Παραπολιτικά

Χρειαζόμαστε και τοπικές... «Αμάλθειες»

Το σχέδιο «Αμάλθεια» της Κυπριακής Δημοκρατίας πέτυχε χάρη στην έμπνευση, την άριστη οργάνωση, την επιμονή, τους σωστούς χειρισμούς, την αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης του νησιού, τις δέουσες διεθνείς επαφές, τέλος πάντων όλα όσα χαρακτηρίζουν ένα ολοκληρωμένο και αξιόλογο πακέτο κυβερνητικής δράσης.

Έκατσα και σκέφτηκα ότι, πέρα από την «Αμάλθεια», που έχει διεθνή ανθρωπιστικό χαρακτήρα και συμβάλλει στην ανακούφιση των χειμαζομένων Παλαιστινίων, θα έπρεπε να αρχίσει η Κυβέρνησή μας να οργανώνει... και άλλες «Αμάλθειες», τοπικού χαρακτήρα, για την επίλυση εκκρεμούντων προβλημάτων που προκαλούν τεράστιες ζημιές στον τόπο.

Καλή είναι η «Αμάλθεια» για το λιμάνι της Γάζας, αλλά χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο και μιαν «Αμάλθεια» για το λιμάνι... της Λάρνακας. Με στόχο τη σωτηρία του μεγαλεπήβολου σχεδίου ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας, που έχει μισοβουλιάξει και κανένας δεν ξέρει ποια τύχη θα έχει τελικά.

Μιαν «Αμάλθεια», με την επιστράτευση λεπτών χειρισμών και συνετής διαχείρισης, θα χρειαστούμε και για την αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη», αφού η Κυβέρνηση απέρριψε εκ νέου την πρόταση του αμερικανικού κολοσσού Chevron για «βελτιστοποίηση» του σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος. Έτσι θα πρέπει να περιμένουμε άλλους έξι μήνες για να μας πει η Chevron τι σκοπεύει να κάνει. Η «Αφροδίτη», πάντως, περιμένει αξιοποίηση από το 2011.

Δράση τύπου «Αμάλθειας» χρειαζόμαστε και για το τερματικό στο Βασιλικό, για να τελειώνει επιτέλους κι αυτή η φαρσοκωμωδία. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024, ώστε να μη χαθεί η ευρωπαϊκή χορηγία, αλλά για να επιτευχθεί και ο στόχος για φθηνότερη ηλεκτροπαραγωγή. Σ’ αυτήν την «Αμάλθεια» είναι καλά να περιλαμβάνεται και καμιά προσευχή στον... Βούδα, για να τελειώσουν έγκαιρα οι Κινέζοι το έργο.

Μια τέταρτη τοπική «Αμάλθεια» είναι αναγκαία και για τον... στοιχειωμένο δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, ο οποίος βρίσκεται σε αδιέξοδο, με τον εργολάβο να διεκδικεί πρόσθετα 22 εκατομμύρια. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα τελειώσει και πότε θα δούμε φως στην άκρη... της σήραγγας, η οποία έπρεπε να είχε ήδη ανοιχθεί στον συγκεκριμένο δρόμο, αλλά καθυστερεί κι αυτή.

Εντάξει, θα μπορούσα να αραδιάσω και δεκάδες άλλες «Αμάλθειες» που χρειαζόμαστε, αλλά δεν μας παίρνει ο χώρος. Πολλά, γαρ, τα προβλήματα της μικρομεγαλονησίδας μας.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