Τουρισμός

Μειωμένες οι κρατήσεις ξενοδοχείων - Αυξημένη η τουριστική κίνηση στα κατεχόμενα

Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής είναι η μόνη ελπίδα για τον περιορισμό της απώλειας αναφέρει στη «Σ» ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Θάνος Μιχαηλίδης

Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι εκτιμήσεις, αλλά και οι προσδοκίες για τη φετινή τουριστική περίοδο έχουν αρχίσει να εκφράζονται από τους επαγγελματίες του κλάδου του τουρισμού. Όπως προκύπτει, οι φετινές κρατήσεις είναι μειωμένες, αργοπορημένες και της τελευταίας στιγμής, λόγω μιας σειράς οικονομικών και γεωπολιτικών εξελίξεων, που σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή μας.

Όπως αναφέρει στη «Σ» ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Θάνος Μιχαηλίδης, οι κρατήσεις των ξενοδοχείων είναι μειωμένες κατά 10% φέτος, σε σχέση με πέρσι. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι πρέπει να διαχωρίζουμε τις τουριστικές αφίξεις από τις κρατήσεις των ξενοδοχείων, καθώς αρκετοί τουρίστες που φθάνουν στην Κύπρο διανυκτερεύουν σε καταλύματα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης (Airbnb), ενώ αύξηση καταγράφουν και οι τουρίστες που ενοικιάζουν στα κατεχόμενα.

Ψηφιακή προώθηση

Ερωτηθείς για το αν θα έχουμε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής φέτος, απαντά ότι «υπάρχουν και είναι η μόνη ελπίδα για τον περιορισμό της απώλειας». Ο κ. Μιχαηλίδης τονίζει ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην προώθηση μέσω ψηφιακών μέσων με καλές καμπάνιες, η οποία υλοποιείται ήδη από τους ξενοδόχους και έχει άμεσο αποτέλεσμα. Ωστόσο, όπως λέει, χρειάζεται αύξηση του ποσού της επένδυσης στον τομέα της προώθησης μέσω ψηφιακών μέσων και από το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Αύξηση του ποσού της επένδυσης στο ψηφιακό μάρκετινγκ ζητούν οι ξενοδόχοι από το Υφυπουργείο Τουρισμού

Νέες συνήθειες

Κληθείς να σχολιάσει ποια είναι τα γεγονότα που επηρεάζουν τις φετινές κρατήσεις στη χώρα αναφέρει τη μείωση των πτήσεων, τον πόλεμο στο Ισραήλ, το οποίο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τη Ρωσία, και την επιβράδυνση στην αγγλική οικονομία. Όπως εξηγεί, ο τουρίστας από πέρσι υιοθετεί τρεις συνήθειες, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πρώτον, μειώνει τον αριθμό των ημερών των διακοπών του και περιορίζεται κατά μέσο όρο σε λιγότερες από επτά ημέρες, ενώ παλιότερα έμενε περισσότερο από μια εβδομάδα. Δεύτερον, αλλάζει την κατηγορία του ξενοδοχείου και από πέντε αστέρων κατεβαίνει σε αυτό των τριών αστέρων. Και τρίτον, επιλέγει τα ξενοδοχεία που συμπεριλαμβάνουν όλες τις υπηρεσίες (all inclusive), και αυτό το πράττει για να καταφέρει να υπολογίσει τα έξοδά του.

Αύξηση στα κατεχόμενα

Ο κ. Μιχαηλίδης εξηγεί ότι από την αρχή του φετινού έτους ήταν χαμηλός ο ρυθμός των κρατήσεων, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023. Μάλιστα, φέτος οι αφίξεις τουριστών από τα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ιδιαίτερα της Λάρνακας, που καταλήγουν στα κατεχόμενα για διαμονή και διακοπές, έχουν διπλασιαστεί. Υπολογίζεται ότι αυξήθηκαν στο 8% από το 4% που κυμάνθηκαν το 2019. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, οι επαγγελματίες του τουρισμού, όπως και οι οδηγοί ταξί, παρατηρούν την αυξημένη τουριστική ροή που κατευθύνεται αυτό το καλοκαίρι στα κατεχόμενα.

