Αναλύσεις

DW: Η Ρωσία ετοιμάζεται για μάχη με το ΝΑΤΟ; Ποιος ο ρόλος της Κίνας στη διαμάχη (ΒΙΝΤΕΟ)

Πέντε χρόνια στη διάθεση του έχει το ΝΑΤΟ για να διατηρήσει την αποτρεπτική ισχύ μιας πιθανής ρωσικής επίθεσης σε χώρα-μέλος του

Την ώρα που συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία αναλυτές προσπαθούν να… αποκρυπτογραφήσουν τις κινήσεις της Ρωσίας και να προβλέψουν τα επόμενα σχέδια του Πούτιν.

Ήδη στα τέλη του περασμένου έτους η Γερμανική Εταιρία Εξωτερικής Πολιτικής (DGAP) υπογράμμιζε σε ανάλυσή της ότι στη χειρότερη περίπτωση, το ΝΑΤΟ έχει μόλις πέντε χρόνια στη διάθεσή του για να διατηρήσει το αποτρεπτικό του δυναμικό έναντι μιας πιθανής ρωσικής επίθεσης σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.

«Η Ρωσία ενδέχεται να προετοιμάζεται για αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ»

Τη ίδια στιγμή μελέτη του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «οι συνεχιζόμενες ριζικές στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις» του Πούτιν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας «δείχνουν ότι η Ρωσία ενδέχεται να προετοιμάζεται για αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένου ενός συμβατικού πολέμου μεγάλης κλίμακας».

Τη ίδια στιγμή το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον διερεύνησε για δεύτερη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την προμήθεια εξαρτημάτων για τη ρωσική βιομηχανία όπλων από το εξωτερικό καθώς και το πως η ρωσική πολεμική βιομηχανία παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις.

Ηλεκτρονικά κινεζικής κατασκευής σε ρωσικά όπλα

H Κίνα είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής μικροηλεκτρονικής και εργαλειομηχανών για την παραγωγή ρωσικών εξοπλιστικών συστημάτων από το 2023 σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη. Ήδη από το 2023 ο ουκρανικός στρατός εντοπίζει κυρίως ηλεκτρονικά κινεζικής κατασκευής σε ρωσικά όπλα, αναφέρει σε συνέντευξή του στην DW ο Ουκρανός ειδικός σε θέματα κυρώσεων Βλαντισλάβ Βλάσιουκ: «Σχεδόν τίποτα δεν παράγεται στην ίδια τη Ρωσία. Εάν αύριο σταματούσαν όλες οι εισαγωγές μικροηλεκτρονικών, η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να παράγει οπλικά συστήματα».

Ethnos.gr