Παραπολιτικά

Έδειξε στον Μητσοτάκη τον... μιναρέ του

Δευτέρα του Πάσχα προχώρησε ο ιερόσυλος Ερντογάν σε μια νέα αφόρητη πρόκληση προς τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Μετέτρεψε και την ιστορική Μονή της Χώρας, στην Κωνσταντινούπολη, σε τζαμί. Μια Δευτέρα αργότερα, την αυριανή, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρίσκεται στην Τουρκία για να συναντηθεί με τον αδίστακτο νεο-οθωμανό, που δεν είχε αναστολές να κάνει αυτήν την υβριστική και εξευτελιστική για τους Έλληνες κίνηση, ως... «φιλοφρόνηση» προς τον φιλοξενούμενό του.

Έχει μείνει στην Ιστορία η συμβουλή που είχε δώσει στον Ελευθέριο Βενιζέλο ο σύμβουλός του, Ιωαννίδης: «Πρόεδρε, όταν συνομιλείς με τον Τούρκο, έχεις δύο επιλογές. Εάν του δείξεις τα οπίσθιά σου, θα σου δείξει τον ανδρισμόν του. Εάν του δείξεις τον ανδρισμόν σου, θα σου δείξει τα οπίσθιά του». Τώρα βρισκόμαστε στη φάση κατά την οποία ο Ερντογάν έδειξε στον Μητσοτάκη τον... μιναρέ του. Δεν ξέρουμε τι θα του δείξει ο Μητσοτάκης. Ελπίζουμε να μην είναι αυτό που υποψιαζόμαστε.

Εν πάση περιπτώσει, η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία πραγματοποιείται μέσα σε ένα αρνητικό κλίμα που δημιούργησε μια σειρά προκλήσεων από το τουρκικό καθεστώς, έστω και εάν έχουν σταματήσει οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την τουρκική Αεροπορία. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να χαιρετισθεί. Είναι σαν να κάνει ο βιαστής ένα διάλειμμα στον βιασμό του θύματός του. Πέρα από τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος, υπήρξε και η προκλητική απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να διδάσκεται στα σχολεία της χώρας η «Γαλάζια Πατρίδα», δηλαδή η τουρκοποίηση του μισού Αιγαίου. Επίσης εκδηλώθηκαν έντονες τουρκικές αντιδράσεις στην απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης για δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ποιος είναι ο σκοπός της αυριανής επίσκεψης Μητσοτάκη; Προφανώς είναι η διατήρηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε «ήρεμα νερά». Σ’ αυτά τα «ήρεμα νερά», λοιπόν, θα κολυμπά ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αφού κάνει... την πάπια, όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις.

Όσο για την Κύπρο, θα είναι και αυτή παρούσα στη συνάντηση. Θα βρίσκεται... κάτω από το χαλί στο Ακ Σαράι, πάνω στο οποίο θα κάθονται Μητσοτάκης και Ερντογάν.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