Πολιτισμός

ART AERI: Πάτρικ Λι Φέρμορ

Ο Σερ Πάτρικ "Πάντι" Μάικλ Λι Φέρμορ γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 11 Φεβρουαρίου 1915 και πέθανε στις 10 Ιουνίου 2011. Ήταν Βρετανός συγγραφέας, λόγιος και στρατιώτης, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη Μάχη της Κρήτης κατά τη διάρκεια του Β' Π.Π.. Όσο ζούσε, θεωρείτο ως ένας "από τους μεγαλύτερους εν ζωή Βρετανούς περιηγητές", ενώ περιγράφτηκε κάποτε από το BBC ως "κράμα ανάμεσα σε Ιντιάνα Τζόουνς, Τζέιμς Μποντ και Γράχαμ Γκριν".

Ως παιδί ο Λι Φέρμορ είχε προβλήματα με τη δομή και τους περιορισμούς της ακαδημαϊκής πειθαρχίας. Διάβαζε κείμενα στην Ελληνική και τα Λατινικά, έργα του Σαίξπηρ και ιστορία, με απώτερο στόχο τη Στρατιωτική Ακαδημία του Σάντχερστ.

Στην ηλικία των 18, ο Λι Φέρμορ αποφάσισε να ταξιδέψει στην Ευρώπη, από το Χουκ της Ολλανδίας έως την Κωνσταντινούπολη. Ξεκίνησε στις 8 Δεκεμβρίου 1933, λίγο μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία στη Γερμανία, με λίγα ρούχα, το Βιβλίο Αγγλικών Στίχων της Οξφόρδης και έναν τόμο των Ωδών του Οράτιου. Κοιμόταν όπου εύρισκε, είτε σε αχυρώνες και καλύβες βοσκών είτε σε σπίτια της αριστοκρατίας της Κεντρικής Ευρώπης, ακόμη και σε μοναστήρια. Δύο από τα περιηγητικά του έργα περιγράφουν με λεπτομέρειες το ταξίδι του.

Ο Λι Φέρμορ έφθασε στην Κωνσταντινούπολη την 1η Ιανουαρίου 1935 και συνέχισε το ταξίδι του κατά μήκος της ελληνικής χερσονήσου. Τον Μάρτιο ενεπλάκη με την εκστρατεία των βασιλικών δυνάμεων στη Μακεδονία ενάντια στη δημοκρατική εξέγερση του 1935. Στην Αθήνα συνάντησε την Μπαλάσα Καντακουζηνού, Ρουμάνα ευγενή της οικογένειας των Καντακουζηνών, την οποία και ερωτεύτηκε. Μετακόμισαν στο Μπάλενι, τον οίκο της οικογένειας των Καντακουζηνών στη Μολδαβία, έως το ξέσπασμα του Β' Π.Π.

Με το ξέσπασμα του πολέμου ο Φέρμορ κατατάχθηκε στην Ιρλανδική Φρουρά, αλλά, εξαιτίας της γνώσης που κατείχε ήδη για τον ελλαδικό χώρο, απεστάλη στο Σώμα Γενικών Καθηκόντων και έγινε στρατιωτικός σύνδεσμος στην Αλβανία. Πολέμησε στην Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο Λι Φέρμορ παντρεύτηκε το 1968 την Τζόαν Ελίζαμπεθ Ράινερ, που τον συνόδεψε σε πολλά από τα ταξίδια του μέχρι το θάνατό της στην Καρδαμύλη τον Ιούνιο του 2003, στην ηλικία των 91. Ζούσαν ένα μέρος του χρόνου στο σπίτι τους, σε έναν ελαιώνα στη Μάνη για την οποία συνέγραψε ομότιτλο βιβλίο, που μετέφρασε στα Ελληνικά ο προσωπικός του φίλος, πρώην Πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης και το υπόλοιπο στο Γουορτσέστερσαϊρ. Το 2004, στις Τιμητικές Διακρίσεις Νέου Έτους χρίστηκε ιππότης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε μεγάλος φιλέλληνας και αγαπούσε παθιασμένα την Ελλάδα, όπου έζησε και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Μαζί με τον αχώριστο φίλο του ζωγράφο Γκίκα άφησαν μετά θάνατο την περιουσία τους στο Μουσείο Μπενάκη.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο https://www.artaeri.com/.