Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκε η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές: 63 «μνηστήρες» για 6 έδρανα

Μια γυναίκα προσήλθε, για να υποβάλει υποψηφιότητα, αλλά δεν της επετράπη γιατί δεν ήταν εγγεγραμμένη στον εκλογικό κατάλογο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 24 Απριλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία η διαδικασία υποβολής των  υποψηφιοτήτων για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μετά το πέρας της διαδικασίας, ο Γενικός Έφορος Εκλογών, δρ Ελίκκος Ηλία ανέφερε ότι «έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για την ανάδειξη των έξι Κύπριων Ευρωβουλευτών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά και χωρίς προβλήματα, και γι’ αυτό ευχαριστώ όλους/ες τους/τις υποψηφίους/ες και τα εκλογικά τους επιτελεία».

Όπως δήλωσε, υποβλήθηκαν συνολικά 63 υποψηφιότητες, από τις οποίες 61 υποψήφιοι/ες διεκδικούν εκλογή μέσα από κομματικούς συνδυασμούς και άλλοι δύο ως ανεξάρτητοι μεμονωμένοι υποψήφιοι. Ανάμεσα στους υποψήφιους/ες περιλαμβάνονται και τρεις Τουρκοκύπριοι πολίτες της Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι 45 άτομα ή ποσοστό 71% είναι άνδρες, ενώ 18 άτομα ή ποσοστό 29% είναι γυναίκες.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του περί Εκλογής Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νόμου, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 21 του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου, από την εκπνοή του χρόνου υποβολής υποψηφιοτήτων, από τώρα δηλαδή, παρέχεται προθεσμία 24 ωρών, δηλαδή μέχρι τις 12:30 μ.μ. της Πέμπτης, 25 Απριλίου 2024, για την υποβολή τυχόν ενστάσεων κατά οποιασδήποτε υποψηφιότητας, για τους λόγους που αναφέρονται στο Νόμο.

Ο δρ Ηλία σημειώνει ότι οι ενστάσεις μπορούν να υποβληθούν στο γραφείο του, στο Υπουργείο Εσωτερικών, εξηγώντας πως «αν δεν υπάρξει οποιαδήποτε ένσταση, το σύνολο των προσώπων που περιλαμβάνονται στη γνωστοποίηση, που έχει ήδη αναρτηθεί στον χώρο, θα περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο που θα έχουν ενώπιον τους οι πολίτες στις 9 Ιουνίου 2024. Στην περίπτωση που υποβληθούν ενστάσεις, αυτές θα εξεταστούν και θα αποφασιστούν τάχιστα, ώστε στη συνέχεια οι υποψηφιότητες να οριστικοποιηθούν».

«Είμαστε ήδη σε συνεννόηση με το Κυβερνητικό Τυπογραφείο για ετοιμασία προσχεδίου του ψηφοδελτίου, το οποίο θα παρουσιαστεί αύριο στους εκπροσώπους των συνδυασμών και μεμονωμένων υποψήφιων για τυχόν σχόλια, και αφού αυτό οριστικοποιηθεί, θα δοθεί εντολή στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο, για να ξεκινήσει η εκτύπωσή του. Εύχομαι σε όλους τους υποψήφιους και υποψήφιες καλή επιτυχία και προσδοκώ στη συνεργασία τους καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με στόχο την επιτυχή διεκπεραίωση της εκλογικής διαδικασίας με υποδειγματικό και άψογο τρόπο, χωρίς προβλήματα», προσθέτει.

«Εύχομαι και καλώ τους ψηφοφόρους όπως εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους δίνεται, για να προσέλθουν στις κάλπες στις 9 Ιουνίου και να ψηφίσουν, τόσο τους εκπροσώπους της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο για την επόμενη πενταετία όσο και για τα αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία έχει άμεση σχέση με την καθημερινότητά μας και από την 1η Ιουλίου εισέρχεται στη νέα της φάση», συμπληρώνει ο Γενικός Έφορος Εκλογών.

Κληθείς να επαληθεύσει πληροφορία κατά πόσον μια γυναίκα προσήλθε, για να υποβάλει υποψηφιότητα, αλλά δεν της επετράπη, γιατί δεν ήταν εγγεγραμμένη στον εκλογικό κατάλογο, ο δρ Ηλία απάντησε: «Ισχύει, και γι' αυτό μελετήσαμε την υποψηφιότητά της, και η ίδια, αφού της εξηγήσαμε, δέχθηκε ότι δεν θα μπορούσε να ήταν υποψήφια. Ευτυχώς κύλησε ομαλά και αυτό το ζήτημα».

Ερωτηθείς κατά πόσον οι 63 υποψηφιότητες αποτελούν ρεκόρ, ο δρ Ηλία απάντησε πως δεν έχει εικόνα, θα μπορέσει όμως να απαντήσει το ερώτημα, κατόπιν μελέτης του θέματος.