Παραπολιτικά

Διαλυόμενο φάρμακο στο... νερό της βροχής

Φαίνεται ότι δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από το «σύνδρομο των σινιών» σ’ αυτόν τον τόπο. Η συγκεκριμένη ορολογία καθιερώθηκε όταν πριν από έναν χρόνο πλημμύρισε το δωμάτιο με τους servers του Κράτους, στο υπόγειο του Υπουργείου Οικονομικών, και μάζευαν το νερό με τα σινιά.

Τώρα είχαμε ανάλογο φαινόμενο στο Υπουργείο Υγείας, όπου πλημμύρισαν οι φαρμακευτικές αποθήκες, κατά την τελευταία θεομηνία, την Καθαρά Δευτέρα, με αποτέλεσμα να καταστραφούν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων.

Το ακατανόητο της υπόθεσης είναι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες επεχείρησαν να κρατήσουν κρυφό το συμβάν, αλλά τελικά υπήρξε... διαρροή και το δημοσιοποίησε ο «Φιλελεύθερος». Γιατί, ρε παιδιά, στο Υπουργείο Υγείας τέτοια μυστικοπάθεια; Για να μη μαθευτεί ότι τα κάνατε... μούσκεμα; Οι πολίτες έχουν δικαίωμα (και απαίτηση) να ενημερώνονται, ιδιαίτερα για θέματα που τους αφορούν, και το θέμα της πιθανής έλλειψης κάποιων φαρμάκων, λόγω της καταστροφής, τους ενδιαφέρει άμεσα.

Στον ΟΚΥΠΥ, που έχει υπό την ευθύνη του το ΓεΣΥ, κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες η εξής οδηγία: «Προτεραιότητά μας παραμένει να σώζουμε τις ζωές των ασθενών, αλλά για να τις σώζουμε, πρέπει πρώτα να σώσουμε... τα φάρμακα των ασθενών»!

Εμείς φανταστήκαμε και τις ακόλουθες εικόνες:

Πάει ο ασθενής στο φαρμακείο του Νοσοκομείου και ζητά ένα συγκεκριμένο χάπι. Ο φαρμακοποιός τον ενημερώνει ότι υπάρχει έλλειψη του χαπιού αυτού και του προτείνει να του δώσει κάτι άλλο, ένα φάρμακο διαλυόμενο σε νερό. Του λέει, μάλιστα, να του το δώσει έτοιμο, για να μην κάνει τον κόπο να το διαλύσει. Το φάρμακο μόλις έχει καταφθάσει... με το νερό του, από τις αποθήκες του Υπουργείου Υγείας!

Πάει ένας άλλος ασθενής, ηλικιωμένος, στο κρατικό φαρμακείο, για να του δώσουν τα πεντέξι φάρμακα που παίρνει τακτικά, κρατώντας και τη σχετική τσαντούδα του. Και του λέει ο φαρμακοποιός:

-Παππού. Εν να σου δώσω τα τρία φάρμακα τωρά, αλλά για τα άλλα τρία πρέπει να περιμένεις.

-Γιατί, γιε μου;

-Εβάλαμέν τα στον ήλιον να στεγνώσουν!

Και μια άλλη σκηνή:

Τηλεφωνεί ένας σύζυγος στο Νοσοκομείο:

-Γλήορα! Πέψετε ασθενοφόρον να πάρει την γεναίκαν μου στο μαιευτήριον. Εσπάσαν τα νερά!

-Δεν μπορούμεν τωρά κύριε. Τα ασθενοφόρα μας είναι απασχολημένα. Εσπάσαν... τα νερά στες φαρμακευτικές αποθήκες τζι επέψαμέν τα να κουβαλήσουν τα φάρμακα αλλού!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