Αναλύσεις

«Οι περισσότεροι μετανάστες Κύπρο φέρεται να υπηρέτησαν τον στρατό της Συρίας»

Με την συνοδεία Υπουργών, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, του Διοικητή της ΚΥΠ μεταβαίνει σήμερα στην Βηρυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκειμένου να βρεθούν λύσεις στην διαχείριση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών από τον Λίβανο προς την Κύπρο και να αποτραπεί μια διπλωματική κρίση .

Κυβερνητικές πηγές από την πλευρά του Λιβάνου καταδεικνύουν την επιθυμία της χώρας για ενισχυμένες σχέσεις με την Κύπρο, την οποία βλέπουν ως φιλικό κράτος όπου κατοικούν πολλοί Λιβανέζοι.

Δημοσιεύματα από τον Λίβανο σημειώνουν πως δεδομένης της κοινής απειλής που αντιμετωπίζουν, και οι δύο χώρες βρίσκονται πιο κοντά στη συμφωνία και τη συνεργασία παρά στη διχόνοια. Η στάση του Λιβάνου έγινε σαφής σε μια σειρά συναντήσεων με Κύπριους ομολόγους του: δεν μπορεί να γίνει μια μεγάλη φυλακή ή να λειτουργήσει ως φράγμα κατά των Σύριων.

«Οι περισσότεροι συλληφθέντες μετανάστες φέρεται να υπηρέτησαν στον στρατό της Συρίας χωρίς αρχεία ασφαλείας στη Συρία και η μετανάστευση τους οφείλεται κυρίως σε οικονομικούς παράγοντες, θεωρώντας ότι ο Λίβανος είναι ένα πέρασμα προς την Ευρώπη και τη Δύση», σημειώνει το LBC Group.

Από την κυπριακή πλευρά, υπάρχει μια αυξανόμενη πεποίθηση ότι η πολιτική της ΕΕ να αρνείται να επαναπατρίσει Σύρους λόγω των αντιληπτών απειλών από το καθεστώς δεν μπορεί να παραμείνει αμετάβλητη. Η Λευκωσία προτρέπει την ΕΕ να ορίσει ασφαλείς περιοχές στη Συρία, επιτρέποντας την επιστροφή των αιτούντων άσυλο αντί να τους κρατάει σε γειτονικές χώρες.

«Τα ψηφίσματα μπορεί να μην είναι ευνοϊκά, αλλά ο μοναδικός τους σκοπός είναι η προστασία των συμφερόντων της Κύπρου και της ασφάλειας των πολιτών της».

Ωστόσο, ο Λίβανος έχει απορρίψει την επιστροφή των Σύριων που αναχώρησαν για την Κύπρο. Πιστεύει ότι απαιτείται συνεργασία με την Κύπρο για να αλλάξει η πολιτική της ΕΕ και να διευκολυνθεί ο επαναπατρισμός τους ενώ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν διεθνή βοήθεια στην πατρίδα τους.