Κόστος Ζωής

Αυξάνουν το πασχαλινό επίδομα αλλά «ρίχνουν πόρτα» στην πλειοψηφία των χαμηλοσυνταξιούχων

Μειώθηκαν κατά 3.000 οι δικαιούχοι - «Δίνουν αυξήσεις της τάξεως των €15- €20 και τους αφαιρούν €50 ή τους κόβουν την επιταγή»

Αύξηση του πασχαλινού επιδόματος για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ανακοίνωσε προχθές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την Ένωση των Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) να λέει τώρα ότι ούτε οι μισοί δεν θα το λάβουν, αφού τα εισοδηματικά κριτήρια τους αφήνουν «εκτός».

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο το πρωί της Παρασκευής, o Γενικός Γραμματέας της ΕΚΥΣΥ, κ. Κώστας Σκαρπάρης, σημείωσε ότι, αν και φέτος είναι αυξημένο κατά €60 (από τα €190 πάει στα €250), εντούτοις «και φέτος η πλειοψηφία των χαμηλοσυνταξιούχων δεν θα πάρει το πασχαλινό επίδομα». Ο κ. Σκαρπάρης επισήμανε ότι παραμένουν τα κριτήρια για τα οποία οι συνταξιούχοι έκαναν κριτική και στην προηγούμενη κυβέρνηση, με βάση τα οποία ένα μεγάλο μέρος ακόμα και χαμηλοσυνταξιούχων μένουν εκτός των δικαιούχων.

«Είναι προκλητικό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκαρπάρης, σημειώνοντας ότι με τα εισοδηματικά κριτήρια που τέθηκαν, για να δικαιούται κάποιος μονήρης το πασχαλινό επίδομα, πρέπει να παίρνει σύνταξη κάτω από τα €524 ευρώ, με το όριο της φτώχειας να είναι τα €794. «Στη δε περίπτωση των ζευγαριών, το όριο για να δικαιούται κάποιος το πασχαλινό επίδομα είναι κάτω από τα €898, ενώ το όριο της φτώχειας είναι €1.191».

Οι περισσότεροι δικαιούχοι της μικρής επιταγής δεν θα δουν ούτε φέτος πασχαλινό επίδομα

«Δυστυχώς, οι περισσότεροι από τους χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν τη μικρή επιταγή δεν θα πάρουν ούτε και φέτος το πασχαλινό επίδομα», είπε ο κ. Σκαρπάρης, ο οποίος έσπευσε να επισημάνει ότι, σε σχέση με πέρυσι, οι δικαιούχοι μειώθηκαν κατά 3.000. «Φέτος οι δικαιούχοι αναμένεται με επίσημα στοιχεία να είναι 13.500. Πέρυσι ήταν 16.200», είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΥΣΥ ανέφερε ότι συνταξιούχοι που επικοινωνούν μαζί του παραπονιούνται ότι τους δίνουν αυξήσεις της τάξεως των €15- €20 και τους αφαιρούν €50 ή τους κόβουν την επιταγή. «Είναι απαράδεκτα αυτά», λέει ο κ. Σκαρπάρης, ο οποίος προσθέτει ότι έγιναν σχετικά παράπονα στην Υφυπουργό Πρόνοιας, με το Υφυπουργείο να απαντά ότι θα γίνουν μελέτες «γενικά για όλα τα επιδόματα».