Τράπεζες

Πόσες ΑΤΜ έμειναν σε όλη την Κύπρο - Ικανοποιητικό το δίκτυο λένε οι Τράπεζες

Την ανάγκη εγκατάστασης από τις τράπεζες περισσότερων αυτόματων ταμειακών μηχανών (ΑΤΜ) για σκοπούς ανάληψης χρημάτων στις κοινότητες εξέτασε σήμερα η Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής.

Την ανάγκη εγκατάστασης από τις τράπεζες περισσότερων αυτόματων ταμειακών μηχανών (ΑΤΜ) για σκοπούς ανάληψης χρημάτων στις κοινότητες εξέτασε σήμερα η Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε ότι παγκύπρια υπάρχουν πάνω από 300 ΑΤΜ, με τους βουλευτές της Επιτροπής να ζητούν από τον Σύνδεσμο Τραπεζών να εξετάσουν το αίτημα για άνοιγμα περισσότερων ΑΤΜ ειδικά στις κοινότητες και στα χωριά.

Αρχικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Χατζηγιάννης ανέφερε υπάρχει έκκληση για περισσότερα ATM. «Υπάρχουν απομονωμένες περιοχές και ηλικιωμένοι. Δεν μπορεί να χρειάζονται να μεταβούν σε γειτονική κοινότητα ή δύο κοινότητες παρακάτω».

Ο Κώστας Κώστα εκ μέρους του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι όλη η ύπαιθρος της Λεμεσού έχει ένα υποκατάστημα. «Ολάκερες περιοχές δεν έχουν ένα υποκατάστημα. Έμεινε μόνο η Κυπερούντα. Αυτό το πράγμα είναι έγκλημα».

Ο κ. Παπαδούρης ανέφερε ότι εκεί που κάθε γειτονία είχε ένα υποκατάστημα τώρα φτάσαμε στο άλλο άκρο. «Έχουμε κόσμο στις κοινότητες και θα πρέπει να τους υποστηρίξουμε».

Ο κ. Θεοδοσίου εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου ανέφερε ότι «θέλω να διαβεβαιώσω ότι οι πρώτοι που σκέφτονται τους πελάτες τους είναι οι Τράπεζες. Το δίκτυο για ΑΤΜ είναι ικανοποιητικό. Υπάρχουν ΑΤΜ σε πολλές κοινότητες».

Σημείωσε ότι το cash μειώνεται ραγδαία. «Το 94% όλων των συναλλαγών γίνεται ηλεκτρονικά». Συμπλήρωσε ότι υπάρχει και η υπηρεσία για χρήση της κάρτας.

«Όλα τα καταστήματα δέχονται μετρητά και επίσης πληρώνουν με κάρτα. Άρα μπορεί ο πελάτης να πληρώσει με κάρτα και να ζητήσει από τον πωλητή να του δώσει και 50 ευρώ σε μετρητά».

Επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κάποια χρέωση ούτε για τον πάροχο ούτε για τον πελάτη. «Είναι σε πάνω από 300 σημεία. Το cash back service είναι μια λύση».

Ο Εκπρόσωπος της Ελληνικής ανέφερε ότι είναι σημαντικό να εξυπηρετούνται οι πελάτες. «Στην Κύπρο έχει πάνω από 300 ΑΤΜ. Όμως δεν έχουν όλα τα χωριά ΑΤΜ. Το Cash back είναι η λύση».

Τόνισε ότι κάθε υποκατάστημα έχει ένα υπάλληλο που βοηθά τον κόσμο να μάθει αυτό το πρόγραμμα. Πρόσθεσε ότι υπάρχει νομοθεσία όπου προνοεί ότι πρέπει να υπάρχει μηχανάκι στα καταστήματα.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κιτρομηλίδης υπογράμμισε ότι τις ανησυχίες τους στα θέματα της υπαίθρου τις προβάλλουν εδώ και χρόνια. «Ξέραμε ότι θα κλείσουν όλες οι Συνεργατικές. Για τα ΑΤΜ μας διαβεβαίωναν ότι θα παραμείνουν ανοικτά αλλά τελικά έκλεισαν όλα». Ακόμη είπε ότι πολλές ορεινές κοινότητες δεν έχουν καταστήματα για να λειτουργήσει το cash back.

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας εξήγησε ότι υπάρχουν δύο κανονισμοί που προωθούνται από την ΕΕ. Η μια είναι με τις άμεσες πληρωμές, ενώ η δεύτερη είναι για το digital euro. «Είναι για να έχει πρόσβαση στα μετρητά ανάλογα με τη γεωγραφική έκταση». Ακόμη, ανέφερε ότι από το 2015 και μετά υπάρχει μείωση 20% των ΑΤΜ.

Ο κ. Χατζηγιάννης διευκρίνισε ότι στις ορεινές περιοχές είναι ελάχιστοι οι σταθμοί για cash back. «Χρειάζεται καμπάνια».

Ο κ. Κώστα επανήλθε τονίζοντας ότι κάποιοι ήρθαν εδώ και μας περιπαίζουν. Κατεβείτε από το συννεφάκι σας. Ο κόσμος βράζει. Τα χωριά βράζουν με αυτή την κατάσταση. Ήρθατε εδώ για να μας μάθετε τι γίνεται στις άλλες χώρες. Είναι δικαιολογίες αυτές; Είστε εκτός τόπου και χρόνου. Πρέπει να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας. Αυτό που κάνατε σήμερα είναι κοροϊδία». Πρόσθεσε ότι «ήρθατε και μας είπατε ότι η κοτζάκαρη θα στέλνει με το κινητό cash back του γέρου».

Καταληκτικά οι βουλευτές ζήτησαν να ανοίξουν περισσότερα ΑΤΜ στις απομακρυσμένες κοινότητες με τον Σύνδεσμο Τραπεζών να δεσμεύεται να στείλει γραπτώς την απάντηση του.