Εκλογές 2024

DEBATE υποψηφίων Δημάρχων Λευκωσίας - Αυτές είναι οι εισηγήσεις τους για το μεταναστευτικό

Οι λύσεις που προτείνουν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Λευκωσίας για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:

  1. Ποια είναι η πολιτική σας για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης στο κέντρο της Λευκωσίας;
  2. Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε, ώστε ν’ αποφευχθεί η γκετοποίηση, η οποία ενδεχομένως ν’ αποτελέσει κοιτίδα έξαρσης της εγκληματικότητας;

Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα θέματα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και που προκαλεί έντονες συζητήσεις. Αποτελεί, συνάμα, ένα από τα πιο επίκαιρα ζητήματα που απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία. Αυτό διαφαίνεται και μέσα από τις απαντήσεις των τριών διεκδικητών της Δημαρχίας της Λευκωσίας, οι οποίοι κλήθηκαν από τη «Σ» να γνωστοποιήσουν ποια είναι η πολιτική που θ’ ακολουθήσουν σε περίπτωση που εκλεγούν για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης στο κέντρο της πρωτεύουσας και τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν για να επαναφέρουν το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία.

Αρχικά, ο Νίκος Τορναρίτης τόνισε την ανάγκη μιας στρατηγικής απάντησης, ενταγμένης σε σύγχρονες, ευρωπαϊκές και καλές πρακτικές. Με τη σειρά του ο Χαράλαμπος Προύντζος σημείωσε ότι στόχος του είναι ν’ αναστρέψει τα χαρακτηριστικά των περιοχών στις οποίες παρουσιάζεται μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών. Ο Παναγιώτης Μέντζης υπογράμμισε τη σημασία αναπαλαίωσης των υποστατικών στο κέντρο της Λευκωσίας.

Νίκος Τορναρίτης: 6 + 1 Προτάσεις για το μεταναστευτικό

  1. Η Λευκωσία είναι μια πόλη με βαθιές ρίζες στην Ιστορία, μια πόλη που αγκαλιάζει τους κατοίκους της σε ένα περιβάλλον ασφάλειας σε συνεργασία με το κράτος και τις αρμόδιες Αρχές. Εξαιτίας των μεταναστευτικών ροών έχει δημιουργηθεί αίσθημα ανασφάλειας κυρίως στην Εντός των Τειχών πόλη. Προτάσσω στην εκλογική μου μάχη, την ανάγκη για την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των δημοτών. Για να το πετύχουμε, απαιτούνται κάποιες ενέργειες όπως:

Η τήρηση του νόμου και της τάξης, κάτι που αφορά όλους ανεξαιρέτως και συντονισμένες δράσεις που να τονώνουν την οικονομική δραστηριότητα σε υποβαθμισμένες ή εγκαταλειμμένες περιοχές και ν’ αποτρέπουν την υπερβολική συγκέντρωση μεταναστών στο ιστορικό κέντρο

Foto Nicou.jpg

Να σημειωθεί ότι είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους η εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής. Γι’ αυτό πιστεύω ότι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια και από το κράτος, ταχύτερες διαδικασίες, πιο αποτελεσματική διαχείριση, υπό το πρίσμα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τις επόμενες μέρες θα έχω συνάντηση με των Υπουργό Εσωτερικών.

Ο Δήμος Λευκωσίας θέλει να λειτουργήσει συμπληρωματικά στο μέγιστο των δυνατοτήτων του για να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στον δημότη, ανεξάρτητα από το πού διαμένει και πού κινείται στην πόλη.

  1. Παραθέτω ευθύς αμέσως τις Έξι Προτάσεις που έχουν περιλαμβάνονται στο εκλογικό μου πρόγραμμα για την επιτυχή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού:
  • • Στήριξη της Αστυνομίας για αυξημένη φυσική παρουσία με περιπολίες και εφαρμογή συστημάτων έξυπνης αστυνόμευσης.
  • • Αναβάθμιση ηλεκτροφωτισμού σε δρόμους και παρόδους.
  • • Χρήση καμερών σε δημόσιους χώρους ως μέτρο ελέγχου και αποτροπής.
  • • Αυστηρότερος έλεγχος δημοσίων χώρων σε υποβαθμισμένες περιοχές.
  • • Ενίσχυση των σχεδίων κινήτρων για αναζωογόνηση των υποβαθμισμένων συνοικιών, προσιτής στέγης και αξιοποίησης εγκαταλελειμμένων οικιών και οικοπέδων, καθώς και τ/κ περιουσιών κάτω από τον Κηδεμόνα.
  • • Απορρόφηση κονδυλίων για ευρωπαϊκά προγράμματα αρωγής για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Στρατηγικός μου στόχος η πιο δραστήρια κίνηση ανθρώπων στον Ιστορικό Κέντρο, η τόνωση της εμπορικής, οικονομικής, τουριστικής, φοιτητικής ζωής. Θέλουμε κίνητρα, δράσεις για περισσότερη σύγχρονη ζωή.

