Παραπολιτικά

Το... μαμούθ κινήθηκε. Θα προχωρήσει;

Στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της μικρομεγαλονησίδας μας εμφανίζεται ένα μόνιμο μοτίβο. Ο ανάδοχος σταματά τις εργασίες, με κάποιο πρόσχημα (συνήθως επικαλείται αλλαγή των δεδομένων εξαιτίας πολέμων, πανδημιών και άλλων κρίσεων) για να ζητήσει αλλαγή των όρων της σύμβασης (προς όφελός του, βεβαίως). Και ανοίγοντας συζήτηση για τα αιτήματά του, ανοίγει και την... τσέπη του, για να εισπράξει περισσότερα από το κράτος, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει. Στην πραγματικότητα πρόκειται για εκβιασμό, το δε κράτος βρίσκεται μπροστά σε τρία κρίσιμα διλήμματα. Είτε να ικανοποιήσει τα αιτήματα του αναδόχου, είτε να τα απορρίψει, μπαίνοντας σε αχαρτογράφητα νομικά και άλλα νερά, είτε να προσπαθήσει να βρει τη χρυσή τομή. Συνήθως ακολουθείται η τρίτη επιλογή, με τη χρυσή τομή. Η οποία καταλήγει ως εξής: Παίρνει ο ανάδοχος τη «χρυσή» και το κράτος την «τομή».

Αυτά ως γενικές σκέψεις, με αφορμή το θέμα των προβλημάτων στην επένδυση-μαμούθ, του 1,2 δις, στο λιμάνι και τη μαρίνα της Λάρνακας. Τελικά, με παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, βρέθηκε μια φόρμουλα που ελπίζεται ότι θα οδηγήσει σε υλοποίηση του έργου. Μεταξύ άλλων, το κράτος δέχθηκε έναν συμβιβασμό, να καταθέσει ο ανάδοχος («Κίτιον») το... μικρό τσιεκκούιν, δηλαδή εγγυητική επιστολή 4,2 εκατομμυρίων αντί 10 εκατομμυρίων που προέβλεπε αρχικά η σύμβαση. Τέλος πάντων. Ας το χωνέψουμε. Έχουμε, όμως, και την εξής απορία. Εγγυητική συμφώνησε ο ανάδοχος να δώσει. Εγγυήσεις για έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου έδωσε;

Δεν μπορούμε να ξέρουμε, επειδή τηρείται και μια μυστικοπάθεια γύρω από τέτοια θέματα. Οι Λαρνακείς, αλλά και γενικά οι Κύπριοι πολίτες, ως φορολογούμενοι που πληρώνουν πάντα τα λάθη και τις κακοδιαχειρίσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, απαιτούν να υπάρχει διαφάνεια. Για να ξέρουν αν τελικά θα τους στοιχίσει ο... στρούθος (ο περίφημος στρούθος της Λάρνακας) αηδόνι!

Ελπίζουμε η «Κίτιον» να τηρήσει τελικά τις υποσχέσεις της. Όπως ανέφερε και ο Ζήνων ο Κιτιεύς, σε ένα από τα αποφθέγματά του, «ου γαρ το ειπείν καλώς καλόν, αλλά τω ειπόντι δράσας τα ειρημένα». Δηλαδή, «το καλό δεν είναι να τα λες καλά, αλλά αυτός που τα λέει να κάνει αυτά που λέει». Και ο νοών νοείτω!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

*Αναδημοσίευση από την έντυπη Σημερινή στις 21/4/2024