Τράπεζες

«Η Σταχτοπούτα φεύγει στις 12» - Εκπνέει η προθεσμία για το Ταμείο Αλληλεγγύης

4.000 οι αιτήσεις μέχρι στιγμής - Μυστήριο με χιλιάδες κουρεμένους και κατόχους αξιογράφων που «αγνοούνται» - Δεν θα υπάρξει παράταση αναφέρει το Υπ. Οικονομικών

Στις 12 τα μεσάνυχτα απόψε λήγει η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων για συμμετοχή στο Σχέδιο Αναπλήρωσης του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης. Πρόκειται για το Ταμείο που θεσπίστηκε με σκοπό να αποζημιώσει τους «κουρεμένους» καταθέτες και τους κατόχους αξιογράφων, μετά το πλήγμα που υπέστησαν κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2013.

4.000 αιτήσεις μέχρι στιγμής

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά τη χθεσινή παρουσίαση του απολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης, ο Μάκης Κεραυνός, είχαν υποβληθεί, μέχρι στιγμής, 4.000 αιτήσεις από καταθέτες και κατόχους αξιογράφων που έχουν επηρεαστεί από την εξυγίανση των δύο συστημικών τραπεζών.

Όπως είπε, για το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης έχουν τεθεί €50 εκατομμύρια τον χρόνο στον Προϋπολογισμό, αντί €25 εκατομμύρια. Αφού λήξει η διορία, θα γίνει αξιολόγηση και προσδιορισμός των δικαιούχων με σκοπό την ετοιμασία Σχεδίου μερικής αναπλήρωσης. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα που είχαν τα χαρακτηριστικά του «ιδιώτη πελάτη» έχουν δικαίωμα αίτησης, με τον κ. Κεραυνό να διευκρινίζει επίσης, στο παρελθόν πως το Ταμείο δεν αφορά θεσμικούς επενδυτές.

Η ώρα των πραγματικών αριθμών

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων (ΣΥΚΑΤΑ) Σταύρος Γιαλλουρίδης εξέφρασε τη συγκίνηση του καθώς 12 χρόνια μετά που αντιμετώπισαν τα πάντα, όπως είπε, «φουρτούνες, θύελλα, απογοητεύσεις», φτάνουμε επιτέλους στο δια ταύτα.

Ο κ. Γιαλλουρίδης ανέφερε πως υπάρχει αρκετή συμμετοχή και κάλεσε όσους επηρεαζόμενους δεν έχουν προβεί στην υποβολή αίτησης να το πράξουν άμεσα, καθότι το Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε πως δεν θα δοθεί καμία παράταση. Εξήγησε πως μόλις ολοκληρωθεί το στάδιο συλλογής των αιτήσεων θα ακολουθήσει η επαλήθευση των στοιχείων από τις δύο τράπεζες και θα γίνει σχετική κοστολόγηση και αξιολόγηση των αιτήσεων.

«Επιτέλους μετά από τόσα χρόνια πιστεύω θα έχουμε τους πραγματικούς αριθμούς όσον αφορά το ποσό που θα επιστραφεί πίσω και τους πραγματικούς δικαιούχους», τόνισε ο κ. Γιαλλουρίδης, υποδεικνύοντας πως μέχρι τώρα είμαστε κάπου στο αόριστο, κάνοντας εικασίες γύρω από τα νούμερα.

Υπενθυμίζεται πως σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Γιαλλουρίδης είχε κάνει λόγο για περίπου 17.000 επηρεαζόμενους κατόχων αξιογράφων, ενώ παρόμοιους αριθμούς είχε αναφέρει στο παρελθόν και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής Τράπεζας, Άδωνις Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έλεγε πως οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής ανέρχονταν γύρω στα 15.000 φυσικά πρόσωπα και νομικές οντότητες.

Τελείωσαν τα ψέματα

Ο κ. Γιαλλουρίδης ανέφερε πως «τελείωσαν τα ψέματα», αφού μετά από 12 χρόνια αγώνα, «είμαστε σήμερα σε αυτή τη διαδικασία». Στην ουσία, μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα ξεκαθαρίσει για πρώτη φορά ποιοι και πόσοι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι.

Επιπρόσθετα, είπε πως καθημερινά λαμβάνουν δεκάδες τηλέφωνα από δυνητικούς δικαιούχους, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι σε κάποιους που “εμφανίστηκαν τώρα” μόλις άκουσαν για αποζημιώσεις. “Θα ήταν καλό βέβαια αυτοί όλοι οι άγνωστοι να ήταν δίπλα μας στην πρώτη γραμμή που δίναμε τους αγώνες”, σχολίασε, ενώ έκανε λόγο για χιλιάδες που εμφανίζονται τώρα ως δια μαγείας.

Ελπίδες για πρώτη εκταμίευση εντός του έτους

Ο κ. Γιαλλουρίδης εξέφρασε την εκτίμηση πως η διαδικασία θα χρειαστεί κάποιους μήνες για να ολοκληρωθεί, λόγω του όγκου εργασίας που απαιτείται, υπολογίζοντας πως περί τα τέλη του έτους θα γίνει η πρώτη εκταμίευση.

Όπως εξήγησε, θα αναμένουν να καθοριστεί η επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Διαχείρισης του Ταμείου Εθνικής Αλληλεγγύης, η οποία αυτή τη στιγμή διαθέτει γύρω στα €230 εκατομμυρια, ενώ σε αυτά θα προστίθενται κάθε χρόνο €50 εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατά την παρέμβασή του ο κ. Γιαλλουρίδης δεν απέκλεισε να διεκδικήσουν πρόσθετα κονδύλια, καθώς όπως είπε “με €50 εκατομμύρια και μετά την παρέλευση 12 χρόνων, θα πρέπει να περιμένουμε ίσως 40 με 50 χρόνια για να υπάρξει αποκατάσταση της αδικίας”. Σκοπός σε κάθε περίπτωση, είναι να δίνεται σταδιακά πίσω στους δικαιούχους μέρος του ποσού που έχουν απωλέσει.

Κάλεσε τέλος, όσους δεν έχουν υποβάλει αίτηση να καλέσουν το Υπουργείο Οικονομικών για να ενημερωθούν σχετικά προκειμένου να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες. «Η Σταχτοπούτα φεύγει απ’ το παλάτι στις 12, μετά θα γυρεύουμε το γοβάκι», δήλωσε αστειευόμενος.

EconomyToday