Αναλύσεις

Οι Aγωνιστές καταγγέλλουν ως ιερόσυλη, αξιοποίηση του Αρχηγείου της ΕΟΚΑ και του τάφου του Διγενή

Οι Αγωνιστές της ΕΟΚΑ βρίσκονται σε αναστάτωση και οργή μετά από πληροφορίες ότι το Ίδρυμα Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα-Διγενή, που εδρεύει στην Αθήνα και έχει την ιδιοκτησία της περιουσίας μέσα στην οποία ευρίσκεται ο οικίσκος – Αρχηγείο της ΕΟΚΑ και ο τάφος του Αρχηγού Διγενή, προέβη σε δημοσίευση προσφοράς για αξιοποίηση του τεμαχίου. Το Ίδρυμα ανέγερσης Μνημείου Διγενή, σε σχετική ανακοίνωσή του, αναφέρει:

«Το Ίδρυμα ανέγερσης Μνημείου Διγενή έχει πληροφορηθεί ότι το Ίδρυμα Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα-Διγενή, που εδρεύει στην Αθήνα και έχει την ιδιοκτησία της περιουσίας μέσα στην οποία ευρίσκεται ο οικίσκος – Αρχηγείο της ΕΟΚΑ και ο τάφος του Αρχηγού Διγενή, έχει προβεί στη δημοσίευση αναλυτικών όρων προσφοράς για την αξιοποίηση του τεμαχίου αυτού εκτάσεως 20.216 τ.μ., που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Γρίβα Διγενή καθώς και παρακείμενου τεμαχίου εκτάσεως 1.658 τ.μ., επί των οδών Καλυψούς και Πηνελόπης στην περιοχή Νεαπόλεως ενορίας Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό, με τη μέθοδο της αντιπαροχής.

»Με την παρούσα θέλουμε να φέρουμε σε γνώση πάντων ότι διαφωνούμε με την αποξένωση της περιουσίας αυτής, η οποία κατ’ όνομα μόνο ανήκει στο Ίδρυμα των Αθηνών, αλλά στην ουσία ανήκει στον Ελληνικό Κυπριακό Λαό και στην Ιστορία του Αγώνα της ΕΟΚΑ.

»Θέλουμε να τονίσουμε ότι η οποιαδήποτε αξιοποίηση της αναφερομένης περιουσίας για την ανάδειξη του Αγώνα της ΕΟΚΑ και του Αρχηγού Διγενή, τότε μόνο θα μας βρει σύμφωνους, εάν διαφυλαχθεί η ιδιοκτησία τών υπό αναφορά τεμαχίων και η διαχείρισή τους κατά τρόπο που να συνάδει με τις προϋποθέσεις και τους όρους που τίθενται στο Καταστατικό του Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα-Διγενή».

Εξάλλου, ο ΣΑΠΕΛ, με ανακοίνωση που υπογράφει ο Γραμματέας του, Σταύρος Σταύρου Σύρος, επισημαίνει:

«Με συντριβή ο ΣΑΠΕΛ έλαβε γνώση καταχώρησης, στο Διαδίκτυο, από τη Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος ΔΙΓΕΝΗ στην Αθήνα, που αναφέρεται σε Προκήρυξη - Αναζήτηση Επενδυτή για Αξιοποίηση - Εμπορική Εκμετάλλευση της περιουσίας του Ιδρύματος στη Λεμεσό, όπου και το Αρχηγείο της ΕΟΚΑ, με το κρησφύγετο, τον τάφο και τον ανδριάντα του Αρχηγού.

»Ο ΣΑΠΕΛ χαρακτηρίζει και τη νέα αυτή κίνηση ως ΒΕΒΗΛΩΣΗ του Ιστορικού και Ιερού αυτού Μνημείου και ως τον ΕΣΧΑΤΟ ΑΥΤΟΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ της Λεβεντογενιάς του πολυαίμακτου τετραετούς Απελευθερωτικού Αγώνα, τον οποίο ο ΔΙΓΕΝΗΣ κατηύθυνε από τον χώρο αυτό. Η ολέθρια πράξη παραπέμπει και σε υπόσκαψη του ηθικού του Δυναμικού της χώρας, γιατί συντελείται στον ορίζοντα καθοριστικών εξελίξεων του εθνικού μας ζητήματος και, επιπλέον, γιατί έχει χαρακτήρα ‘‘παράδοσης’’ σε αλλοεθνείς ‘‘Επενδυτές’’.

»Ο ΣΑΠΕΛ, με επιστολές προς τον Πρωθυπουργό της Μητέρας Πατρίδας και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητά όπως, από κοινού, κηρύξουν τον χώρο αυτόν ως Ιερό – Ιστορικό και αποκλείσουν οριστικά οποιανδήποτε μορφή βεβήλωσής του. Τη γη αυτή, ο Αρχηγός την απέκτησε με θυσίες, για να ανεγερθεί μόνο το ΠΑΝΘΕΟ ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Θα είναι πράξη ντροπής, για τον κάθε Έλληνα προσωπικά, εάν επιτρέψει ή εάν ανεχθεί μπροστά στους Ήρωες και μπροστά στα παιδιά μας, να εξευτελισθεί ο Μέγιστος Εθνικός Απελευθερωτικός Αγώνας των Ελλήνων στην Κύπρο. Να βγούμε μπροστά και να ματαιώσουμε αυτήν την ιεροσυλία».