Ελένη Σταύρου: «Το οικοδόμημα της ΕΕ βρίσκεται πολύ κοντά στην καρδιά μου»
Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ μιλά στη «Σ» για το βαρυσήμαντο έργο που επιτελεί στο Ευρωκοινοβούλιο τους τελευταίους 18 μήνες και τους στόχους που θέτει για το μέλλον, εάν επανεκλεγεί
Το μεγάλο και βαρυσήμαντο έργο, που επιτελεί τους τελευταίους 18 μήνες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), ανέλυσε στη «Σημερινή» η Ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), που ανήκει στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Ελένη Σταύρου. Σε συνέντευξη, που μας παραχώρησε, μίλησε για τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ αναφέρθηκε και στα καίρια ζητήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, καταθέτοντας τις δικές της απόψεις και θέσεις. Όσον αφορά το έργο που επιτελεί, όπως τόνισε κι η ίδια, ως η μοναδική γυναίκα Ελληνοκύπρια Ευρωβουλευτής, προτεραιότητά της αποτελεί η ανάπτυξη και στήριξη πολιτικών που θα επιτρέψουν την ισότητα των φύλων σε όλο το φάσμα της ζωής μας.
Σε ερώτημα για το Κυπριακό, επανέλαβε την πάγια θέση της ότι η μόνη ουσιαστική και σταθερή αποτροπή της τουρκικής απειλής είναι η θέσπιση CASUS BELLI της Ελλάδος κατά παντός, που θα ενεργούσε επιθετικά κατά της Κύπρου. Ενώ, αναφερόμενη στις επερχόμενες εκλογές, έστειλε το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα βρίσκεται πάντοτε απέναντι στον αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό των άκρων, προσθέτοντας πως στην αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου θα βγει νικητής και πιο δυνατός.
Πώς επηρεάζει τη ζωή και την καθημερινότητα των Κυπρίων πολιτών η δουλειά που γίνεται στο ΕΚ;
Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιλαμβάνει κύρια συμμετοχή στη νομοθετική διαδικασία, κατάρτιση και έγκριση του κοινοτικού προϋπολογισμού και άσκηση του δημοκρατικού ελέγχου πάνω στη δράση των κοινοτικών οργάνων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Με τη συμμετοχή μας στις διάφορες επιτροπές του Σώματος, συνδιαμορφώνουμε την πολιτική του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έναν από τους τρεις βασικούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Προσωπικά, συμμετέχω στις Επιτροπές Προϋπολογισμών, Ελέγχου των Προϋπολογισμών, Ανάπτυξης, Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, καθώς και στην Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων.
Όσον αφορά συγκεκριμένα το κοινοβουλευτικό έργο, το οποίο έχω επιτελέσει τον τελευταίο χρόνο κατά τον οποίο είμαι Ευρωβουλεύτρια, θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι μεγάλο και βαρυσήμαντο. Το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται πολύ κοντά στην καρδιά μου και για αυτόν τον λόγο έχω περισσότερο ζήλο και ενθουσιασμό για να αποδίδω στα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για τη δική σας παρουσία στο ΕΚ τους τελευταίους 18 μήνες με συγκεκριμένα παραδείγματα;
Έχω αναλάβει εισηγήτρια στην έκθεση σχετικά με την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση για τους απολυμένους εργαζομένους, ύστερα από αίτηση του Βελγίου, όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι αποζημιώθηκαν από κοινοτικά ταμεία για την απόλυσή τους, που προήλθε λόγω εξελίξεων που έχουν να κάνουν με την παγκοσμιοποίηση.
Έχω αναλάβει, επίσης, σκιώδης εισηγήτρια για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τη γνωμοδότηση σχετικά με την επέκταση του καταλόγου των εγκλημάτων στην ΕΕ, ώστε να περιλαμβάνει τη ρητορική μίσους και τα εγκλήματα μίσους, τη γνωμοδότηση σχετικά με τον γενικό προϋπολογισμό Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2024, τη γνωμοδότηση σχετικά με την πρόταση κανονισμού που αφορά την απαγόρευση των προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας στην αγορά της Ένωσης, τη γνωμοδότηση σχετικά με την πρόταση κανονισμού για τη θέσπιση κανόνων με σκοπό την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, τη γνωμοδότηση σχετικά με την πρόταση οδηγίας σχετικά με τον ορισμό των ποινικών αδικημάτων και των κυρώσεων για την παραβίαση των περιοριστικών μέτρων της Ένωσης και τη γνωμοδότηση σχετικά με την ανάκτηση και τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων εγκληματικών προσώπων.
