Παραπολιτικά

Ξεκίνησε εκδικητής, κατέληξε σφαγέας

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, ξεκίνησε έναν πόλεμο που είχε αρχικό στόχο την εξόντωση της τρομοκρατικής Χαμάς, μετά τη φρικιαστική σφαγή Ισραηλινών αμάχων, στις 7 περασμένου Οκτωβρίου, αλλά τελικά βλέπουμε να εξελίσσεται μπροστά μας μια φοβερή σφαγή Παλαιστινίων αμάχων και μια ανθρωπιστική κρίση γιγαντιαίων διαστάσεων. Ο Νετανιάχου ξεκίνησε έχοντας τη συμπάθεια, την κατανόηση και την υποστήριξη της συγκλονισμένης, από τα ειδεχθή εγκλήματα της Χαμάς, διεθνούς κοινής γνώμης. Σήμερα, όμως, έξι μήνες μετά, βρίσκεται αντιμέτωπος με την οργή και την κατακραυγή των περισσοτέρων χωρών. Ακόμη και οι Αμερικανοί σύμμαχοί του διαφώνησαν ανοιχτά με τις μεθόδους του.

Εδώ δεν έχουμε τον βιβλικό κανόνα των Εβραίων «οφθαλμόν αντί οφθαλμού». Εδώ έχουμε το «κεφαλήν αντί οφθαλμού»! Και, δυστυχώς, η πλειονότητα αυτών των νεκρών «κεφαλών» είναι γυναίκες και παιδιά.

Το κρίσιμο ερώτημα, όμως, είναι σε ποιο βαθμό έχει επιτύχει ο Νετανιάχου τον στόχο της συντριβής της Χαμάς; Η απάντηση είναι ότι, για να συνεχίζει τον πόλεμο μισό χρόνο μετά, σημαίνει ότι δεν υπήρξαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Τώρα ο Ισραηλινός ηγέτης θέλει να επιτεθεί και στη Ράφα, όπου έχουν συγκεντρωθεί πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που έφυγαν από το βόρειο τμήμα της Γάζας για να σωθούν. Και μάλιστα ο Νετανιάχου καλεί με κυνικό τρόπο αυτούς τους δυστυχείς να... ξαναπάνε πίσω στα γκρεμισμένα σπίτια τους, για να μπορέσει να εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

Την ίδια ώρα έχει προκαλέσει παγκόσμια καταδίκη και ο θάνατος, από ισραηλινά πυρά, επτά εθελοντών μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίοι βοηθούσαν στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας που μεταφέρθηκε μέσω της κυπριακής πρωτοβουλίας «Αμάλθεια». Ένα συμβάν που κάνει ακόμη πιο απεχθή και σκοτεινή την εικόνα του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, ο οποίος παραδέχθηκε μεν ότι σκότωσαν τους επτά οι ισραηλινές δυνάμεις, αλλά δεν το έκαναν... «από πρόθεση».

Η στήλη τρέφει αισθήματα βαθιάς συμπάθειας για τον φίλο λαό του Ισραήλ και συμπάσχει μαζί του για τις κτηνωδίες της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου. Αλλά αυτά που κάνει ο Νετανιάχου στη Γάζα πιστεύω ότι δεν υιοθετούνται από τη μεγάλη πλειονότητα του ισραηλινού λαού. Πολύ περισσότερο που η αδικαιολόγητη σφαγή δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων αμάχων σπέρνει τον σπόρο μελλοντικών νέων τρομοκρατικών επιθέσεων κατά αθώων Ισραηλινών.

ΜΠΟΞΕΡ