Ανακαλύπτοντας τη μυστηριώδη γοητεία της ανατολικής Σερβίας
Το φυσικό τοπίο της ανατολικής Σερβίας προσφέρει δραστηριότητες για όλα τα γούστα
Κατά μήκος των ακτών του Δούναβη, στα ανατολικά άκρα της χώρας, πριν από περισσότερο από 9000 χρόνια, οι προϊστορικοί άνθρωποι δημιούργησαν μία από τις αρχαιότερες κουλτούρες στην Ευρώπη - τον πολιτισμό του Λεπένσκο Βίρα. Από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει, αλλά η αρμονία μεταξύ της ζωής του τοπικού πληθυσμού και της φύσης παραμένει αναλλοίωτη. Τα αγροτικά νοικοκυριά σε αυτή την περιοχή είναι εξαιρετικά ποικίλα. Κάποια βρίσκονται κατά μήκος των ίδιων των ακτών του Δούναβη και αποτελούν παράδεισο για ψαράδες και λάτρεις του ψαρέματος. Κάποια βρίσκονται στους πρόποδες των βουνών και προσφέρουν ευκαιρίες για πεζοπορία, σκι, ορειβασία και την κατάκτηση προκλητικών ψηλών κορυφών. Κάποια βρίσκονται κοντά σε ιαματικά λουτρά και σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα. Αλλά όλα προσφέρουν τη δυνατότητα διαμονής σε αυθεντική ατμόσφαιρα του σερβικού χωριού, που σας κάνει να νιώθετε αναζωογονημένοι και έτοιμοι για νέες προκλήσεις.
Φυσικά αξιοθέατα
Η ανατολική Σερβία πλημμυρίζει από φυσικές ομορφιές. Στα βορειοανατολικά της Σερβίας, εκεί όπου ο Δούναβης είναι πιο βαθύς, βρίσκεται το εθνικό πάρκο Δέρνταπ με το επιβλητικό φαράγγι του Δούναβη, ένα από τα μακρύτερα στην Ευρώπη.
Η θέα από τον Δούναβη στους απότομους βράχους του φαραγγιού είναι πραγματικά εκπληκτική. Η περιοχή φιλοξενεί πάνω από 1.100 είδη φυτών, ενώ περισσότερα από 200 είδη πουλιών πετούν πάνω από το φαράγγι, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων ειδών όπως ο ασπροκάρακας, ο λευκογλάρος, ο μαύρος πελαργός και η γκριαρά ριγανά.
Οι αγαπημένοι προορισμοί εκδρομών των κατοίκων του Νέγκοτιν αλλά και των επισκεπτών του, βρίσκονται κοντά σε μικρούς καταρράκτες. Οι επισκέπτες του χωριού Μόκρινι έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν την ανέγγιχτη φύση του προορισμού Mokranjske Stene που περιλαμβάνει ένα μικρό καταρράκτη και μια γραφική λίμνη.
Από τους ασβεστολιθικούς βράχους του βουνού Beljanice, πηγάζουν δύο μεγάλες πηγές κρυστάλλινου νερού, η Mlava και η Κrupajsko vrelo. Επίσης, στο βουνό βρίσκεται το προστατευόμενο φυσικό μνημείο Lisine, με ένα καταρράκτη ύψους 20 μέτρων.
Οι λάτρεις των δραστηριοτήτων στη φύση, απολαμβάνουν το πρωινό περπάτημα στα λιβάδια του βουνού Deli Jovan, ενώ οι πιο τολμηροί ορειβάτες θα ανταμειφθούν με την απίστευτη θέα από την κορυφή που εκτείνεται κατά μήκος ολόκληρης της περιοχής του Νέγκοτιν.
Η διαμονή στα χωριά της περιοχής Σοκομπάνια προσφέρει τη δυνατότητα για μια εκδρομή σε ένα από τα πιο αγαπημένα σερβικά λουτρά, με πολλά προγράμματα ευεξίας και άσκησης, σχεδιασμένα ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες του κάθε επισκέπτη. Μπορείτε ακόμα να χαλαρώσετε στο Ζντρέλο, ένα σύγχρονο κέντρο σπα στους πρόποδες των Ομόλσκι, εξοπλισμένο με σάουνες, αίθουσες μασάζ, ανοιχτές και κλειστές πισίνες και νεροτσουλήθρες που θα ευχαριστήσουν ιδιαίτερα τους μικρούς επισκέπτες.
Γνωρίστε την πλούσια φυσική και ζωική ζωή του Όρους Στάρε, ένα από τα κέντρα της βιοποικιλότητας της Σερβίας. Στο βουνό όπου το χιόνι παραμένει για αρκετούς μήνες τον χρόνο, υπάρχει ένα κέντρο σκι και τουρισμού, και η κατάκτηση της υψηλότερης κορυφής του βουνού - του Μίντζορα - είναι μια ξεχωριστή εμπειρία για τους ορειβάτες.
Το βουνό με το παράξενο σχήμα του, Rtanj, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους συλλέκτες φαρμακευτικών φυτών, καθώς εκεί αναπτύσσεται το τσάι του Rtanj, μια ενδημική φυτική είδος από το οποίο φτιάχνεται ένα τσάι με εξαιρετική γεύση και άρωμα.
Δραστηριότητες
Στους πρόποδες του Όρους Στάρε βρίσκεται μια ιδιαίτερη περιοχή, το χωριό Γκόστουσα. Στη Γκόστουσα όλα είναι φτιαγμένα από πέτρα (σπίτια, στέγες, φράχτες κ.λπ) γι 'αυτό και αποκαλείται “Πετροχωριό”. Τα σπίτια από τον 19ο αιώνα διατηρούνται ακόμα σε καλή κατάσταση και κατοικούνται ακόμα και σήμερα από τους χωρικούς που ζουν τη ζωή τους σε αρμονία με τη φύση.
