Ο Ελληνισμός της Ρουμανίας
Τα διδάγματα και τα βιώματά μας από την επίσκεψη στη Ρουμανία επιβεβαιώνουν το αξίωμα ότι ο Ελληνισμός μπορεί να μεγαλουργήσει οπουδήποτε, αρκεί να είναι ενωμένος και στοχοπροσηλωμένος στις αρχές, τις αξίες και τις παραδόσεις του
Με πρωτοβουλία του έγκριτου δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Αθανάσιου Χούπη, που μέσω της εκπομπής του «Έλληνες Παντού» συνενώνει τον απανταχού Ελληνισμό, είχα την τύχη και το προνόμιο να παρακολουθήσω στη Ρουμανία τις εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.
Οφείλω να ομολογήσω από την αρχή πως δεν φαντάστηκα ποτέ μου ότι οι Έλληνες στη διασπορά -και μάλιστα στη Ρουμανία- θα μπορούσαν να είναι τόσο ενωμένοι, οργανωμένοι, ενθουσιώδεις και αφοσιωμένοι στις αρχές και αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και τόσο προσηλωμένοι στις πολιτιστικές παραδόσεις των προγόνων τους.
Το βάθρο και η έπαλξη για τις επιτυχίες των ομογενών στη Ρουμανία αποτελεί η ονομαζόμενη «Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας», η οποία μετεξελίχθηκε σε πολιτικό κόμμα από το 1989 με δεκάδες χιλιάδες μέλη -Έλληνες και Φιλέλληνες- σε όλη τη χώρα.
Επικεφαλής αυτής της Ένωσης είναι ο Δρ Γαβριήλ Ζησόπουλος, βουλευτής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα το Ploiesti της Ρουμανίας, ως επίσης και Πρόεδρος της Επιτροπής Νέων Τεχνολογιών του Ρουμανικού Κοινοβουλίου.
Στόχος της Ένωσης είναι η διατήρηση και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Ρουμανία. Το Υπουργείο Παιδείας της Ρουμανίας, με πρωτοβουλία του κ. Ζησόπουλου, έχει καθιερώσει ετήσια διοργάνωση της Ολυμπιάδας της Ελληνικής Γλώσσας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Η προσωπικότητα, ο δυναμισμός, οι οργανωτικές του ικανότητες, το πάθος του για να διατηρήσει αλώβητο τον Ελληνισμό στη διασπορά αποτελούν ίσως τους σημαντικότερους παράγοντες που οι Έλληνες στη Ρουμανία μεγαλουργούν κυριολεκτικά.
Μερικά μόνο δείγματα αυτού του δυναμισμού του κ. Ζησόπουλου και κατ’ επέκτασιν και των Ελλήνων της Ρουμανίας είναι η ψήφιση σχετικού νόμου από το Ρουμανικό Κοινοβούλιο για τον εορτασμό της ελληνικής γλώσσας στη Ρουμανία στις 9 Φεβρουαρίου κάθε χρόνου, η λειτουργία τοπικών Επιτροπών σε πολλές πόλεις της χώρας, οι άψογες δραστηριότητες των πολιτιστικών σωματείων και οργανώσεων, των χορευτικών συγκροτημάτων και των χορωδιών στις οποίες συμμετέχουν Έλληνες ομογενείς όλων των ηλικιών και η διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων, οι οποίες τους κρατούν δεμένους και ενωμένους.
Στην πόλη Ploiesti, η οποία ήταν το επίκεντρο των εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο, αναρτήθηκαν τεράστιες ελληνικές σημαίες στα κτήρια της περιφέρειας της Πράχοβα και του δημαρχείου με την επιγραφή «25 Μαρτίου - Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η εθνική ημέρα της Ελληνικής Δημοκρατίας».
Ο Δήμαρχος της πόλης υποδέχτηκε την αντιπροσωπία μας με επικεφαλής τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Θανάση Χούπη και που αποτελείτο από τον δήμαρχο Κολινδρού Πιερίας και εκπροσώπους των δημοτικών ομάδων, Ελλαδίτες Ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους της ΑΧΕΠΑ και από την Κύπρο από τον Αντιπρόεδρο του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, κ. Ανδρέα Μορφίτη και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Agora Dialogue, κ. Ντίνο Τουμάζο.