Πολύ κοντά στην καρδιά μου, οφείλω να ομολογήσω, είναι η Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών και της Ισότητας των Φύλων. Ως η μοναδική γυναίκα, Ελληνοκύπρια Ευρωβουλευτής, έχω θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη και στήριξη πολιτικών που θα επιτρέψουν, επιτέλους, την ισότητα των φύλων, σε όλο το φάσμα της ζωής μας. Η μελλοντική μας κατεύθυνση ως ηπείρου θα πρέπει να θέσει τις γυναίκες στο επίκεντρο των λύσεων, τις οποίες επίσης προωθούμε μέσω του έργου μας στην Επιτροπή, όπως αυτές που σχετίζονται με τη μισθολογική διαφάνεια ή τις γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών.
«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στο Κυπριακό»
Ποια είναι η θέση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο για το εθνικό μας πρόβλημα;
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στο Κυπριακό. Η στάση αυτή αποτελεί έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Κύπρο, η οποία διατυπώνεται τόσο στις θέσεις αρχής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και στο προεκλογικό μανιφέστο που συμφωνήθηκε και εκπροσωπεί τα Μέλη του. Αυτό είναι μια επιτυχία του Δημοκρατικού Συναγερμού τόσο σε επίπεδο ηγεσίας, διεθνών σχέσεων αλλά και της ομάδας των Ευρωβουλευτών.
Στην παράγραφο για την Κύπρο, στο προεκλογικό μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος επισημαίνεται ότι το ΕΛΚ παραμένει πλήρως προσηλωμένο στη στήριξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων και χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων οποιουδήποτε ξένου κράτους. Η ΕΕ θα πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αναλαμβάνοντας έναν πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για τον τερματισμό της 50χρονης κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία, και για την επανένωση του νησιού με βάση τις αρχές της ΕΕ και το κεκτημένο. Παράλληλα, τονίζεται ότι η απαράδεκτη διχοτομική ρητορική της Τουρκίας για λύση δύο κρατών δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή από την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα.
Όσον αφορά το Κυπριακό, οι θέσεις σας είναι γνωστές. Ποια θεωρείτε ότι θα έπρεπε να είναι η συμβολή των Κυπρίων Ευρωβουλευτών για το εθνικό μας θέμα;
Είμαι βέβαιη ότι αμετακίνητος στόχος της Τουρκίας παραμένει η κατάληψη του εδάφους και ο έλεγχος της Κρατικής Οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την εκτίμηση αυτή επιβεβαίωσε προ ημερών και ο ίδιος ο Ερντογάν, όπου μέμφθηκε τον Ετζεβίτ γιατί το 1974 δεν κυρίευσε όλη την Κύπρο. «Τώρα θα ήταν ΟΛΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ», είπε. Με τον όρο «ΔΙΚΗ ΜΑΣ» εννοεί ότι θα έπρεπε να είχαν εκδιώξει από την Κύπρο τον ελληνοκυπριακό χριστιανικό πληθυσμό, όπως έχουν ήδη εφαρμόσει στα κατεχόμενα εδάφη.
Με τα προνόμιά μας, ως Μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούμε να επηρεάζουμε, σε κάποιο βαθμό, τις πολιτικές, διπλωματικές, οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις και τα συμφέροντα της Τουρκίας με την Ευρώπη, τη Δύση γενικά και με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία κ.λπ. Αυτός είναι ο ρόλος μας από τον θεσμό στον οποίο συμμετέχουμε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καθημερινά, μέσα από τις κοινοβουλευτικές μας δραστηριότητες, αυτό το οποίο οδηγεί την πολιτική μας είναι πως το κάθε έγγραφο, ο κάθε κανονισμός ή η κάθε γνωμοδότηση επηρεάζει την πατρίδα μας και το εθνικό μας πρόβλημα Εισβολής και Κατοχής. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό σήμερα, αφού ζούμε σε μία εποχή όπου η ασφάλεια και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο παραβιάζονται κατάφωρα από χώρες που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τον Δυτικό πολιτισμό, τις χώρες δηλαδή του «Άξονα του Κακού», την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ιράν.