Πώς θα γίνουν αυτά που περιέγραψα;

Με διαφανή κίνητρα να φέρουμε νεανικό πληθυσμό στο κέντρο για να ενισχυθούν παράλληλα και οι άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως οι εστίες, η κατοικία, οι επιχειρήσεις, η αγορά. Στοχεύω επίσης στην αναζωογόνηση της Λαϊκής Γειτονιάς προσφέροντας στέγαση για προβολή του έργου καλλιτεχνών, ώστε ν’ αποκτήσει την παλιά της αίγλη.

Με την εγκατάσταση της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο σχολείο της Φανερωμένης, μέχρι το τέλος του 2026 και την παροχή κινήτρων και στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια ν’ ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα. Υλοποιούμε, παράλληλα, το έργο δημιουργίας δύο φοιτητικών εστιών Εντός των Τειχών και προγραμματίζουμε τα έργα ανάπλασης των οδών Λήδρας και Ονασαγόρου και των παρόδων τους.

Κάθε απόφαση που δίνει νέα προοπτική στο Ιστορικό Κέντρο χτυπά την εγκατάλειψη και την απομόνωση, που βλέπαμε για χρόνια. Δίνει επίσης νέα ώθηση και στο νέο Εμπορικό Κέντρο, ως ενιαίος πόλος έλξης, που χρειάζεται αναζωογόνηση μέσα από ισχυρές πρωτοβουλίες και αξιοποίηση των σημαντικών έργων που έγιναν εκεί τα τελευταία χρόνια. Κινητήριος δύναμη είναι ο πολλαπλασιασμός των παρεμβάσεων και των κινήτρων, ώστε να λειτουργήσουν για να ξαναδημιουργηθεί μείγμα χρήσεων στην πόλη με υπηρεσίες, τουρισμό και νέους κατοίκους. Σημειώνω επίσης την πρότασή μου για αναβάθμιση του Προμαχώνα Ντ’ Αβίλα, με ενιαία αξιοποίηση του ανακαινισμένου νεοκλασικού κτηρίου του Παλαιού Δημαρχείου, μετατροπή του Ταχυδρομείου σε Μουσείο Κυπριακών Γραμματοσήμων και ανακαίνιση της Κρατικής Βιβλιοθήκης.

Ας δούμε όλα τα θέματα μαζί!

Το μεταναστευτικό χρειάζεται στρατηγική απάντηση, ενταγμένη σε σύγχρονες ευρωπαϊκές καλές πρακτικές. Το σύνολο των προτάσεών μου απαντά τόσο σε συγκυριακά ζητήματα που προκάλεσαν ανάγκες, όμως κτίζει τις βάσεις για μια πιο εμπλουτισμένη ζωή.

Η ιστορική Λευκωσία μπορεί να γίνει γρήγορα ισχυρός πόλος έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Χαράλαμπος Προύντζος: Στόχος, η αναστροφή των χαρακτηριστικών περιοχών με μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών

  1. Εν πρώτοις θα πρέπει να τονιστεί ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού αποτελεί αρμοδιότητα της κεντρικής Κυβέρνησης και ειδικότερα του Υπουργείου Εσωτερικών. Και, εδώ, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα καταβάλλεται μια συγκροτημένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών συνιστά μια κρίσιμη πρόκληση για όλες τις σύγχρονες κοινωνίες, με την Κύπρο να ευρίσκεται, την τελευταία δεκαετία, αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη όξυνση του προβλήματος. Η γεωγραφική θέση της χώρας μας, σε μιαν από τις πλέον ασταθείς πολιτικά περιοχές του πλανήτη, την καθιστά χώρα καταφυγής για χιλιάδες μετανάστες, που εγκαταλείπουν τις χώρες τους ένεκα των πολεμικών συρράξεων ή της οικονομικής εξαθλίωσης.