Όπως διευκρινίζει, ο αριθμός των αφίξεων δεν αντικατοπτρίζει την πληρότητα των ξενοδοχείων, η οποία είναι κατά 10% μειωμένη φέτος σε σχέση με πέρσι, αφού αρκετοί από τους τουρίστες διανυκτερεύουν σε καταλύματα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης, αλλά και στα κατεχόμενα.

Συσσωρευμένες δυσκολίες

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει ότι διανύουμε μια χρονιά με πολλές προκλήσεις στην τουριστική βιομηχανία του τόπου, καθώς έχουν συσσωρευτεί και οι δυσκολίες των περασμένων χρόνων εξαιτίας του κορωνοϊού. «Χάσαμε τη ρωσική αγορά και αυτό το κενό δεν καλύπτεται πλήρως από τις αγορές της Πολωνίας, της Γαλλίας ή της Γερμανίας. Συνεπώς, παλεύουμε για τον περιορισμό της απώλειας και όχι για την ανάπτυξη ή την ανέλιξη από τους τουρίστες», προσθέτει.

Δυσαναπλήρωτο το κενό που έχει δημιουργήσει η αγορά της Ρωσίας και του Ισραήλ λόγω πολέμων

Μειωμένη πληρότητα

Ο κ. Μιχαηλίδης διευκρινίζει ότι το πρόβλημα με τις κρατήσεις υπάρχει σε ολόκληρη την Κύπρο. «Βλέπουμε ότι υπάρχει μια σχετικά μειωμένη τάση στη ροή των κρατήσεων και υπάρχει και αυξημένο το φαινόμενο των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, κάτι που είναι μεν θετικό, διότι έρχονται κάποιες κρατήσεις, αλλά κάνει πολύ δύσκολο τον προγραμματισμό για το υπόλοιπο της τουριστικής σεζόν».

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, «υπάρχουν προσπάθειες για να έρθουν τουρίστες από την Κεντρική Ευρώπη και κάθε χρόνο υπάρχει βελτιωμένο πρόγραμμα, κάτι που μας βοηθά, αλλά δεν είναι αρκετό για να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε. Η οικονομία της Βρετανίας, που είναι κύρια αγορά για την Κύπρο, παρουσιάζει κάποιες αδυναμίες, που και αυτές έχουν επίπτωση στις κρατήσεις», συμπληρώνει.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Αμμοχώστου, Παναγιώτης Κωνσταντίνου, εκφράζει την ελπίδα ότι αυτή η κατάσταση θα αλλάξει. «Φαίνεται πως υπάρχει μια ελαφριά μείωση στις κρατήσεις και ευελπιστούμε ότι αυτή θα βελτιωθεί», αναφέρει.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Την ίδια ώρα ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής αναφέρει πως, «νοουμένου ότι δεν θα σημειωθούν νέες απρόσμενες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναμένεται μια ακόμη πολύ καλή τουριστική χρονιά». Ερωτηθείς για τις προοπτικές της φετινής σεζόν, απαντά ότι «δεν είμαι υπερβολικά αισιόδοξος αλλά ρεαλιστής, δεδομένου ότι σε επίπεδο προγραμματισμού ήταν και παραμένει ακόμη μια δύσκολη χρονιά. Έχω αρκετή εμπειρία στη διαχείριση προορισμών και δεν θυμάμαι ποτέ τόσα πολλά προβλήματα μαζεμένα στον τομέα της αεροπλοΐας».

Ο κ. Κουμής εξήγησε ότι «οι προκλήσεις αφορούν μια σειρά προβληματικών κινητήρων αεροσκαφών, τα πάρα πολλά προβλήματα που έχει ο ένας εκ των δύο κολοσσών στον τομέα της αεροπλοΐας, προβλήματα που επηρέασαν τα πτητικά προγράμματα πολλών εταιρειών. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, για τον λόγο ότι έχουμε καταφέρει να εξισορροπήσουμε τον προσφερόμενο αριθμό θέσεων που είχαμε πέρσι με φέτος, οπότε ναι, τίθενται οι προϋποθέσεις για μια ακόμη πολύ τουριστική χρονιά, φτάνει να μην έχουμε νέες απρόσμενες καταστάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», καταλήγει.