Οι διαμάχες και διεθνείς Οργανισμοί

Ο ατέλειωτος πόλεμος στην Ουκρανία και ο αιματηρός και καταστροφικός πόλεμος στη Γάζα φέρνουν στο προσκήνιο τη θηριωδία στον κόσμο μας και την ανάγκη έντασης των προσπαθειών για επικράτηση της ειρήνης στον πλανήτη.

Ορισμένοι διεθνείς οργανισμοί, παρ’ όλον που, κατ’ εμένα, λανθασμένα, υφίστανται την κριτική πολλών, κάνουν ό,τι μπορούν να διορθώσουν ή βελτιώσουν μάλλον την κατάσταση, όσο γίνεται.

Θα ήθελα, πρώτον, να αναφερθώ στον ΟΗΕ. Ξέρω ότι πολλοί τον κατακρίνουν ότι «δεν κάνει τίποτε», ότι «δεν διορθώνει τις αδικίες στο διεθνές σύστημα» και άλλα πολλά. Και όμως! Πρώτον, ο ΟΗΕ αποτελείται από κράτη-μέλη. Κι αν έχει κάποιος να κατακρίνει κάποιον θα πρέπει να κατακρίνει τα κράτη-μέλη. Άλλως, όπως πολλοί είπαν, αν ο ΟΗΕ δεν υπήρχε, θα έπρεπε να τον ανακαλύψουμε (βλ. περισσότερες λεπτομέρειες π.χ. στα βιβλία μου ΟΗΕ: Μερικές σκέψεις πάνω στα Ηνωμένα Έθνη και ιδιαίτερα τη Γενική Γραμματεία και τον ρόλο της Ελλάδος και της Κύπρου. Αθήνα, Βιβλιοπωλείο της Εστίας, 1975, σελ. 1-30, Θέσεις από τη Διεθνή και Κυπριακή Πολιτική Ζωή, Λευκωσία, Εκδόσεις «Χέλκα», 1971, σελ. 76-86 και Melik Özden, «Sans l’ONU, la loi du plus fort prévaudrait»).

Είναι αλήθεια ότι στη άζα έγιναν και γίνονται θηριωδίες που ο ΟΗΕ δεν μπόρεσε να σταματήσει: σφαγή αμάχων, καταστροφή ουσιωδών εγκαταστάσεων αλλά και ο θάνατος πολλών υπαλλήλων του Οργανισμού λόγω των αδιάκριτων βομβαρδισμών στη Γάζα.

Επαναλαμβάνω όσα έχω πει και γράψει πολλές φορές: ο ΟΗΕ δίδει την ευκαιρία να συνομιλούν μεταξύ τους ή διά τρίτου οι εμπόλεμοι, πιέζει για συμβιβασμούς. Στη Γάζα, μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου απαγορεύθηκε στο Ισραήλ να διαπράττει πράξεις γενοκτονίας. Είναι κι αυτό κάτι. Ο δε ΟΗΕ οδήγησε τα κράτη να εισαγάγουν στην εθνική τους νομοθεσία τις βάσεις τουλάχιστον του ανθρωπιστικού δικαίου.

Πέραν του ΟΗΕ, μπορεί κάποιος ν’ αναφέρει κι έναν άλλο διεθνή Οργανισμό, που αυτός εργάζεται μέσα στην ίδια τη διεθνή σύρραξη. Αναφέρομαι, βέβαια, στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), περισσότερο γνωστή ως Ερυθρό Σταυρό. Ο Ερυθρός Σταυρός, που ιδρύθηκε το 1863, στηρίζεται στις τέσσερεις Συνθήκες της Γενεύης και στα Πρωτόκολλα. Προσπαθεί να βοηθήσει, όπως και βοηθά, στις διεθνείς διαμάχες, θέματα πληγωμένων, αιχμαλώτων, πολιτών κ.ά. (βλ. για περισσότερα στο άρθρο μου στον κυπριακό Τύπο του Μαρτίου 2024 «Cornelio Sommaruga»).

Η κατάσταση στον κόσμο είναι άσχημη, οι πόλεμοι συνεχίζονται απ’ άκρη σ’ άκρη της υφηλίου. Οι Οργανισμοί αυτοί προσπαθούν να βοηθήσουν. Μέχρις ότου η ειρήνη κάποτε προσπαθήσει να επιβληθεί.

*Πρόεδρος του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου και Επίτιμος Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των Συνδέσμων Ηνωμένων Εθνών (WFUNA)