Στη συνάντηση επίσης συμμετείχε και η ηγεσία του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου της Περιφέρειας Πράχοβα, που είναι ο μεγαλύτερος κόμβος βιομηχανίας και ενέργειας της Ρουμανίας.
Τόσο ο Δήμαρχος του Πλοιεστίου όσο και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου εξέφρασαν την επιθυμία για αδελφοποίηση των δύο Οργανισμών με αντίστοιχο Δήμο και Επιμελητήριο της Κύπρου, εισήγηση που ανέλαβε να μεταφέρει στον Δήμο της Λάρνακας και το ΕΒΕ Λάρνακας ο κ. Ανδρέας Μορφίτης.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας σωματεία, οργανώσεις και Πολιτιστικά Ιδρύματα της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας συγκεντρώθηκαν στο τεράστιο Μall της πόλης και παρουσίασαν με αξιοθαύμαστη επιτυχία παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα καταχειροκροτούμενοι από το πολυπληθές κοινό.
Την παραμονή της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας το επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν στην ιστορική πόλη Δραγατσάνι, γνωστή από τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Η αντιπροσωπία μας μετέβη στο Δημαρχείο της πόλης, όπου έγινε η τελετή αδελφοποίησης της πόλης με τον Δήμο Κολινδρού Πιερίας.
Στην τελετή παρέστησαν η Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία, κ. Ευαγγελία Γραματίκα και ο Πρέσβης της Κύπρου, κ. Μάριος Κουντουρίδης, καθώς και οι Αρχές της πόλης του Δραγατσανίου.
Στη συνέχεια σχηματίστηκε πομπή προς το κοιμητήριο της πόλης του Δραγατσανίου, στο οποίο είναι θαμμένοι αγωνιστές του Ιερού Λόχου και της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Πλήθος νέων ντυμένοι με παραδοσιακές ελληνικές στολές ήσαν παρατεταγμένοι και υποδέχτηκαν τους επισήμους, ενώ μετά το τρισάγιο που τελέστηκε , στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές με την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων της Ελλάδας και της Ρουμανίας.
Το πρωί της 25ης Μαρτίου έγινε δοξολογία στον Ιερό Ναό των Ελλήνων που είναι κτισμένος δίπλα από την Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βουκουρέστι και ακολούθως οι αντιπροσωπίες κατέθεσαν στεφάνια στο παρακείμενο μνημείο του Ρήγα Φεραίου-Βελεστινλή.
Τις τελετές λάμπρυναν με την παρουσία τους πλήθος νέων και νεανίδων ντυμένων με παραδοσιακές ελληνικές στολές, κρατώντας τα λάβαρα των Οργανώσεών τους. Οι εκατοντάδες νέοι και νέες εκτελούν άψογα όλους τους ελληνικούς χορούς -παραδοσιακούς και μοντέρνους- και είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και αγαπητοί σε όλη την επικράτεια της Ρουμανίας.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας διοργανώθηκε συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, στο μεγαλοπρεπέστατο Αtheneum Palace.
Τα διδάγματα και τα βιώματά μας από την επίσκεψη στη Ρουμανία επιβεβαιώνουν το αξίωμα ότι ο Ελληνισμός μπορεί να μεγαλουργήσει οπουδήποτε, αρκεί να είναι ενωμένος και στοχοπροσηλωμένος στις αρχές, τις αξίες και τις παραδόσεις του και να υπάρχουν ηγέτες -όπως τον βουλευτή και Ακαδημαϊκό Δρα Γαβριήλ Ζησόπουλο- που έχουν όραμα, ευαισθησίες, μεθοδικότητα και δυναμισμό που να ενώνει και να εμπνέει τους πολίτες.
Γιατί -όπως μας επαναλάμβανε φορτικά και ο ίδιος- «ό,τι κάνω, το κάνω με αγάπη. Γιατί έχω ψυχή Έλληνα και καρδιά Ρουμάνου»!
Τα διδάγματα από τις δραστηριότητες και τα επιτεύγματα της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας ας αποτελούν πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση για τους απανταχού Έλληνες και ας είναι η απάντηση σε όσους εδώ στην Κύπρο διερωτώνται και διαμαρτύρονται ακόμα γιατί γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου 1821.
*Αντιπρόεδρος Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ)