Παραπολιτικά

Θα έχουμε μετεκλογικά δράματα

Σε λιγότερο από ένα μήνα θα στηθούν οι διπλές ττενέκκες των ευρωεκλογών και των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης και τα ανοιχτά στοιχήματα είναι πολλά. Στις ευρωεκλογές είναι μάλλον εύκολο να προβλεφθεί η κατανομή των εδρών. Από δύο ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και από μία ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ. Οτιδήποτε άλλο θα είναι έκπληξη. Απ' εκεί και πέρα, όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μαντέψει κανένας με ακρίβεια ποιος θα πάρει την πρωτιά, ενώ την τρίτη θέση φαίνεται να την παίρνει το ΕΛΑΜ, με βάση, τουλάχιστον, τις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα. Το θέμα είναι περισσότερο ψυχολογικό για τα εμπλεκόμενα κόμματα, αφού, όπως προαναφέραμε, η κατανομή των εδρών είναι δεδομένη.

Στις δημοτικές εκλογές, το σκηνικό επιφυλάσσει δραματικότερες στιγμές. Στους τρεις μεγαλύτερους Δήμους (Λευκωσίας, Λεμεσού και Στροβόλου) προβλέπεται να έχουμε θρίλερ, αλλά και μικρά πολιτικά... δράματα, ανάλογα με τα εκλογικά αποτελέσματα. Ήδη κάποιοι μαζεύουν υλικά για ν' ανάψουν μετεκλογικές... «λαμπρατζιές», οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν και σε πυρκαγιές σε ορισμένους κομματικούς χώρους. Διότι, όσο αμφίρροπη και αβέβαιη είναι η έκβαση των μαχών στους τρεις μεγαλύτερους Δήμους, τόσο βέβαιη είναι η μετεκλογική αλληλοεπίρριψη ευθυνών στα κόμματα που θα βρίσκονται στην πλευρά των υποψηφίων οι οποίοι θα αποτύχουν να εκλεγούν. Θα βιώσουμε ένα μετεκλογικό αλαλούμ, ανάλογο και με το προεκλογικό αλαλούμ, αφού είναι τόσο μπερδεμένες και περίπλοκες οι συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων, ώστε προσφέρουν το έδαφος τόσο για πανηγυρισμούς, όσο και για εσωκομματικές γκρίνιες και καβγάδες.

Στη Λευκωσία, η μάχη για τη δημαρχία μεταξύ Τορναρίτη και Προύντζου έχει πολλές προεκτάσεις, καθώς αφορά κομματικά γόητρα, πολιτικά διακυβεύματα, ευθύνες ηγεσιών και τα λοιπά. Στον Στρόβολο, τα υλικά για μετεκλογικές... «λαμπρατζιές» είναι ακόμη πιο εύφλεκτα. Εδώ δεν λειτούργησε η συμμαχία του ΔΗΣΥ με τα συγκυβερνώντα κόμματα, όπως στην περίπτωση του Δήμου Λευκωσίας. Καθένας πήρε τον δρόμο του κι όπου τον βγάλει. Η ΔΗΠΑ συνεργάστηκε με τον ΔΗΣΥ και υποψήφιο τον δικό της Τσίγκη, το ΔΗΚΟ με το ΑΚΕΛ και υποψήφιο τον ΔΗΚΟϊκό Σταυρινίδη, ενώ το... Προεδρικό κατεβαίνει (κρυφά) με υποψήφιο τον Παπαχαραλάμπους που επαναδιεκδικεί τη δημαρχία.

Σε ποιους θα βγουν αυτές οι... μαειρκές; Λίγη υπομονή. Θα ξέρουμε σε 28 ημέρες από σήμερα...

ΜΠΟΞΕΡ