Πολιτισμός

Λέω την ιστορία μου, βρίσκω την αλήθεια μου…

Η Άντρη Χριστούδια και η Νικολέττα Χριστοφόρου εξηγούν τι είναι το storytelling project και τι συνδυάζει για την απελευθέρωση των αισθημάτων μας.

Η Άντρη Χριστούδια και η Νικολέττα Χριστοφόρου εξηγούν τι είναι το storytelling project και τι συνδυάζει για την απελευθέρωση των αισθημάτων μας.

-Τι είναι το Storytelling Project;

-Είναι μια συνεργασία του Κέντρου Συστημικής Συμβουλευτικής ΛόγουΨυχής  και των Little Worry People Art and Drama Studio - RebirthΚέντρο Διαδραστικού Θεάτρου και του  Πολυχώρου Κόσμος Χωρίς Σύνορα. Στο storytelling project η τέχνη συναντά την ψυχοθεραπεία. Η αφήγηση γίνεται το όχημα για την απελευθέρωση των συναισθημάτων και των «θέλω» μας.

Έχουμε συνδυάσει τη πολυδιάστατη προσέγγιση της υποκριτικής τέχνης και της ψυχοθεραπείας  μαζί είναι μια μοναδική συγκυρία να αποφύγουμε τις περιοριστικές φωνές του παρελθόντος και να δώσουμε στον εαυτό μας τα απελευθερωτικά μηνύματα για το μέλλον. Ο λόγος, η αφήγηση αποκαλύπτει αυτά που έχουμε μέσα στην ψυχή μας βαθιά και πολλές φορές αυτό το βάθος δεν φαίνεται. Μέσα στο πλαίσιο της αφήγησης, της αναπαράστασης των συμβολισμών, ακόμα και οι σιωπές έχουν σημασία.  

-Σε τι ξεχωρίζει η μέθοδος αυτή;

-Όταν οι εμπειρίες της ζωής αναπαριστάνονται μέσω της αφήγησης μαζί με άλλους και μπροστά σε άλλους, αποκτούν πρόσθετη εγκυρότητα. Οι εμπειρίες συναντούν την ενσυναίσθηση, τον σεβασμό και την αποδοχή των άλλων και δημιουργείται μια γέφυρα ανάμεσα στην αφήγηση, την δραματική τέχνη και την ψυχοθεραπεία. Το θέατρο είναι το  παιχνίδι των ενηλίκων, η ομάδα βιώνει μέσω της αφήγησης παρόν, παρελθόν, καθημερινότητα και, μέσω της απελευθέρωσης που  φέρνει η αφήγηση της αυθεντικής μας ιστορίας,  αλλάζουμε την θεώρηση του κόσμου.  

Τέλος θα θέλαμε να τονίσουμε με έμφαση ότι η αφήγηση διευκολύνει τη διαδικασία επούλωσης και δίνει στους ανθρώπους την δυνατότητα να βρουν και να δημιουργήσουν νόημα από τα καταστροφικά γεγονότα που έχουν υποστεί. Μας δίνει επίσης την δυνατότητα να προχωρήσουμε και να εξελιχθούμε.

-Τι  προσφέρει το Storytelling Project στους συμμετέχοντες;

-Με εργαλεία την τέχνη του θεάτρου, την αφήγηση, την εμψύχωση, το θεατρικό παιγνίδι, το συστημικό γλυπτό, το θέατρο των Καταπιεσμένων του Αυγούστου Μποάλ, την Συνθετική Παιγνιόδραση και με βάση πάντα τις αρχές της συστημικής ψυχοθεραπείας, οι ιστορίες ζωντανεύουν και ανακατασκευάζονται με στόχο την αποδοχή, την έκφραση, την σύνδεση και την επούλωση. Οι συμμετέχοντεςπετυχαίνουν τα εξής:

*Μαθαίνουν να αφηγούνται την δική τους ιστορία

* Αφήνονται και εμπιστεύονται την ομάδα

*Εκφράζουν συναισθήματα και ανάγκες που αφορούν την ιστορία τους ελεύθερα και με ασφάλεια

*Ανασκευάζουν την ιστορία τους με τρόπο που τους αναπαύει.

*Μαθαίνουν πως να πάρουν την θέση που τους αναπαύει στο παρόν με βάση τα μαθήματα και αποθέματα της δικής τους ιστορίας!

-Γιατί είναι σημαντική η αφήγηση;

-Ο Σωκράτης μίλησε για το «Γνώθι σαυτόν». Η αυθεντική αφήγηση έχει αυτό τον στόχο, την καλύτερη γνωριμία με τον εαυτό μας. Χωρίς να το καταλαβαίνουμε  μέσα από την αφήγηση έρχεται η αναγνώριση των συναισθημάτων και όταν γίνεται μέσα σε μία ομάδα ανθρώπων φιλικά προσκείμενων, βοηθά τον κάθε άνθρωπο να βιώσει την ολοκλήρωση και την ισορροπία, ψυχική και πνευματική. Η ζωντανή, αυθεντική αφήγηση ιστοριών ζωής με σκοπό να την επαναδιατυπώσεις, σε βοηθά να βγεις από τον εαυτό σου, να τον παρατηρήσεις, να κατανοήσεις και να θεραπευτείς.

Η εξερεύνηση του εαυτού, η απελευθέρωση μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και τις τεχνικές αφήγησης είναι λυτρωτική και συντελεί στην θεραπευτική αλλαγή του ανθρώπου. Απελευθερώνεσαι, αναγνωρίζεις, επαναπροσδιορίζεις, ενδυναμώνεσαι. Η αφήγηση αυθεντικών ιστοριών προβληματίζει και, με την σωστή καθοδήγηση,  βγάζει στην επιφάνεια εσωτερικές κρίσεις και συγκρούσεις.

-Πότε θα γίνουν τα εργαστήρια και πού μπορούμε να βρούμε πληροφορίες;

-Το storytelling project αποτελείται από 3 συναντήσεις και ευπρόσδεκτοι είναι όσοι θέλουν να δοκιμάσουν την μαγεία της συστημικής ψυχοθεραπείας και την απελευθερωτική δύναμη της αφηγηματικής τέχνης.

*Πέμπτη 16 - 23 - 30 Μαΐου 2024, στις  18.00-20.00, στον Πολυχώρο Κόσμος χωρίς σύνορα

Θέσεις περιορισμένες | Απαραίτητη προκράτηση-προπώληση θέσης, € 35

>Πληροφορίες: Γιώργος Χριστούδιας: 99 422855

-Άντρη Χριστούδια, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Ψυχολόγος: 99 720418

-Νικολέττα Χριστοφόρου, Ηθοποιός - Θεατρολόγος, CommunicationSkills Εxpert, Δασκάλα Θεάτρου & Επικοινωνίας, Storytelling Coach, Self-Expression Coach: 99 358663