Εργασία

Ένας στους δύο Κύπριους θεωρεί εύκολη την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας

Οι μισοί Κύπριοι θεωρούν την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας εύκολη, ενώ πάνω από τους μισούς πιστεύουν ότι διαθέτουν τις ικανότητες που απαιτούνται για επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας για την επιχειρηματικότητα «Global Entrepreneurship Monitor» (GEM), που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου την Παρασκευή.

Η Κύπρος συμμετείχε για έβδομη συνεχόμενη χρονιά στη διεθνή έρευνα για την επιχειρηματικότητα, με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε ανακοίνωσή του, να χαρακτηρίζει τη συμμετοχή της χώρας ως "ιδιαίτερα σημαντική", καθώς με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται συγκρίσιμα στοιχεία για την επιχειρηματικότητα στην Κύπρο, τοποθετώντας την στον παγκόσμιο χάρτη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Η έρευνα GEM αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες έρευνες για την επιχειρηματικότητα, η οποία διεξάγεται σε παγκόσμια κλίμακα τα τελευταία 24 χρόνια, καταγράφοντας δείκτες επιχειρηματικότητας για πάνω από 70 οικονομίες, με πέραν των  200 χιλιάδων συμμετεχόντων κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, τα αποτελέσματα του GEM, όπως προκύπτουν από δείγμα περισσότερων από 2.000 ερωτηθέντων, σκιαγραφούν μια "ενθαρρυντική εικόνα αναφορικά με τις απόψεις των Κυπρίων σχετικά με τη συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα και το ευρύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας".

Συγκεκριμένα, 52,7% του πληθυσμού πιστεύει ότι διαθέτει τις ικανότητες που απαιτούνται για επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα ενώ το 48,4% πιστεύει ότι η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι εύκολη. Μόλις 26,8% του πληθυσμού πιστεύει ότι υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες στην περιοχή που ζει, καταγράφοντας μείωση κατά 23,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Επιπρόσθετα, οι Κύπριοι εμφανίζονται όλο και πιο εξοικειωμένοι με την επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς το 82,4% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι γνωρίζει κάποιον επιχειρηματία. Διαχρονικά το 50% του πληθυσμού δηλώνει «φόβο αποτυχίας» από επιχειρηματική δραστηριότητα που εν μέρη οφείλεται στην ελλιπή καλλιέργεια της επιχειρηματικής κουλτούρας και της κουλτούρας ανάληψης ρίσκου.

Ο δείκτης επιχειρηματικότητας προχωρημένου σταδίου έχει μειωθεί σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (από 8,6% σε 5,7%), ενώ για τις επιχειρήσεις αρχικού σταδίου (<42 μηνών) ο δείκτης ανέρχεται στο 8,3%, με τάσεις σταθεροποίησης τα τελευταία έτη. Στον αντίποδα, οι επιχειρηματίες αρχικού σταδίου καταγράφουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις κοινωνικές και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ως πλεονεκτήματα του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της Κύπρου αναγνωρίζονται οι φυσικές υποδομές, οι εμπορικές υποδομές και υποδομές υπηρεσιών, καθώς και οι κυβερνητικές πολιτικές που σχετίζονται με τους φόρους και τη γραφειοκρατία.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από την Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγήτρια Τατιάνα Συνοδινού, και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργο Παπαναστασίου και από τον Διευθυντή του Κέντρου Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Ανδρέα Σωτηρίου. Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας έκανε η Δρ Αριάνα Πολυβίου. 

Μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η συμμετοχή των γυναικών σε επιχειρηματική δραστηριότητα πολύ αρχικού σταδίου στην Κύπρο» με συντονίστρια την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αλεξία Παναγιώτου, κάτοχο της Έδρας UNESCO για την Ισότητα των Φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το πάνελ αποτελούσαν ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, η Κλειώ Παπαδοπούλου, Συνέταιρος και Υπεύθυνη για θέματα Ένταξης και Διαφορετικότητας στην PwC Κύπρου, η Επίτροπος Ισότητας Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου και η Δρ Μαριάννα Προκόπη Δημητριάδη, Co-founder of Theramir Ltd. Promed Bioscience Ltd, RSL, Revolutionary Labs Ltd.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη συζήτηση, αναδείχτηκε αριθμός θεμάτων αναφορικά με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, όπως η διαχρονική ύπαρξη έμφυλου χάσματος (gender gap) και τρόποι αντιμετώπισής του, οι δυνατότητες ανάπτυξης δράσεων και υποδομών για την υποστήριξη της οικογένειας και ο υπαρκτός φόβος αποτυχίας, ο οποίος είναι πιο πιεστικός, κοινωνικά, για τις γυναίκες.

Την Εθνική Έκθεση Αναφοράς για την επιχειρηματικότητα συντόνισε το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου, με τη στήριξη και ευγενική χορηγία του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, και της PwC.

ΚΥΠΕ