Παραπολιτικά

Αν ερχόταν στην Κύπρο ο Κύριος...

Κυριακή των Βαΐων σήμερα και ο Κύριος εισέρχεται μετά βαΐων και κλάδων στα Ιεροσόλυμα, λίγο προτού αρχίσει η Εβδομάδα των Παθών Του. Φανταστείτε για μια στιγμή αν, αντί στα Ιεροσόλυμα, έμπαινε... στη Λευκωσία.

Στην υποδοχή Του θα παρευρίσκονταν μόνον ελάχιστοι. Οι περισσότεροι δεν θα έδιναν σημασία σε έναν ταπεινό άνθρωπο που προτίμησε να διακινείται επί πώλου όνου, αντί επί πολυτελούς λιμουζίνας και χωρίς να κρατά στο χέρι το τελευταίο μοντέλο smartphone για να επικοινωνεί με τους μαθητές Tου.

Έτσι, λοιπόν, ο Ιησούς θα τραβούσε μόνος τον δρόμο του μαρτυρίου Του και θα προχωρούσε προς το εκούσιον Πάθος, που θα άρχιζε με τη δίκη Του. Αλλά δίκη ενώπιον κυπριακού Δικαστηρίου; Θα καθυστερούσε τόσο πολύ, ώστε είναι αμφίβολο... αν η Σταύρωση θα γινόταν στην ώρα της.

Άσε που τη Μεγάλη Πέμπτη οι σταυρωτές δεν θα εύρισκαν... τον ξύλινο σταυρό για να καρφώσουν πάνω τον Χριστό. Θα τον είχαν πάρει κάποιοι νεαροί, για να τον βάλουν στην... λαμπρατζιά!

Και αν γινόταν τελικά η Σταύρωση, θα συνωστίζονταν κάτω από τον σταυρό οι πολιτικοί, που θα διαβεβαίωναν τον Κύριο, με πομπώδεις λόγους, για το ενδιαφέρον τους και για τις άοκνες προσπάθειές τους να τον κατεβάσουν από τον σταυρό. Και θα τα έλεγαν αυτά όχι επειδή θα τα πίστευαν, αλλά επειδή θα ήταν παρόντα τα... τηλεοπτικά κανάλια.

Το άλλο «κυπριακό» που θα γινόταν, είναι ότι ο Κύριος θα σταυρωνόταν... μόνος Του και όχι μεταξύ των δύο ληστών. Ο ένας ληστής θα είχε διασυνδέσεις και θα την γλύτωνε, ενώ τον άλλον θα τον καθάριζε η αντίπαλη φατρία.

Όσο για τον Πέτρο, που αρνήθηκε τρεις φορές τον Κύριο προτού λαλήσει ο πετεινός, αν ήταν Κυπραίος θα ενεργούσε διαφορετικά και βεβαίως πονηρά. Θα είχε... σφάξει τον πετεινό προτού λαλήσει, ώστε αφενός να μη μαθευθεί η προδοσία του και αφετέρου να εξασφαλίσει και μιαν... εύγευστη μαγειρίτσα.

Ευτυχώς, όμως, ο Χριστός προτίμησε και φέτος την καθιερωμένη είσοδο στα Ιεροσόλυμα, έστω και κινδυνεύοντας να φάει κανέναν ιρανικό πύραυλο, ώστε να είναι σίγουρος ότι στο τέλος θα αναστηθεί. Ενώ εάν ερχόταν εδώ, θα περίμενε Ανάσταση έως της συντελείας του αιώνος...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

*Αναδημοσίευση από την έντυπη «Σημερινή» στις 28/5