Διεθνή

Η Ελβετία νικήτρια του 68ου διαγωνισμού της Γιουροβίζιον - 15η η Κύπρος

Μεγάλη νικήτρια του 68ου  διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, αναδείχθηκε η Ελβετία, με το Nemo και το τραγούδι “The Code". Την πεντάδα συμπλήρωσαν η Κροατία, η Ουκρανία, Γαλλία και το Ισραήλ. Ο νικητής αφιέρωσε τη νίκη στην αγάπη και την ισότητα.

Η Κύπρος, με την εντυπωσιακή εμφάνιση της 17χρονης Silia Kapsis και το τραγούδι «Liar»,  κατέκτησε την 15η. Την 11η θέση κατέλαβε η Ελλάδα με την Μαρίνα Σάττι και το τραγούδι "Ζάρι".

Σε τεταμένο κλίμα, πραγματοποιήθηκε, όπως μεταδίδει το ΡΙΚ, ο φετινός διαγωνισμός, στο Μάλμε της Σουηδίας, με συνολικά 25 χώρες, μετά τον αποκλεισμό της Ολλανδίας και του καλλιτέχνη Joost Klein.

Η Αστυνομία διέλυσε πλήθος φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το Μάλμε Αρένα.

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές κυμάτισαν σημαίες στο ρυθμό συνθημάτων «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Κάποιοι φορούσαν παλαιστινιακή μαντίλα, ορισμένοι τυλιγμένοι στο πρόσωπό τους.

«Φαίνεται ότι έχουν την εξουσιοδότηση να είναι πιο επιθετικοί από το συνηθισμένο», είπε αναφερόμενη στην Αστυνομία της πόλης στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σάρα, μια 45χρονη κάτοικος του Μάλμε. «Δεν το έχω ξαναδεί ποτέ αυτό».

Η Αστυνομία, η οποία επιβεβαίωσε ότι έκανε χρήση δακρυγόνων, προσπάθησε να απωθήσει τους διαδηλωτές πίσω σε μια πλατεία όπου υπάρχει άδεια να γίνει μια συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστινίων.

Ο Nemo Mettler είναι γεννημένος στις 3 Αυγούστου 1999 και είναι ένας Ελβετός ράπερ, τραγουδιστής και μουσικός που γεννήθηκε στο Biel/Bienne της Ελβετίας. Προσδιορίζεται ως non binary/μη δυαδικό άτομο. Εκτός από το τραγούδι, ο Nemo παίζει επίσης βιολί, πιάνο και ντραμς.

Η κριτική επιτροπή της Κύπρου ψήφισε ως εξής: 12-Κροατία, 10- Γαλλία, 8-Ισραήλ, 7-Ελλάδα, 6-Ελβετία, 5-Σερβία, 4-Λουξεμβούργο, 3-Ιταλία, 2-Σουηδία, 1-Oυκρανία.

Tην έναρξη της βραδιάς έκανε ο σουηδός καλλιτέχνης Bjorn Skifs ερμηνεύοντας το τραγούδι ‘Hooked on α Feeling', το τραγούδι που έγινε η πρώτη νούμερο ένα επιτυχία της Σουηδίας στα παγκόσμια τσαρτ. Το συγκρότημα Alcazar με το θρυλικό ‘Crying at the Discoteque’ έδωσαν την λήξη του διαγωνιστκού μέρους.

Όπως αναμενόταν οι ABBA είχαν την τιμητική τους και οι διοργανωτές τους τίμησαν μέσα από ποικίλες αναφορές, συνομιλώντας ακόμη και με τα avatar τους.

Στον ψεσινό τελικό εμφανίστηκαν τρεις από τις πιο δημοφιλείς νικήτριες του παρελθόντος, οι Carola, η Conchita Wurst και Charlotte Perrelli, τραγουδώντας το’Waterloo’.

Η Loreen,η πρώτη γυναίκα που κέρδισε δύο φορές τον διαγωνισμό επέστρεψε θριαμβευτικά στην σκηνή της Eurovision στην πατρίδα της, δίνοντας μια υπέροχη φουτουριστική παράσταση.

ΚΥΠΕ