Είναι αντιληπτό ότι, ως ένα κράτος δικαίου, ως κράτος - μέλος της ΕΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποχρέωση να τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις όπως αυτές απορρέουν από το νομικό πλαίσιο που διαμορφώνουν η Σύμβαση της Γενεύης του 1951, το Πρωτόκολλο του 1967, οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ καθώς και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

foto prountzos.png

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα με περιορισμένες δυνατότητες υποδοχής και ένταξης μεταναστών και προσφύγων. Ως εκ τούτου, έχω την άποψη πως αυτό που, ορθώς, επιχειρείται είναι η οικοδόμηση ενός συστήματος ασύλου, το οποίο να είναι δίκαιο έναντι των λίγων που χρήζουν διεθνούς προστασίας αλλά, ταυτόχρονα, να είναι αποτελεσματικό και γρήγορο έναντι οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι επιχειρούν να καταχραστούν τις διαδικασίες ασύλου με σκοπό να παρατείνουν την παραμονή τους στη χώρα μας. Κανένα σύστημα ασύλου δεν θα είναι, όμως, πραγματικά αποτελεσματικό αν δεν τελεσφορήσουν οι προσπάθειες για την εξεύρεση πρακτικών ρυθμίσεων, οι οποίες θα διασφαλίζουν τον άμεσο επαναπατρισμό όσων δεν δύνανται να διαμένουν πλέον νόμιμα στη χώρα.

Σε όσους αιτούντες άσυλο θα χορηγηθεί διεθνής προστασία, η Πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει για υλοποίηση μίας ολοκληρωμένης πολιτικής ένταξης, η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση προγραμμάτων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, προγραμμάτων πολιτισμικής προσαρμογής, ως επίσης και εργαστηρίων/σεμιναρίων για την απόκτηση συγκεκριμένων επαγγελματικών δεξιοτήτων σε τομείς της οικονομίας, όπου, αποδεδειγμένα, υπάρχουν ανάγκες σε εργατικό δυναμικό, όπως είναι οι κατασκευές, η εστίαση και ο τουριστικός τομέας γενικότερα.

Όσοι μετανάστες θα κριθεί, από τις αρμόδιες Αρχές, ότι θα διαμείνουν στην Κύπρο, μπορούν δυνητικά να έχουν θετική συνεισφορά στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Το άνοιγμα, για παράδειγμα, επιχειρήσεων από άτομα με μεταναστευτική βιογραφία είναι μια θετική εξέλιξη που εμπλουτίζει, συν τοις άλλοις, και το τουριστικό μας προϊόν, αλλά την ίδια ώρα θα πρέπει να διασφαλίζεται ο σεβασμός των νομικών, φορολογικών και ανταγωνιστικών υποχρεώσεων που ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις προκειμένου να εκλείψει η προκατάληψη και η δυσπιστία.

Την ίδια ώρα, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχονται από τον περί Δήμων Νόμο του 2022, σε σχέση με αδικήματα οχληρίας, ο Δήμος οφείλει να θέσει τέρμα στις απαράδεκτες πρακτικές όπου δεκάδες μετανάστες ζουν σε καταλύματα, σε άθλιες συνθήκες χωρίς στοιχειώδεις υποδομές υγιεινής. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλει καθοριστικά η προώθηση του νομοσχεδίου για τη Δημοτική Αστυνομία, η οποία προνοείται στον νέο περί Δήμων Νόμο του 2022 και η οποία θα επιτρέψει στον Δήμο να επιβάλει τις προβλεπόμενες ποινές αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο. Το μήνυμά μας είναι σαφές: Δεν θα επιτρέψουμε την γκετοποίηση καμιάς περιοχής της Λευκωσίας. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να ληφθούν όλα τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την ανθρώπινη διαβίωση των κατοίκων σε αυτές τις περιοχές, ενισχύοντας ταυτόχρονα το αίσθημα ασφάλειας όλων των πολιτών που κινούνται ή επισκέπτονται συγκεκριμένες περιοχές. Η αύξηση του φωτισμού σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, για παράδειγμα, υπηρετεί την πιο πάνω συλλογιστική και αποτελεί μιαν αυτονόητη υποχρέωση του Δήμου, η οποία δεν διασυνδέεται με το μεταναστευτικό.

