Αναλύσεις

Ο αφέντης κι ο ραγιάς…

Γιατί πάει αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τουρκία, όταν οι Αττίλες είναι με το χέρι στη σκανδάλη; Όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σε ολόκληρο το Αιγαίο, λόγω των ασκήσεων «Θαλασσόλυκος» και «Έφεσος». Και γιατί διεξάγονται τώρα; Τυχαία; Όχι, βέβαια. Το μήνυμα είναι σαφές: Ό,τι θέλουμε, συνεκμετάλλευση και συγκυριαρχία, θα το πάρουμε. Και μάλιστα με την ισχύ μας!

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ταπεινώσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό προτού αρχίσει η επίσκεψή του στην Τουρκία, με τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Όταν δεν σέβεται τα ιερά και τα όσιά μας, για ποιαν αμοιβαιότητα μπορεί να γίνεται λόγος; Το αντίθετο συμβαίνει: Επιβάλλει την πρακτική του ραγιά και του αφέντη! Και την δείχνει μέσω των ασκήσεων «Θαλασσόλυκος» και «Έφεσος», που συνιστούν αεροναυτικές και αποβατικές ασκήσεις, με στόχο την υλοποίηση της «Γαλάζιας Πατρίδας». Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και όταν όλα αυτά τρέχουν επί του πεδίου, τι θα μας πουν μετά τη συνάντηση; Τι ωραίος που είναι ο μήνας του μέλιτος; Ή ότι υπάρχει συναντίληψη; Σε ποιον τομέα; Σε αυτόν της διχοτόμησης του Αιγαίου ή σ’ εκείνον της ισότιμης κυριαρχία και των δύο κρατών στην Κύπρο;

Ή μήπως υπάρχει αμφιβολία περί του ότι οι θέσεις Τατάρ είναι καθ’ υποβολήν της Άγκυρας; Και τι θέλει να πει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης όταν λέει πως αναμένει τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν; Ότι θα μας δηλώσει ο Τούρκος Πρόεδρος την ετοιμότητά του να σηκώσει τον στρατό του από την Κύπρο ή μήπως ότι θέλει λύση; Και, βέβαια, επιθυμεί λύση! Και αν το πει, τι θα γίνει; Θα πετάμε τα φέσια μας; Καθόλου παράξενο να συμβεί και αυτό από τους «επαγγελματίες εξευμενιστές». Δεν θα είναι η πρώτη φόρα που θα υπογράψουν καθαρό ποινικό μητρώο στην Άγκυρα, ξεχνώντας, μέσα από τη μέθη των πανηγυρισμών, την αλήθεια. Ότι, δηλαδή, όταν μιλούν οι Τούρκοι για λύση, εννοούν την κρατική μας διάλυση και τη μετατροπή της Κύπρου και της Ελλάδας σε βιλαέτια της νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.