Ελλάδα

Τι περιλαμβάνουν τα ΜΟΕ μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας για το 2024;

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Μιλιέτ στο πρωτοσέλιδό της σήμερα, παρατηρώντας τον ούριο άνεμο που πνέει στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα βλέπει «ατμόσφαιρα δεκαετίας ‘50 στο Αιγαίο».

«Η εντατική δραστηριότητα επαφών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια έφερε στο νου τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1950. Η αντίστροφη μέτρηση έχει επίσης αρχίσει για την ανταποδοτική επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη στην Άγκυρα μετά από πρόσκληση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διάλογος μεταξύ στρατιωτικών

Παρά τις δυσκολίες επίλυσης των διαφορών, όπως αυτών στην Κύπρο και στο Αιγαίο, οι συνομιλίες αποσκοπούν στη μείωση των εντάσεων και την επέκταση των τομέων συνεργασίας μέσω του διαλόγου που βασίζεται σε μια θετική ατζέντα. Εκτός από τις επαφές μεταξύ πολιτικών και διπλωματών, οι επισκέψεις μεταξύ στρατιωτικών στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης έχουν επίσης επιταχυνθεί από φέτος. Η τελευταία συνάντηση του νέου γύρου των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Τουρκίας και της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 22 Απριλίου. Οι δύο πλευρές επαναξιολόγησαν τα προηγουμένως συμφωνηθέντα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για όλο το 2024 και συζήτησαν το σχέδιο εφαρμογής για το 2025.

Επτά αμοιβαίες επισκέψεις

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας περιελάμβαναν 16 σημεία το 2024. Τα σημεία 15 και 16 αφορούσαν το συντονισμό των ημερομηνιών των ασκήσεων του ΝΑΤΟ για την αποφυγή επικαλύψεων, όπως επίσης και την αμοιβαία υποβολή καταλόγων ασκήσεων.

14 σημεία περιλάμβαναν προγράμματα αμοιβαίων επισκέψεων.

Οι δύο πρώτες επισκέψεις του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν αυτόν τον μήνα με τις επισκέψεις διοικητών συνοριακών μονάδων στη Θράκη. Ο διοικητής της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού της Ελλάδας επισκέφθηκε την 54η Τ/Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού στην Αδριανούπολη στις 16-17 Απριλίου. Ο Διοικητής της 4ης Τ/Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού Τ/Ταξίαρχος Ερχάν Ακγκιούλ και η στρατιωτική αντιπροσωπεία που τον συνόδευε, καθώς και ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Τουρκίας στην Αθήνα, Τ/Συνταγματάρχης Πυροβολικού Αλί Ακτεμούρ, επισκέφθηκαν την 31η Διοίκηση Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού (Φέρες) στην Ελλάδα στις 18-19 Απριλίου 2024.

Διαγωνισμοί κωπηλασίας και καλαθοσφαίρισης

Στις αμοιβαίες επισκέψεις στρατιωτικού χαρακτήρα που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2024 περιλαμβάνονται οι εξής:

- Αντιπροσωπεία του Τ/Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας θα επισκεφθεί την Ελληνική Σχολή Εθνικής Άμυνας.

- Ο Διοικητής του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού θα επισκεφθεί τον Διοικητή του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

- Αντιπροσωπεία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα επισκεφθεί το αρχηγείο της Διοίκησης Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

- Ο Διοικητής της Τ/1ης Στρατιάς (Κωνσταντινούπολη) θα επισκεφθεί τον Διοικητή της Ελληνικής 1ης Στρατιάς (Λάρισα).

- Αντιπροσωπεία από τον Ελληνικό Στρατό Ξηράς θα επισκεφθεί τη Διοίκηση του Τουρκικού Στρατού Ξηράς.

- Μικτός διαγωνισμός κωπηλασίας μεταξύ των Ναυτικών Στρατιωτικών Ακαδημιών των δύο χωρών θα διοργανωθεί στην Τουρκία.

- Αθλητικοί αγώνες μπάσκετ θα διοργανωθούν στην Τουρκία μεταξύ των στρατιωτικών ακαδημιών των δύο χωρών.

- Αντιπροσωπεία της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας θα επισκεφθεί το αρχηγείο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

- Θα διοργανωθούν στην Ελλάδα αθλητικοί αγώνες πετοσφαίρισης μεταξύ των στρατιωτικών ακαδημιών.

- Ο Διοικητής της Ελληνικής Επιχειρησιακής Πολεμικής Αεροπορίας (Λάρισα) θα επισκεφθεί τον Διοικητή της Τ/Αεροπορικής Δύναμης Κρούσης (Εσκίσεχίρ).

- Θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή Τ/προσωπικού σε μαθήματα ελληνικής γλώσσας και ελληνικού προσωπικού σε μαθήματα τουρκικής γλώσσας.

Ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα στις σχέσεις

Κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της δεκαετίας του 1950, υπήρξε μια έντονη ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας λόγω της ένταξης στο ΝΑΤΟ και της Συμφωνίας του Βαλκανικού Συμφώνου. Το 1952, ο βασιλιάς Παύλος της Ελλάδας είχε επισκεφθεί την Άγκυρα μαζί με τη βασίλισσα Φρειδερίκη. Την ίδια χρονιά, ο Τ/πρόεδρος Τζελάλ Μπαγιάρ επισκέφθηκε την Αθήνα και τη 'Δυτική Θράκη'. Ο Τ/πρωθυπουργός Αντνάν Μεντερές επισκέφθηκε την Ελλάδα το 1952, το 1953 και το 1954.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στρατάρχης Παπάγος επισκέφθηκε επίσης την Τουρκία το 1953. Την ίδια περίοδο υπήρξε έντονη επαφή μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εννέα στρατιωτικές αντιπροσωπείες από την Ελλάδα είχαν επισκεφθεί την Τουρκία. Επτά στρατιωτικές αντιπροσωπείες από την Τουρκία είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα.