Πρόεδρος Σι: Η Κίνα και η Γαλλία ν’ αποτρέψουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο
«Καθώς ο κόσμος βιώνει μετασχηματισμούς και αναταράξεις που όμοιές τους δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και έναν αιώνα, η Κίνα και η Γαλλία θα πρέπει να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους και ν’ αποτρέψουν από κοινού έναν "νέο Ψυχρό Πόλεμο" ή μια αντιπαράθεση των υφιστάμενων μπλοκ», δήλωσε ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, σε συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
H επίσκεψη του Προέδρου Σι στο Παρίσι γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Κίνας: Η Γαλλία ήταν η πρώτη δυτική χώρα που αναγνώρισε επίσημα τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, στις 27 Ιανουαρίου 1964.
Ο Κινέζος Πρόεδρος υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Κίνας, Γαλλίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα μέσα στο σημερινό κλίμα διεθνούς προστατευτισμού και των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Γάζα.
Η επίσκεψη του κ. Σι στην Ευρώπη γίνεται τη στιγμή που από διάφορες πλευρές και ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και συντηρητικούς Ευρωπαϊκούς κύκλους εκφράζεται έντονος σκεπτικισμός και αντίδραση στην εμπορική και οικονομική συνεργασία της Κίνας με την Ευρώπη.
Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ και να αποφευχθεί η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων τής ΕΕ με την Κίνα. Αντίθετα, ο Πρόεδρος Σι υπογράμμισε εμφαντικά στους συνομιλητές του ότι η συνεργασία Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι συμπληρωματική και αμοιβαία επωφελής.
«Οι δύο πλευρές έχουν εκτεταμένα κοινά συμφέροντα και ευρύ χώρο για συνεργασία στον τομέα της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης», δήλωσε ο κ. Σι, «σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητο και οι δυο πλευρές να αντιμετωπίσουν σωστά τις οικονομικές και εμπορικές τριβές μέσω διαλόγου και διαβούλευσης και ότι κάθε πλευρά πρέπει να αμβλύνει τις νόμιμες ανησυχίες της άλλης πλευράς».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας, καταλαμβάνοντας υψηλή θέση τόσο στις εισαγωγές όσο και στις εξαγωγές. Ομοίως, η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, η κύρια πηγή εισαγωγών και ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός. Επίσης, οι αμφίδρομες επενδύσεις Κίνας-ΕΕ ξεπερνούν τα 250 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι είχε μια "ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων" με τον κ. Σι στις συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών που είχε μαζί με τον κ. Μακρόν.
Η φον ντερ Λάιεν είπε ότι η «πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα» της Κίνας στα ηλεκτρικά οχήματα και σε άλλους τομείς έχει οδηγήσει σε «μη βιώσιμες ανισορροπίες».
«Για να είναι δίκαιο το εμπόριο, η πρόσβαση στις αγορές του άλλου πρέπει επίσης να είναι αμοιβαία», είπε η Πρόεδρος της ΕΕ και τόνισε ότι η Ευρώπη «δεν θα διστάσει να λάβει σκληρές αποφάσεις για να προστατεύσει την αγορά της ή την ασφάλειά της».
Στην τριμερή συνάντηση με τους ηγέτες της Γαλλίας και της ΕΕ, ο κ. Σι απέρριψε τον ισχυρισμό περί «κινεζικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας» από την άποψη του συγκριτικού πλεονεκτήματος και υπό το πρίσμα της παγκόσμιας ζήτησης.
«Η βιομηχανία νέας ενέργειας της Κίνας έχει σημειώσει πραγματική πρόοδο στον ανοικτό ανταγωνισμό και αντιπροσωπεύει προηγμένη παραγωγική ικανότητα. Όχι μόνο αυξάνει την παγκόσμια προσφορά και ανακουφίζει την πίεση του παγκόσμιου πληθωρισμού, αλλά συμβάλλει επίσης σημαντικά στην παγκόσμια αντιμετώπιση του κλίματος και στην πράσινη μετάβαση», δήλωσε ο Σι. Πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. θα υιοθετήσουν «θετική πολιτική» έναντι της Κίνας.
Εν μέσω παραπόνων από ορισμένους Δυτικούς πολιτικούς για τα ηλεκτρικά οχήματα της Κίνας που διαταράσσουν τις «παγκόσμιες τιμές», ακόμη και εξέχοντα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως το Bloomberg, σημείωσαν ότι η πρωταρχική ανησυχία για τις προηγμένες οικονομίες περιστρέφεται γύρω από την αποτελεσματικότητα και την ανταγωνιστικότητα των κινεζικών κατασκευαστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αυτό περιλαμβάνει παράγοντες όπως η τεχνολογική τους τεχνογνωσία και οι σύγχρονες υποδομές μεταφορών.
Αυτήν τη στιγμή η Ουάσιγκτον προσπαθεί να συσπειρώσει τους συμμάχους της στη Δύση για να «απεξαρτηθούν» από την Κίνα και να επιβραδύνουν την πρόοδο της χώρας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Tαυτόχρονα, η Ουάσιγκτον καλεί τους Ευρωπαίους -με επανειλημμένες υποδείξεις που φτάνουν στα όρια της πίεσης- να μειώσουν τις οικονομικές σχέσεις τους με την Κίνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, αντιδρώντας στις πιέσεις αυτές, έχει αρκετές φορές δηλώσει ότι η Ευρώπη πρέπει να απεξαρτηθεί από τους Αμερικανούς. Πρόσφατα ο κ. Μακρόν δήλωσε εμφαντικά ότι η Ευρώπη «δεν πρέπει ποτέ να γίνει υποτελής των Ηνωμένων Πολιτειών».
