Τράπεζες

Πανίκος Νικολάου: Είμαστε πολύ μικροί για να παίζουμε με τους κανόνες

«Δεν μπορούμε αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού», τόνισε ο CEO της BOC, διαφωνώντας με την ιδέα του windfall tax στις τράπεζες – «Το πόσο μικροί είμαστε το αποδείξαμε το 2013».

Τροχοπέδη στην προσέλκυση επενδυτών και επικίνδυνο για την οικονομία χαρακτηρίζει την τυχόν επιβολή windfall tax στις τράπεζες ο Πανίκος Νικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου.

Μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2024, ο CEO της Τράπεζας Κύπρου τόνισε ότι αν αυξήσουμε το πολιτικό ρίσκο αλλάζοντας τους όρους του παιχνιδιού, οι επενδυτές θα στρέψουν το βλέμμα αλλού, μακριά από την Κύπρο.

Ερωτηθείς για την επαναφορά στη δημόσια συζήτηση της επιβολής ενός φόρου «επί των απροσδόκητων κερδών» των τραπεζών είπε ότι «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι κακό μια ιδιωτική εταιρεία να βγάζει κέρδη», προειδοποιώντας τους κινδύνους που ενέχει η ιδέα αυτή για την κυπριακή οικονομία ευρύτερα.

Διερωτήθηκε, εάν «είναι πιο σημαντικό να αντληθούν επιπρόσθετα €50 εκατομμύρια από τις τράπεζες και στο τέλος να πλήξουν την αξιοπιστία της χώρας;»

H κυπριακή οικονομία εξαρτάται από τις επενδύσεις

«Γενικά το μέλλον της χώρας και του κόσμου που ζει σε αυτή τη χώρα είναι να διατηρήσουμε ένα ευνοϊκό κλίμα για ξένες επενδύσεις», σημείωσε.

«Όχι ξένες επενδύσεις του τύπου αγοράζω, το τρέχω και μετά το πουλώ. Μιλώ για ξένες παραγωγικές επενδύσεις με ανθρώπους που επενδύουν στη χώρα, δημιουργούν αξία, θέσεις εργασίας και μένουν στη χώρα», ανέφερε ο κ. Νικολάου.

«Αυτό είναι το μέλλον της χώρας και πρέπει με οποιοδήποτε κόστος να δημιουργήσουμε την εντύπωση στους ξένους ότι είμαστε μια χώρα την οποία μπορούν να μας εμπιστευτούν».

Είμαστε πολύ μικροί για να παίζουμε με τους επενδυτές

Ο Πανίκος Νικολάου τόνισε τους κινδύνους που κρύβει η πρόταση της επιβολής windfall tax στις τράπεζες σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι θα φέρουν τα λεφτά τους και μετά θα αλλάξουμε το νόμο ή με οποιαδήποτε λαϊκίστικη προσέγγιση να διαφοροποιήσουμε το μοντέλο το οποίο έχουμε».

«Είμαστε πάρα πολύ μικροί για να νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε παιχνίδια με τους ξένους επενδυτές. Δεν είμαστε Ιταλία, ούτε Ισπανία αλλά είμαστε υπερβολικά μικρή αγορά».

«Το πόσο πολύ μικροί είμαστε αποδείχτηκε το 2013, συνεπώς πρέπει να έχουμε πλέον καλά αποτελέσματα, να δείχνουμε αξιοπιστία και να εμπνέουμε εμπιστοσύνη επειδή οι ξένοι επενδυτές έχουν πάρα πολλές επιλογές και με το παραμικρό μπορούν να γυρίσουν την πλάτη στην κυπριακή οικονομία».

Ήδη έχουμε πάρα πολλά ρίσκα, κυρίως το γεωπολιτικό αλλά και τον κίνδυνο φήμης που έχουμε δημιουργήσει λόγω του στίγματος για τα ζητήματα ξεπλύματος.

Δεν είναι ανάγκη μόνοι μας να έρθουμε να προσθέσουμε και επιπλέον πολιτικό ρίσκο με αυτές τις θεωρίες της επιβολής φόρων επί των κερδών των τραπεζών.