  1. Οι περιοχές στις οποίες παρουσιάζεται μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών έχουν ταυτόσημα χαρακτηριστικά: ακριτικές περιοχές, γήρανση, μείωση ή στασιμότητα πληθυσμού, μαρασμός της οικονομικής δραστηριότητας, σωρεία αναξιοποίητων ή εγκαταλελειμμένων ακινήτων.

Στόχος μας είναι να αναστρέψουμε τα χαρακτηριστικά αυτά ξεκινώντας από την επέκταση του σχεδίου ακριτικών περιοχών στο σύνολο των περιοχών Αγίου Δομετίου, Κέντρου Πόλης, Καϊμακλίου και Παλουριώτισσας. Η εμπειρία δείχνει ότι στις περιορισμένες οδούς όπου εφαρμόστηκε το σχέδιο είχαμε ανέγερση νέων κατοικιών και στέγαση κυρίως νεαρών ζευγαριών. Περαιτέρω, χαιρετίζουμε το πρόγραμμα για φοιτητικές εστίες ύψους πέραν των 21 εκ. ευρώ, το οποίο φιλοδοξεί να μεταφέρει πέραν των 200 φοιτητών στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Προτείνουμε την επέκτασή του. Στο πρόγραμμά μας παραθέτουμε και συγκεκριμένο πλάνο δράσης για αύξηση των διανυκτερεύσεων τουριστών από το 4% του συνόλου στο 10% μέσα σε 5 χρόνια. Αυτή η αύξηση θα ενισχύσει τη ζήτηση για ακίνητα Airbnb και boutique ξενοδοχεία. Έχουμε εισηγηθεί επίσης και συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του κόστους διαμερίσματος στο Αστικό Κέντρο προκειμένου να έχουμε τιμές 3.500 ευρώ ανά τ.μ. για να ελκύσουμε περαιτέρω πληθυσμό και να μετατρέψουμε ξανά το Αστικό Κέντρο σε οικιστική περιοχή.

Η λειτουργία του Αστυνομικού Σταθμού Λήδρας είναι μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, που έχει ήδη βοηθήσει. Υπάρχει γενικά θέμα εγκληματικότητας στη Λευκωσία, όχι μόνο στο Κέντρο, με το οργανωμένο έγκλημα να δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας. Υπάρχουν και άτομα με μεταναστευτική βιογραφία που επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά, αν και τα δύο δεν είναι ταυτόσημα. Ενδιαφερόμαστε για την ασφάλεια των συνδημοτών μας και την αποτροπή και καταστολή παραβατικών συμπεριφορών απ’ όπου κι αν προέρχονται. Για το λόγο αυτό προτείνω την ανάθεση καθηκόντων με υπερωριακή απασχόληση σε αστυνομικούς για ενίσχυση του Σταθμού Λήδρας και άλλων περιοχών όπου εντοπίζονται αυξημένα κρούσματα εγκληματικότητας.

Παναγιώτης Μέντζης: Η πόλη να κατοικηθεί ισοζυγισμένα

  1. Το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι θέμα που χειρίζεται η κεντρική Κυβέρνηση. Η αρμοδιότητα του Δήμου είναι να εξασφαλίζει ότι τηρούνται οι νόμοι του κράτους και οι κάτοικοι στα όριά τους διαβιώνουν σε κατάλληλα υποστατικά. Έχει να κάνει με την υγιεινή στα υποστατικά, την οπτική οχληρία, αλλά και το είδος της άδειας χρήσης του υποστατικού. Κατάστημα δεν γίνεται να χρησιμοποιηθεί σαν κατοικία. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά τέτοια.
foto mantzi.jpg

Επίσης υπάρχουν πολλά ακατάλληλα υποστατικά, που είναι μεν κατοικίες αλλά σε πολύ κακή κατάσταση. Τέτοια ενοικιάζονται σε μετανάστες, που διαμένουν εκεί σε πολύ ανθυγιεινές συνθήκες.

  1. Η υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης θα ανατραπεί με την αναπαλαίωση των υποστατικών και το φτιάξιμο αυτών. Πρέπει να δοθούν πιο πολλά κίνητρα και χορηγίες για αναβάθμιση των σπιτιών. Να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία των χορηγιών.

Μόνο όταν κατοικηθεί η πόλη ισοζυγισμένα με κατοίκους, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, ιατρεία, φοιτητές, σχολές κ.λπ θα ανατραπεί το υπάρχον σκηνικό.

Η περιοχή χρήζει περισσότερης αστυνόμευσης.