Παραπολιτικά

Στην τελική ευθεία για τις δύο ττενέκκες

Πήραμε μια πρώτη γεύση των διπλών εκλογών του Ιουνίου, με την υποβολή των υποψηφιοτήτων. Στις 24 Απριλίου υπέβαλαν τις υποψηφιότητές τους οι ευρωβουλευτές. Σημαδιακή μέρα. Συμπληρώθηκαν 20 ακριβώς χρόνια από το «Όχι» στο σχέδιο Ανάν, που έσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να μπορεί να στέλνει τους εκπροσώπους της στο Ευρωκοινοβούλιο. Στις 25 Απριλίου υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες δημάρχων, αντιδημάρχων και περιφερειαρχών. Σύμφωνα με το εκκλησιαστικό ημερολόγιο, την ημέρα αυτή ήταν της Αγίας... Νίκης της μάρτυρος. Όλοι αυτοί οι υποψήφιοι θα έπρεπε να πάνε να της ανάψουνε ένα κεράκι, για να τους βοηθήσει σε... νικηφόρο αποτέλεσμα. Αλλά πόσους να βοηθήσει κι αυτή;

Το ενδιαφέρον, βεβαίως, επικεντρώνεται περισσότερο στις ευρωεκλογές, αφού εκεί θα καταγραφεί η πραγματική εκλογική δύναμη του κάθε κόμματος. Τα δυο μεγάλα κόμματα φαίνεται να δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρωτιά. Είναι ένα «ματς» που θα μπορούσε να παίζεται και στα... μπούκικα. Όπως και η τρίτη θέση, μεταξύ του ΔΗΚΟ και του ΕΛΑΜ.

Για τις δημοτικές εκλογές δεν πιστεύω να παιχθούν οποιαδήποτε στοιχήματα. Εκεί είναι τόσο μπερδεμένα τα πράματα, με τις συνεργασίες όλων με όλους, ώστε το βράδυ των εκλογών... θα είναι όλοι νικητές!

Στις ευρωεκλογές, είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των υποψηφίων που διεκδικούν τις έξι ευρωκαρέκλες. Είναι αξιοθαύμαστη η αισιοδοξία όλων αυτών, αφού είναι δεδομένο ότι όλοι, πλην έξι, είναι χαμένοι από χέρι. Προφανώς δεν τους χαλάει που θα χάσουνε το παράβολο, χίλια ευρωπουλάκια ο καθένας.

Ασφαλώς δεν είναι η απώλεια του παράβολου το βασικό πρόβλημα. Το βασικό πρόβλημα είναι η απώλεια εκλογικών ποσοστών από τα κόμματα, κάποια από τα οποία ίσως μπουν σε μετεκλογικές φουρτούνες.

Σε έξι ακριβώς εβδομάδες ο λαός καλείται να ασκήσει το ιερό εκλογικό του δικαίωμα. Αυτό το δικαίωμα το έχουν 706.570 εκλογείς. Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσοι από αυτούς θα πάνε να το ασκήσουν, δεδομένων και των πρόσθετων δυσκολιών από την πολυπλοκότητα της... εξαπλής ή και οκταπλής ψηφοφορίας.

Μήπως μαζί με τα ψηφοδέλτια να δίνονται και... λαχνοί, που να κερδίζουν πλούσια δώρα; Ή να προσφέρονται... σουβλάκια που θα ψήνονται έξω από τα εκλογικά κέντρα; Μπορεί οι εκκλήσεις των κομμάτων για προσέλκυση ψηφοφόρων να μην πιάνουν τόπο, αλλά η... τσίκνα της φουκούς μπορεί να κάνει θαύματα!

ΜΠΟΞΕΡ

*Αναδημοσίευση από την έντυπη «Σημερινή» στις 28/5