Όσον αφορά το Κυπριακό, έχω πει ξανά ότι η μόνη ουσιαστική και σταθερή αποτροπή της τουρκικής απειλής, είναι η θέσπιση CASUS BELLI της Ελλάδος κατά παντός, που θα ενεργούσε επιθετικά κατά της Κύπρου.
Το Μέτρο αυτό δικαιούται να θεσπίσει με Νόμο η Βουλή των Ελλήνων, όπως έπραξε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση, θεσπίζοντάς το για την περίπτωση που η Ελλάδα κάνει χρήση του δικαιώματός της να επεκτείνει τα Χωρικά της Ύδατα, από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια.
«Ως η μοναδική γυναίκα, ΕλληνοΚύπρια Ευρωβουλευτής, έχω θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη και στήριξη πολιτικών που θα επιτρέψουν επιτέλους την ισότητα των φύλων, σε όλο το φάσμα της ζωής μας»
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος είναι το μεταναστευτικό, που μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια σε δημογραφικό ζήτημα. Ποια είναι η θέση σας επί του θέματος και πώς προτίθεστε να ενεργήσετε εντός της ΕΕ για να το αναδείξετε;
Ψηφίσαμε την προηγούμενη εβδομάδα ένα πακέτο από μέτρα που αποτελούν το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμφωνία στον εν λόγω κανονισμό θεσπίζει έναν υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης και μέτρα υποστήριξης των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς εισροές υπηκόων τρίτων χωρών, σε βαθμό που οδηγεί στην κατάρρευση του εθνικού συστήματος ασύλου. Οι νέοι αυτοί κανόνες εφαρμόζονται και σε περιπτώσεις εργαλειοποίησης μεταναστών, όταν δηλαδή μετανάστες και αιτούντες άσυλο χρησιμοποιούνται από τρίτες χώρες για την αποσταθεροποίηση της ΕΕ.
Σε καταστάσεις κρίσης διασφαλίζεται ότι το σύστημα περιλαμβάνει ενισχυμένη υποχρεωτική αλληλεγγύη με μετεγκατάσταση, οικονομική ενίσχυση και άλλα μέτρα αλληλεγγύης και προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες.
Το νέο αυτό σύμφωνο δεν είναι η χρυσή σφαίρα που θα λύσει όλα τα προβλήματα. Παραμένουν κάποιες αδυναμίες, στις οποίες δεν μπορέσαμε να βρούμε συμβιβαστική λύση μεταξύ των 27 κρατών μελών. Όμως, αποτελεί ένα πολύ πιο ισχυρό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, μακράν καλύτερο από το σημερινό πλαίσιο που, αποδεδειγμένα, δεν λειτουργεί αποτελεσματικά.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που η πολιτική μας ομάδα διαμόρφωσε και καθόρισε σημαντικά το τελικό κείμενο, εισάγοντας όσες περισσότερες θέσεις και προτεραιότητες μπορούσε. Η ασυνέπεια και η λαϊκίστικη προσέγγιση καταψήφισης του Συμφώνου τόσο από την αριστερά, όσο και από την ακροδεξιά ομάδα στην οποία προσπαθεί να εισχωρήσει το ΕΛΑΜ, δείχνουν και την ποιότητα των πολιτικών προγραμμάτων τους. Εύηχα συνθήματα χωρίς ουσία ή αποτέλεσμα, και μη-ανάληψη πολιτικής ευθύνης εκεί όπου χρειάζεται και που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Η καταψήφιση του Συμφώνου, παρόλες τις αδυναμίες, θα σήμαινε ότι θα ίσχυε το προηγούμενο Σύμφωνο, με τις όσες περισσότερες αδυναμίες είχε και που, αποδεδειγμένα, δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την κρίση της παράνομης μετανάστευσης. Θα μπορούσαμε και εμείς να φωνάζουμε εύηχα συνθήματα, με σκοπό να εκμεταλλευτούμε το λαϊκό συναίσθημα. Δεν θα ήταν σωστό, ούτε προς τον κόσμο ούτε προς τις αρχές και τις αξίες που ενώνουν τον Δημοκρατικό Συναγερμό.
Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μία φυγή από τη βάση του κόμματος που εκπροσωπείτε, ενώ πρόσφατα είχαμε και την αλλαγή στρατοπέδου από τον μέχρι πρότινος Αντιπρόεδρο του ΔΗΣΥ, Μάριο Πελεκάνο, ο οποίος ανήκει πλέον στις τάξεις του ΕΛΑΜ. Πώς σχολιάζετε την ένταξη του Μάριου Πελεκάνου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ; Και πώς εξηγείτε τη μετατόπιση ψηφοφόρων του κόμματός σας προς αυτήν την κατεύθυνση;
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι μία παράταξη που λειτουργεί ως πεδίο προσφοράς, όχι ως όχημα ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών. Αυτό ισχύει από την ίδρυσή μας, και με αυτό κατά νουν εδραιώθηκε η παράταξή μας ως η κατ' εξοχήν εκσυγχρονιστική, πατριωτική και ρεαλιστική πολιτική δύναμη στην ιστορία της Δημοκρατίας μας. Όπως έχει δηλώσει και η Πρόεδρος, ακολουθούμε το παράδειγμα των στελεχών που με τις θυσίες τους καθιέρωσαν αυτό το Κόμμα και βοήθησαν τον τόπο να πάει μπροστά, είτε αυτό αφορούσε την καθοριστικής σημασίας ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είτε τον εκσυγχρονισμό του Συστήματος Υγείας είτε την εδραίωση της συνεργασίας, σε πολιτικό επίπεδο, με την Ελλάδα για υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, και πολλά άλλα.
Με αυτά κατά νουν, πρέπει να πω ότι στελέχη που βάζουν ως προτεραιότητα την προσωπική τους ανέλιξη, αλλά και που πολιτεύονται με εύηχα συνθήματα που εκμεταλλεύονται το λαϊκό αίσθημα, χωρίς να προτάσσουν λύσεις, δεν έχουν θέση στον Δημοκρατικό Συναγερμό και πολύ καλά κάνουν που αποχωρούν.
Στους μεγάλους εθνικούς αγώνες αυτού του τόπου είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός που πρωτοστάτησε, με τεράστιο κόστος για τα μέλη του και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι αγώνες του περήφανου κόσμου του Συναγερμού έγιναν επωνύμως και για το μπλε, όχι κρυμμένοι πίσω από κουκούλες και το μαύρο.
Αυτήν τη στιγμή, ο Δημοκρατικός Συναγερμός βρίσκεται σε μία φυσιολογική εξέλιξη. Υπήρξε κυβερνητική παράταξη για 10 χρόνια, με όση πολιτική φθορά αυτό μπορεί να σημαίνει. Αυτήν τη στιγμή ανανεώνεται, με νέα ηγεσία, που προτάσσει το δικό της όραμα, βασισμένο στις αρχές και τις αξίες μας και προσαρμοσμένο στις σημερινές ανάγκες του Κυπριακού Ελληνισμού. Οφείλουμε να το στηρίξουμε, με καθαρές θέσεις και καθαρά χέρια. Μόνο έτσι θα επιστρέψει ο κόσμος που ταυτίζεται με το όραμά μας για να στηρίξει τον Δημοκρατικό Συναγερμό ξανά, μαζικά και περήφανα.
Κλείνοντας, επαναλαμβάνω την αρχή μας, όπως την έθεσε η Πρόεδρος πριν από λίγες εβδομάδες: Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα βρίσκεται πάντοτε απέναντι στον αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό των άκρων. Και στην αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου, με τις ιδέες και τις θέσεις του, θα βγει νικητής και πιο δυνατός.