Παραπολιτικά

Η βία των ανηλίκων κι η ευθύνη των ενηλίκων

Η νεανική κουκουλοφόρα παραβατικότητα έδωσε, για μιαν ακόμη φορά, το «παρών» της, με ιδιαίτερα βίαιο τρόπο, τη νύχτα της Ανάστασης. Την ώρα που στους ιερούς ναούς ψαλλόταν το «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός», οι χούλιγκαν εκεί έξω φρόντιζαν να «λάβουν φως» οι πιστοί από τις βόμβες μολότοφ, τις φωτοβολίδες, τις κροτίδες και τις παράνομες λαμπρατζιές. Κάπου 120 πυρκαγιές από λαμπρατζιές έτρεχε να σβήσει η Πυροσβεστική εκείνο το βράδυ. Μέχρι και περιπολικό της Αστυνομίας έκαψαν οι άθλιοι, στον Ύψωνα. Ενώ επεχείρησαν να κάψουν και κατοικία στο Κίτι.

Στον Ύψωνα, καμιά εκατοστή ταραξίες επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι είχαν σπεύσει στην περιοχή μετά από καταγγελίες ότι στον δρόμο από τον Ύψωνα προς την Ερήμη, νεαροί κουκουλοφόροι έριχναν μολότοφ και κροτίδες σε διερχόμενα οχήματα. Οι χούλιγκαν έστησαν ενέδρα στους αστυνομικούς, στους οποίους επιτέθηκαν με πρωτοφανές μένος και μίσος. Σε βανδαλισμούς επιδόθηκαν και καμιά εβδομηνταριά νεαροί στο Κίτι. Ανάμεσά τους και ανήλικοι 14 έως 16 ετών! Και το πιο απίστευτο. Στα Λιβάδια εμφανίστηκε και... 10χρονος χούλιγκαν, που προκάλεσε ζημιές στο Δημοτικό Σχολείο, μαζί με άλλους.

Την ίδια ώρα βλέπουμε συμμετοχή νεαρών ατόμων και σε άλλες παρανομίες, όπως διακίνηση ναρκωτικών, κλοπές και διαρρήξεις. Σε χαρακτηριστικό βίντεο, που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, είδαμε δυο νεαρούς να μπαίνουν σε αυλή κατοικίας στα Λιβάδια και να κλέβουν μοτοσικλέτα, με τον ιδιοκτήτη να γράφει απελπισμένος σε ανάρτησή του: «Αυτή είναι η νεολαία μας σήμερα... Δεν είναι η αξία της, ρε αλήτες, αλλά η συναισθηματική αξία».

Ίσως να ήταν χρήσιμη μια σύσκεψη στο Προεδρικό, με τη συμμετοχή των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, των εκπροσώπων της Παιδείας, των γονιών, των κοινωνικών φορέων και γενικά όσων έχουν λόγο στην αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας. Είναι φανερό ότι η Πολιτεία πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην πρόληψη, αλλά παράλληλα οφείλει να ενισχύσει και τις δυνάμεις καταστολής, ώστε εκεί που χρειάζεται, να εφαρμόζεται η παλαιά ρήση «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος».

Το σημαντικό είναι να προωθηθούν συγκεκριμένες δράσεις, προτού δούμε σκληρότερα και χειρότερα φαινόμενα νεανικής εγκληματικότητας, με ειδεχθείς φόνους οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων, όπως στην Ελλάδα, ή οπλοχρησία σε σχολεία, όπως στην Αμερική. Και θα φέρουμε όλοι ευθύνη. Όλοι!

ΜΠΟΞΕΡ