Τράπεζες

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Συζητά μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο

Τον δρόμο για την πρώτη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρία του Ιουνίου ανοίγουν οι συζητήσεις στη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) της 10 με 11 Απριλίου, όπως καταδεικνύει μια σύνοψη των συζητήσεων που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΚΤ.

Όπως αναφέρεται, «θεωρήθηκε εύλογο ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα ήταν σε θέση να αρχίσει να χαλαρώνει την περιοριστική νομισματική πολιτική στη συνεδρίαση του Ιουνίου, εάν πρόσθετα στοιχεία που θα ληφθούν μέχρι τότε επιβεβαίωναν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό που περιλήφθηκαν στις προβλέψεις του Μαρτίου».

Όπως αναφέρεται, μερικά μέλη ήταν «επαρκώς πεπεισμένα» ότι τα τρία συστατικά στοιχεία της αντίδρασης της ΕΚΤ δημιουργούν το υπόβαθρο για μείωση των επιτοκίων στην εν λόγω συνεδρία, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να υποχωρήσει κάτω από τον στόχο, πληρώνοντας ένα «υψηλό τίμημα» σε σχέση με την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας είναι πλέον ίσος με τον κίνδυνο μιας πρόωρης μείωσης των επιτοκίων και του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο του 2%.

Πάντως, σύμφωνα με τα πρακτικά, επισημάνθηκε ότι σημαντικά νέα στοιχεία, περιλαμβανομένων των προβλέψεων των τεχνοκρατών της ΕΚΤ, θα δημοσιοποιηθούν προ της συνεδρίας της 6ης Ιουνίου.

Γενικότερα, όπως αναφέρεται, επικράτησε μια ευρεία συναίνεση με τα μέλη να συμφωνούν ότι θα ήταν πιο συνετό να περιμένουν μέχρι την ερχόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να υπάρξουν περαιτέρω στοιχεία και μια επαρκής αισιοδοξία για την έγκαιρη και διατηρήσιμη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο.

Η επόμενη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου για θέματα νομισματικής πολιτικής είναι προγραμματισμένη για τις 6 Ιουνίου.

Από τον Ιούλιο του 2022 η ΕΚΤ προχώρησε σε αυξήσεις επιτοκίων κατά 450 μονάδες βάσης σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη που έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, μετά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η τελευταία αύξηση ήταν τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ έκτοτε η ΕΚΤ έχει διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της για πέντε συνεχόμενες συνεδρίες.

ΚΥΠΕ