Τουρισμός: Δυναμικά επανέρχονται οι Ισραηλινοί - Τι γίνεται με τις αφίξεις
Τι λέει η Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Hermes Airports - Οι εκτιμήσεις για τη φετινή τουριστική σεζόν και πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση της αεροπλοΐας - Το τρικ με τα ανάποδα δρομολόγια και ο αγώνας.. κινήτρων
Ανακάμπτουν οι αφίξεις επισκεπτών από το Ισραήλ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Μαρία Κουρούπη, Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Hermes Airports, παρά το γεγονός πως ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να μαίνεται.
Όπως περιέγραψε, σε παρέμβασή της το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, σήμερα διενεργούνται οκτώ πτήσεις την ημέρα από και προς το Ισραήλ, με πολύ καλούς δείκτες πληρότητας και με αρκετούς επισκέπτες. Σύμφωνα με την κ. Κουρούπη, παρά το γεγονός πως η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, η Κύπρος αποτελεί ελκυστικό προορισμό για τους Ισραηλινούς αφού προσφέρεται για «μικρές ανάπαυλες», λόγω και της γεωγραφικής της εγγύτητας.
«Ειδικά προς την Κύπρο, επειδή είναι πολύ κοντινός προορισμός, ίσως αυτός να είναι ένας καθοριστικός λόγος για τον οποίο υπάρχουν επισκέπτες που έρχονται για μικρές ανάπαυλες», σημείωσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κατάσταση γενικότερα θα ομαλοποιηθεί.
Σε ό,τι αφορά τους αριθμούς, η Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της διαχειρίστριας εταιρείας των αεροδρομίων, είπε πως για τον Απρίλιο, σε σχέση με το Ισραήλ, τα ποσοστά είναι μόλις 6% πιο κάτω από πέρσι. Επισήμανε, ωστόσο, πως τους προηγούμενους μήνες, υπήρξαν μεγαλύτερες απώλειες της τάξεως του 20%. «Βλέπουμε μια ανοδική πορεία», υπογράμμισε, λέγοντας πως στην ουσία σε σύγκριση με την περσινή χρονιά οι αριθμοί είναι λίγο πιο κάτω. «Επειδή επηρεάστηκαν οι πρώτοι μήνες σίγουρα θα είναι πιο κάτω, θα υπάρχουν απώλειες», ανέφερε, «το καλό όμως είναι ότι υπάρχει μία ανάκαμψη, αρχίζουν και έρχονται αρκετοί επισκέπτες», συμπλήρωσε.
Ξεκίνησε απαισιόδοξα η χρονιά, αλλά καθησυχάζει για ελλείψεις θέσεων
Η κ. Κουρούπη αναφέρθηκε ακόμη στις διάφορες προκλήσεις, ενώπιον των οποίων βρίσκεται φέτος ο τουριστικός κλάδος, επισημαίνοντας πως υπάρχουν προβλήματα, αλλά υπάρχουν και ενθαρρυντικές εξελίξεις «που έχουν να κάνουν με τη συνεργασία με τις εταιρείες», όπως δήλωσε, «που πλέον δεν ανησυχούμε τόσο πολύ ότι δεν θα υπάρχουν θέσεις για να έρθουν οι τουρίστες».
Η χρονιά ξεκίνησε απαισιόδοξα, παραδέχθηκε η κ. Κουρούπη, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως σε ό,τι αφορά την επιβατική κίνηση, οι πρώτοι τέσσερις μήνες έκλεισαν με μιαν αύξηση της τάξης του 6%. «Θα είχαμε πολύ καλύτερο χειμώνα, αναμέναμε μεγαλύτερη αύξηση», συμπλήρωσε, υποδεικνύοντας πως οι δύο κυριότεροι λόγοι που αυτό δεν επετεύχθη ήταν ο πόλεμος στο Ισραήλ και η κρίση της αεροπλοΐας, που καθήλωσε αεροσκάφη.
Κοντά στη χρυσή τομή για τα αεροσκάφη που καθηλώθηκαν - Το τρικ με τα ανάποδα δρομολόγια
Εστιάζοντας στο τελευταίο και γενικότερα στο ζήτημα που προέκυψε με τα αεροσκάφη που έχουν καθηλωθεί από διάφορες εταιρείες, επεσήμανε πως υπάρχουν κάποιες θετικές εξελίξεις σε σχέση με μία εταιρεία, η οποία επηρεάζει ιδιαίτερα την Κύπρο.
Όπως είπε, έχει βρεθεί τρόπος με πτήσεις οι οποίες θα έρχονται ανάποδα, δηλαδή όχι με τα αεροπλάνα που θα χρησιμοποιούσαν ως βάση την Κύπρο, εξέλιξη που ενδέχεται να βελτιώσει τις απώλειες σε μεγάλο βαθμό. Ειδικότερα, η κ. Κουρούπη σημείωσε πως οι αλλαγές αυτές θα αρχίσουν από τον Ιούνιο και μετά, γεγονός που αναμένεται πως θα έχει ουσιαστική θετική επίδραση στις τουριστικές αφίξεις.
