Τράπεζες

Σε νέα ιστορικά υψηλά S&P 500 και Nasdaq μετά την πτώση του πληθωρισμού

Νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα καταγράφουν την Τετάρτη ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς S&P 500 και ο Nasdaq καθώς η χαμηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ενίσχυσε τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια φέτος.

Ο Dow Jones καταβάλει προσπάθειες να υπερβεί, για πρώτη φορά, στην ιστορία του το όριο των 40.000 μονάδων, ενώ οι δύο άλλοι μεγάλοι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες ξεπέρασαν τα ιστορικά υψηλά που είχαν σημειωθεί τον περασμένο Μάρτιο.

Τα χλιαρά στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Απρίλιο οδήγησαν τους διαπραγματευτές να αυξήσουν τα στοιχήματα ότι η Fed θα μειώσει το επιτόκιο πολιτικής της τον Σεπτέμβριο και θα προχωρήσει σε νέα μείωση τον Δεκέμβριο.

«Η πρώτη πτωτική έκπληξη στον πληθωρισμό από την αλλαγή του έτους θα αποτελέσει ανακούφιση στις εντεινόμενες ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός είχε αρχίσει να έχει και πάλι ανοδική τάση», δήλωσε η Seema Shah, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της εταιρείας Principal Asset Management.

«Θα γίνει αναπόφευκτα δεκτή με θετικό τρόπο από την αγορά, δεδομένου ότι επαναφέρει στο τραπέζι τις περικοπές επιτοκίων της Fed το 2024», πρόσθεσε.

Εξάλλου, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ παρέμειναν απροσδόκητα αμετάβλητες τον Απρίλιο, καθώς οι υψηλότερες τιμές της βενζίνης οδήγησαν τους καταναλωτές να αποσύρουν τις δαπάνες από άλλα αγαθά, υποδεικνύοντας ότι οι καταναλωτικές δαπάνες χάνουν τη δυναμική τους.

Στις 20:24 π.μ. ώρα Κύπρου, ο Dow Jones Industrial Average σημείωνε άνοδο 285 μονάδων ή 0,72% στις 39.843,67 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 49,85 μονάδων ή 0,95% στις 5.296,72 μονάδες και ο Nasdaq Composite σημείωνε άνοδο 186,22 μονάδων ή 1,14%, στις 16.699,45 μονάδες.

ΚΥΠΕ