Έγκλημα

Κρεσέντο εγκληματικότητας, με την Αστυνομία… «απούσα»

Τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Ανάστασης δεν εξέπληξαν κανέναν, καθώς ήρθαν να προστεθούν σε ένα ευρύ πλαίσιo ανομίας και παραβατικότητας

Κρεσέντο εγκληματικών ενεργειών παρατηρείται τους τελευταίους μήνες ανά το παγκύπριο. Πλέον αποτελούν καθημερινότητα οι εκρήξεις, οι εμπρησμοί αλλά και οι διάφορες συμπλοκές.

Τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Ανάστασης δεν εξέπληξαν κανέναν, καθώς ήρθαν να προστεθούν σε ένα ευρύ πλαίσιο ανομίας και παραβατικότητας που ταλανίζουν τη χώρα το τελευταίο διάστημα.

Η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη από την ανάληψη των καθηκόντων της είχε βάλει ψηλά τον πήχη σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ασφάλειας των πολιτών και πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος, ωστόσο, μετά από ενάμιση περίπου χρόνο διακυβέρνησης, κατά γενικήν ομολογίαν το αίσθημα ανασφάλειας μεγάλωσε και η εγκληματικότητα βρίσκεται πλέον σε άλλο επίπεδο.

Στα τέλη Ιανουαρίου η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης είχαν ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τον περιορισμό του υποκόσμου. Συγκεκριμένα, είχε αποφασιστεί η ενίσχυση των μελών της Αστυνομίας που εργάζονται στην πρώτη γραμμή και η ενίσχυση της αστυνόμευσης με την ανάπτυξη πεζών και μηχανοκίνητων περιπόλων στις πόλεις και προάστια, συμπεριλαμβανομένων και στατικών ελέγχων.

Επίσης, είχε αποφασιστεί η ενίσχυση της Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Αστυνομίας, η ενίσχυση της Υποδιεύθυνσης Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος αλλά και η εντατικοποίηση των οικονομικών ερευνών για εντοπισμό και κατάσχεση εσόδων που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες. Επιπλέον λήφθηκαν και ξεχωριστά μέτρα για πάταξη της βίας στα γήπεδα.

Διαβάζοντας τα μέτρα, αντιλαμβάνεται κανείς την πρόθεση της Πολιτείας να λάβει επιτέλους αποφάσεις για δραστική αντιμετώπιση του φαινομένου. Ωστόσο, φαίνεται πως τα μέτρα έμειναν απλώς γραμμένα στις ανακοινώσεις του Υπουργείου, καθώς μετά από σχεδόν πέντε μήνες συνέβησαν περιστατικά που εκθέτουν τους χειρισμούς της Αστυνομίας και φανερώνουν μια ολιγωρία, την οποία εκμεταλλεύονται όσοι θέλουν να δράσουν κάτω από τη μύτη των Σωμάτων Ασφαλείας.

Απόπειρες δολοφονίας σε κοινή θέα

Η απόπειρα φόνου εναντίον 34χρονου, που σημειώθηκε μέρα μεσημέρι στη μέση του δρόμου, στην περιοχή της Ανθούπολης, ανέδειξε περίτρανα πως, όταν ο υπόκοσμος αποφασίσει να δράσει, δεν λογαριάζει ούτε ώρες, ούτε μέρες, ούτε πιθανές παράπλευρες απώλειες. Φυσικά μπορεί να διερωτηθεί κάποιος γιατί να ευθύνεται η Αστυνομία για ένα συμβόλαιο θανάτου που εκτελέστηκε μεσημεριάτικα. Το γεγονός ότι οι δράστες παρακολουθούσαν τον Αστυνομικό Σταθμό Λακατάμειας, όπου βρισκόταν ο 34χρονος, αλλά και το ότι πολίτες είχαν ειδοποιήσει την Αστυνομία δύο ώρες πριν από τους πυροβολισμούς για ύποπτες κινήσεις των δύο δραστών που επέβαιναν σε σκούτερ, φανερώνουν τις τρανταχτές αδυναμίες που έχει η Αστυνομία σε ό,τι αφορά την αξιολόγησει πληροφοριών.

Όμως, η πιο πάνω απόπειρα δεν ήταν η μοναδική που σημειώθηκε σε κοινή θέα μέσα στο 2024. Είχε προηγηθεί στις 15 Ιανουαρίου η προσπάθεια δολοφονίας 49χρονου έξω από καφετέρια στη Λεωφόρο Λάρνακος. Ο δράστης άνοιξε πυρ μόλις ο 49χρονος πάρκαρε έξω από την καφετέρια, ενώ μέσα στο όχημα βρίσκονταν και τα παιδιά του. Ως εκ θαύματος δεν τραυματίστηκε ο ίδιος ή τα παιδιά ή κάποιος περαστικός, μιας και η απόπειρα έγινε απόγευμα.

Μπουρλότο στα περιπολικά… μολότοφ σε αστυνομικούς

Στα πιο πρόσφατα γεγονότα είναι τα επεισόδια που σημειώθηκαν το Μεγάλο Σάββατο. Πλέον οι πολίτες αντιλήφθηκαν ότι η Αστυνομία δεν μπορεί ούτε να επιτηρήσει τις λαμπρατζιές αλλά και ούτε να αφοπλίσει τα χέρια των νεαρών από τις κροτίδες, τα πυροτεχνήματα και τις μολότοφ.

Στον Ύψωνα, 100 νεαροί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, έκαψαν ολοσχερώς ένα περιπολικό και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε άλλα τέσσερα οχήματα της Αστυνομίας. Η παραδοχή από πλευράς Αστυνομίας, ότι οι νεαροί στον Ύψωνα είχαν σχεδιάσει την επίθεση κατά των αστυνομικών, δείχνει και το πλάνο που είχε ετοιμαστεί από τις αρχές, το οποίο φυσικά δεν λειτούργησε μιας και δεν απετράπησαν τα έκτροπα. Αστυνομικοί που έτυχε να έχουν βάρδια εκείνη τη μέρα κινδύνευσαν γιατί πολύ απλά κάποιοι δεν εκτίμησαν τη σοβαρότητα του επεισοδίου.

Παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν και στο Κίτι, όταν περίπου 70 νεαροί μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης τούς δρόμους της περιοχής, ρίχνοντας κροτίδες στους Αστυνομικούς. Στη συνέχεια επιτέθηκαν σε οικία 73χρονου ρίχνοντας κροτίδες και πέτρες, προκαλώντας ζημιές στην οικία, ενώ έβαλαν και φωτιά στην αυλή του 73χρονου. Αφού ολοκλήρωσαν το έργο τους, τράπηκαν σε φυγή.

Αυξημένα περιστατικά εν μέσω εφαρμογής μέτρων

Όλα τα περιστατικά συνέβησαν εν μέσω αυξημένων μέτρων ασφαλείας, τα οποία εφαρμόζει η Αστυνομία εδώ και καιρό. Παράλληλα υπάρχουν και οι συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών ή τα επεισόδια μεταξύ Ελληνοκυπρίων με αλλοδαπούς, οι εμπρηστικοί μηχανισμοί που τοποθετούνται τα ξημερώματα σε οχήματα, υποστατικά και οικίες, αλλά φυσικά και η μόδα όπου ο καθένας ανασύρει ένα πιστόλι ή ένα πυροβόλο όπλο για λύσει τις διαφορές του.

Πλέον τίθεται υπό αμφισβήτηση αν οι Αρχές μπορούν να επιβάλουν την τάξη, ενώ δεδομένη είναι η ανησυχία των πολιτών λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας. Το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος χρειάζεται να νιώσει πως η Αστυνομία τού παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Να βγουν οι αστυνομικοί από τα γραφεία, να αυξηθεί ο αριθμός των μελών της πρώτης γραμμής, να εξοπλιστούν τα μέλη της με την απαραίτητη τεχνολογία, αλλά και να υλοποιηθεί ο εκσυγχρονισμός της Αστυνομίας. Η παραδοχή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ότι δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το οργανωμένο έγκλημα, του δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις, φτάνει να υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική βούληση.