Συγκεκριμένα, οι εταιρείες που έχουν επηρεαστεί, είτε ενοικιάζουν αεροσκάφη, είτε έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν από τις νέες παραλαβές, που και αυτές έχουν κάποια καθυστέρηση. «Έκαναν μεγάλες προσπάθειες κάποια από τα αεροπλάνα που ενοικιάζουν να μπουν στην Κύπρο», τόνισε η κ. Κουρούπη, λέγοντας πως από τον Ιούνιο και μετά τα δρομολόγια θα γίνονται ανάποδα, δηλαδή με αεροσκάφη τα οποία θα έρχονται από διάφορες άλλες χώρες.
Σύμφωνα με την Μαρία Κουρούπη, θα υπάρξει επαναφορά πτήσεων που σχετίζεται με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, την Ουγγαρία και κάποιες χώρες της Βαλτικής. «Είναι ένα πολύ θετικό βήμα και ελπίζουμε ότι θα έχει τον ανάλογο αντίκτυπο», πρόσθεσε.
Σε αγώνα… κινήτρων επιδίδονται κράτος - Hermes
Η κ. Κουρούπη υπέδειξε πως οι πιο πάνω εξελίξεις ήταν αποτέλεσμα και των προσπαθειών της Hermes, στη βάση συμφωνιών με αυτές τις εταιρείες, όπως επίσης και πολλών συζητήσεων που προηγήθηκαν, καθώς και των Σχεδίων Στήριξης. Εστιάζοντας στα συγκεκριμένα Σχέδια, διευκρίνισε πως είναι διαφορετικά από του Υφυπουργείου Τουρισμού, αφού πρόκειται για κίνητρα που προωθεί η Hermes, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών.
Στην ουσία πρόκειται για οικονομικά κίνητρα έναντι των φόρων και των χρεώσεων των αεροδρομίων, τα οποία παρέχονται εδώ και μία δεκαετία, με το κράτος στην ουσία να συνεισφέρει στη βάση του ποσού που αποκόπτεται κάθε χρόνο.
«Είναι σημαντικό να τονιστούν δύο πράγματα», ανέφερε η κ. Κουρούπη, εξηγώντας πως η διαχειρίστρια εταιρεία έχει επενδύσει πέραν των €120 εκατομμυρίων για αυτά τα Σχέδια, με στόχο την αύξηση τη συνδεσιμότητα της χώρας και την επιβατική κίνηση.
«Το κράτος βεβαίως και συμμετέχει και συνεργαζόμαστε, όμως είναι σημαντικό να πούμε πως η συμμετοχή του στα συγκεκριμένα σχέδια δεν προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό», επεσήμανε, περιγράφοντας πως στην ουσία το το κράτος «δέχεται να παίρνει λιγότερα λεφτά από αυτά που του δίνει η Hermes».
Παράλληλα, σημείωσε πως τα κίνητρα έχουν μεγάλη σημασία, καθότι οι αεροπορικές εταιρείες πάντοτε διερευνούν διάφορες επιλογές, επομένως, η παροχή τους δίνει την απαιτούμενη ώθηση, ούτως ώστε η Κύπρος να μπει στη λίστα τους ως προτεραιότητα.
Εντός πλαισίου οι ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων
Κληθείσα να σχολιάσει για τις πρακτικές εταιρειών να ακυρώνουν πτήσεις, ενώ επιβάτες έχουν ήδη αγοράσει τα αεροπορικά τους εισιτήρια, όπως η πρόσφατη περίπτωση δρομολογίου Λάρνακα - Ηράκλειο, η κ. Κουρούπη είπε πως υπάρχουν διεθνείς κανονισμοί και εάν η εταιρεία ειδοποιήσει τον επιβάτη 15 μέρες πριν τότε ο επιβάτης δικαιούται αποζημίωση με βάση συγκεκριμένους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Εάν είναι λιγότερο από 15 μέρες και πάλι η εταιρεία είναι υπόλογη να δώσει εναλλακτικές επιλογές στον επιβάτη ή αποζημίωση των χρημάτων που πλήρωσε», συμπλήρωσε.
Την ίδια ώρα, η κ. Κουρούπη ανέφερε πως η Hermes προέβη σε μία ανάλυση τόσο των ακυρώσεων όσο και των καθυστερήσεων, με την εικόνα να μην είναι ανησυχητική. «Η εικόνα δεν είναι εκτός των κανονικών πλαισίων που αντιμετωπίζει κάθε αεροδρόμιο», σημείωσε η κ. Κουρούπη, προσθέτοντας πως δεν είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός, ωστόσο, ο σκοπός είναι να είναι μηδέν.
Καταλήγοντας εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα πάει καλά η χρονιά, εκτιμώντας πως «σίγουρα θα φτάσουμε τα περσινά επίπεδα που ήταν χρόνος ρεκόρ» και ευελπιστώντας πως θα υπάρξει και ο ανάλογος αντίκτυπος στις τουριστικές αφίξεις, καθώς όπως εξήγησε, είναι «συνυφασμένο».
ΠΗΓΗ EconomyToday