O Σι μετέβη στο Βελιγράδι για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετέβη επίσης στη Βουδαπέστη, όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. Και οι δύο χώρες θεωρούνται φιλορωσικές και μεγάλοι αποδέκτες κινεζικών επενδύσεων.
Επισήμως, η επίσκεψη του Προέδρου Σι στο Βελιγράδι συμπίπτει με την 25η επέτειο του βομβαρδισμού της κινεζικής πρεσβείας στη Σερβία, όταν τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από αμερικανική επίθεση που έπληξε κατά λάθος το κτήριο κατά τη διάρκεια της αεροπορικής εκστρατείας του ΝΑΤΟ κατά των σερβικών δυνάμεων που κατείχαν το Κοσσυφοπέδιο. Αναφέρεται ότι, για τη Σερβία, η Κίνα είναι η μεγαλύτερη πηγή επενδύσεων από το εξωτερικό.
Στην Ουγγαρία, σύμφωνα με κινεζικές πηγές, ο κ. Σι υπογράμμισε τους στενούς οικονομικούς και διπλωματικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, και συζήτησε την πρόοδο της κινεζικής πρωτοβουλίας «ζώνη και δρόμος», η οποία περιλαμβάνει μια σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας Βουδαπέστης-Βελιγραδίου.
Σημειώνεται ότι στην Ουγγαρία λειτουργεί η μεγαλύτερη βάση της Huawei εκτός Κίνας και σύντομα θα φιλοξενήσει το πρώτο ευρωπαϊκό εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας BYD.
Η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες πρόδηλα αποβλέπει να πείσει τους Ευρωπαίους ότι η Κίνα δεν επιθυμεί με κανέναν τρόπο την έναρξη ενός νέου Ψυχρού Πολέμου και να τονίσει ότι η επιβολή δασμών, μέτρων και αντιμέτρων δεν θα βοηθήσει κανέναν. Οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να βλέπουν την Κίνα ως έναν μπαμπούλα και φόβητρο, αλλά ως μια ειρηνική δύναμη, που επιδιώκει τη συνεργασία.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκαμε τον περασμένο Μάρτη ο Πρόεδρος Σι, ο οποίος υπενθύμισε ότι ο Ναπολέων Βοναπάρτης κάποτε είχε πει: «Η Κίνα είναι ένα λιοντάρι που κοιμάται και όταν η Κίνα ξυπνήσει, ο κόσμος θα ταρακουνηθεί…». Σήμερα η Κίνα ξύπνησε, αλλά ο κόσμος βλέπει ένα ειρηνικό, φιλικό, πολιτισμένο λιοντάρι.
Υ.Γ.:
1. Φτάνουν πια οι απογοητεύσεις. Φτάνουν πια οι εμπαιγμοί και οι απάτες τύπου S-300, για τους οποίους δαπανήσαμε εκατοντάδες εκατομμύρια για να καταλήξουν άχρηστα σιδερικά κάπου στην Κρήτη. Αλήθεια, ποιος και πότε θα μας ενημερώσει για την τύχη του… υπερόπλου αυτού;
Αλλά εδώ κανένας πρόεδρος και καμιά Κυβέρνηση δεν είπαν λέξη για την καταλήστευση χρόνια τώρα των δισεκατομμυρίων της άμυνας. Αυτοί όλοι που πάτησαν πάνω στην αγία τράπεζα, που σπατάλησαν τα ιερά χρήματα της άμυνας, σε ένα έγκλημα διαρκείας, οφείλουν να λογοδοτήσουν κι όχι να συμβουλεύουν να παραδοθούμε. Τότε ας διαλύσουν την Εθνική Φρουρά κι ας κηρύξουν την Κύπρο ανοχύρωτη πολιτεία. Τολμούν; Τολμούν να σταθούν ενώπιον του καθρέφτη της Ιστορίας και να προτείνουν κάτι τέτοιο; Μεθοδεύουν όμως παρασκηνιακά και υπογείως το ίδιο αποτέλεσμα, νομιζόμενοι ότι θα ξεφύγουν από τη νέμεση της Ιστορίας.
Δυστυχώς, η ελληνική και η κυπριακή ιστορία, εκτός από ήρωες και υπερήρωες, παράγει και ριψάσπιδες και προδότες. Το λέμε με πόνο ψυχής και προειδοποιούμε ότι ο λαός δεν θα ανεχθεί μια νέα προδοσία. Νωπές είναι οι συνέπειες της προδοσίας του 1974. Φτάνει πια. Ο εχθρός είναι όχι προ των πυλών, αλλά εντός των τειχών. Άλλη μια υποχώρηση και το τέλος θα φτάσει. Απαιτούμε και από τη Λευκωσία και από την Αθήνα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσουν την τουρκική βουλιμία και επιθετικότητα δυναμικά. Μόνο έτσι έχουμε ελπίδα σωτηρίας κι όχι θωπεύοντας τον εχθρό και ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του.
2. Στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται ο τόπος με την ανυποληψία στην οποία έχουν περιπέσει οι θεσμοί, η παραίτηση του Γενικού Ελεγκτή ή η παύση του αποτελεί ύψιστη υπηρεσία στον τόπο. Σε μια τέτοια περίπτωση θα του αναγνωριστεί η προσφορά. Αντίθετα, η εμμονή του να παραμένει στη θέση του ενισχύει την καχυποψία σε βάρος του και παράλληλα συμβάλλει στην περαιτέρω διάβρωση των θεσμών με όλα τα συνεπακόλουθα.