστικές λέμβοι που είναι πάνω στα σκάφη της Λιμενικής να γίνουν για περισσότερο κόσμο».

Ο κ. Λοϊζίδης επανέλαβε ότι ως αστυνομικοί, θα πράξουν ό,τι τους διατάξει η Πολιτεία. «Είναι πολιτική απόφαση, αλλά πρακτικά πρέπει να υλοποιηθούν οι παράμετροι που ανέφερα».

Ερωτηθείς για την καταλληλότητα των σκαφών της Λιμενικής, ανέφερε πως «θεωρώ ότι τα σκάφη μας είναι ικανά για να προστατεύουν τα χωρικά ύδατα της Κύπρου».

«Περίπου 180 ενεργά μέλη στη Λιμενική»

Όσον αφορά την επάρκεια που έχει το Αστυνομικό Σώμα σε προσωπικό για τις έξτρα αποστολές για φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, ο κ. Λοϊζίδης τόνισε ότι θα πρέπει να πηγαίνουν όσοι είναι εκπαιδευμένοι. «Αν δεν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός, θα πρέπει να εκπαιδεύουν προσωπικό ή να πάρουν μεταθέσεις στη Λιμενική. Όσοι είναι πάνω στο σκάφος θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι και όχι να πιάνουν αστυνομικούς από τους Σταθμούς και να τους στέλνουν στο πλοίο», τόνισε.

Ερωτηθείς για τον αριθμό των μελών της Λιμενικής, ανέφερε ότι τη δεδομένη στιγμή έχει περίπου 180 ενεργά μέλη.