Σε ένα όμορφο κτήριο βαλκανικο-οριενταλικού στιλ, του 19ου αιώνα, φιλοξενείται το Μουσείο της Πονισάβλιας, με αυθεντικά έπιπλα και είδη του περιοχής του Πίροτ. Στο ισόγειο μπορείτε να δείτε την ιδιαίτερη κεραμική του Πίροτ, στις βιτρίνες εκτίθενται ρούχα και κοσμήματα, ενώ ένα μεγάλο μέρος του Μουσείου είναι αφιερωμένο στα πολύχρωμα, χειροποίητα χαλιά για τα οποία το Πίροτ είναι παγκοσμίως γνωστό.
Θα δείτε, εξάλλου, τον μοναδικό συνδυασμό λαϊκής αρχιτεκτονικής και αρχαιολογικών εκθεμάτων στο Αρχαιολογικό Εθνολογικό Πάρκο τη Ράβνα κοντά στο Κνιαζέβατς. Στο κτήριο του πρώην αγροτικού σχολείου φυλάσσονται αντικείμενα από τον κοντινό ρωμαϊκό αρχαιολογικό χώρο Timacum Minus. Εδώ μπορείτε να δείτε, επίσης, τα αυθεντικά σπίτια, εργαστήρια και βιομηχανικά κτήρια που χτίστηκαν τον 19ο αιώνα και μεταφέρθηκαν στο Πάρκο από τα γειτονικά χωριά.
Η περιοχή του Νέγκοτιν είναι γνωστή για τα πολλά οινοποιία της. Στους λόφους κοντά στο χωριό Ράγιατ υπάρχει ένα μικρό χωριό με πάνω από 270 οινοποιεία! Χτισμένα από πέτρα και καλυμμένα με κεραμίδια, με κάβες που είναι θαμμένες στο έδαφος για να διατηρείται η θερμοκρασία, τα οινοποιεία του Ράγιατ παράγουν και διατηρούν εδώ και αιώνες μεγάλες ποσότητες κρασιού.
Στην περιοχή του χωριού Ρόγιεβο υπάρχουν πάνω από 150 οινοποιεία, τα περισσότερα από τα οποία κτίστηκαν τον 19ο αιώνα, τα οποία μαζί με τους ολόφυτους δρόμους και την κεντρική πλατεία σχηματίζουν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα.
Μερικά από τα αυθεντικά οινοποιεία του Ράγιατ και του Ρόγιεβο έχουν ανακαινιστεί και μετατραπεί σε εστιατόρια, έτοιμα να υποδεχθούν επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Μην παραλείψετε κατά την επίσκεψή σας στα οινοποιεία για να δοκιμάσετε ή να αγοράσετε κάποιο από τα ισορροπημένα και πλούσια σε γεύση τοπικά κρασιά.
Γαστρονομία
Στα χωριά κοντά στον Δούναβη θα δοκιμάσετε ψάρι γλυκού νερού, μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους, βραστό, ψητό και τηγανητό, ενώ μια ειδική λιχουδιά αυτής της περιοχής είναι ο μαριναρισμένος λούτσος. Στα περίχωρα του Βελίκου Γκράντιστα παρασκευάζεται η διάσημη φασολάδα γκραντιστανά, η οποία σερβίρεται συνοδευόμενη με κρέας ή και απλή χορτοφαγική!
Σε αυτήν την περιοχή, κοντά στο Νέγκοτιν, βρίσκεται ένα από τα κύρια οινοποιητικά κέντρα της Σερβίας. Στα οινοποιεία των αγροτικών νοικοκυριών παράγονται και διατηρούνται πολλές ποικιλίες κρασιών όπως οι prokupac, smederevka, game κ.α. Αυτή είναι η μόνη περιοχή στη χώρα όπου εξακολουθεί να υπάρχει η μαύρη ταμιάνικα, μια ενδημική ποικιλία σταφυλιού που παράγει κρασιά με έντονο, μυστηριώδες άρωμα και γεύση φρούτων και μυρωδικών βοτάνων.
Στα ψηλά βουνά του Όμολις παράγεται μέλι προστατευόμενης γεωγραφικής προέλευσης, το οποίο οφείλει τη μοναδική του γεύση σε αυτόχθονες ποικιλίες βοτάνων που αναπτύσσονται στις περιοχές αυτές.
Στην περιοχή του Όμολις ζουν μέλη της βλάχικης μειονότητας που διατηρούν τα παραδοσιακά φαγητά της εθνικής κουζίνας τους. Έτσι, εδώ μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορες βλάχικες λιχουδιές, όπως ξινή σούπα, πρόζα με σπανάκι ή μαμαλίγιγκα κατσαμάκ, ο οποίος σερβίρεται με κρέας, τυρί, αυγά και άλλα συστατικά.
Από την περιοχή του Πίροτ δεν πρέπει να φύγετε πριν δοκιμάσετε το πιροτσκό κασέρι που λιώνει στο στόμα ή το διάσημο πιροτσκό σουσάμι. Φυσικά οι φανατικοί λάτρεις του τυριού θα απολαύσουν και το παλαιομένο κασέρι από γάλα αγελάδων και προβάτων από το βουνό Στάρε.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Οργανισμού Τουρισμού Σερβίας www.serbia.travel. Οι φωτογραφίες είναι των Oksana Skendžić και Stefan Kondić.