Ειδήσεις

Τριακόσιες δέκα παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα

Τριακόσιες δέκα παλέτες με ανθρωπιστικό υλικό εκφορτώθηκαν χθες για πρώτη φορά στην πλωτή αποβάθρα στις ακτές της βόρειας Γάζας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Αμάλθεια" για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο από την Κύπρο προς τη Γάζα. Τη διακίνηση του υλικού ανέλαβε ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να διευκολύνουν τη διακίνηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από γης, θάλασσας και αέρα, όπως προβλέπει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Την κατασκευή της πλωτής αποβάθρας ανέλαβαν εξ ολοκλήρου αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ η φύλαξή της, τόσο κατά το στάδιο της κατασκευής της, όσο και μετέπειτα, ανατέθηκε στον ισραηλινό στρατό σε συντονισμό με την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση CENTCOM και την αρμόδια υπηρεσία συντονισμού επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» και τις ειδικότερες διευθετήσεις που επακολούθησαν μεταξύ του Ισραήλ, της διακυβέρνησης Μπάιντεν και των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου σε συνεννόηση με τον ΟΗΕ, το ανθρωπιστικό υλικό υπόκειται σε έλεγχο ασφαλείας στην Κύπρο και στη συνέχεια φορτώνεται σε πλοίο για να μεταφερθεί.

Τα κιβώτια της ανθρωπιστικής βοήθειας διαχωρίζονται σε παλέτες και αναλόγως του βάρους τους, μεταφέρονται με μικρότερα πλοία στην πλωτή αποβάθρα που συνδέεται με την ακτή. Αφού εκφορτωθούν και τοποθετηθούν σε οχήματα, το ανθρωπιστικό υλικό παραδίδεται στο Διεθνές Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ ως επίσης και σε άλλους φορείς του Οργανισμού που δραστηριοποιούνται στον παλαιστινιακό θύλακα. Την επίβλεψη ασφαλείας της διακίνησης της ανθρωπιστικής βοήθειας συμφωνήθηκε να αναλάβει ο ισραηλινός στρατός.    

ΚΥΠΕ