Ακίνητο

Χαμηλότερες των προσδοκιών οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ

Χαμηλότερα, από τις αναμενόμενες από τους αναλυτές, κινήθηκαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, όπως κατέδειξαν κρατικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, με την επιβράδυνση της ζήτησης για ενυπόθηκα δάνεια να μειώνει τον αριθμό των συναλλαγών για αγορά νέας κατοικίας.

Οι πωλήσεις νέων μονοκατοικιών ανήλθαν στον ετήσιο ρυθμό των 634.000 τον περασμένο μήνα, με βάση εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, σημειώνοντας μείωση κατά 4,7%, από τις 665.000 πωλήσεις που καταγράφηκαν τον Μάρτιο, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Ο αριθμός για τον Μάρτιο αναθεωρήθηκε χαμηλότερα, ενώ οι αριθμοί του Απριλίου ήταν κάτω από την πρόβλεψη του Briefing.com για 680.000.

Οι πωλήσεις κατοικιών έχουν δεχτεί πλήγμα από τότε που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε την αύξηση του επιτοκίου δανεισμού, το 2022, για να περιορίσει την έξαρση του πληθωρισμού.

Όμως, τα σημαντικά υψηλότερα επιτόκια υποθηκών έχουν επίσης κάνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων απρόθυμους να πουλήσουν τα ακίνητά τους, οδηγώντας σε μικρότερη προσφορά και ωθώντας τους αγοραστές στην αγορά νέων κατασκευών.

Ενώ για ένα 30ετές ενυπόθηκο δάνειο το επιτόκιο στις ΗΠΑ ήταν κατά μέσο όρο περίπου 3% τον Μάιο του 2021, το μέσο επιτόκιο στις 16 Μαΐου ήταν περίπου 7,0%.

Αυτό έδωσε ώθηση στην αγορά νέων κατοικιών στους προηγούμενους μήνες.

Ωστόσο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από έναν χρόνο, οι πωλήσεις νέων κατοικιών ήταν κατά 7,7% χαμηλότερες τον Απρίλιο.

Η μέση τιμή πώλησης ήταν 433.500 δολάρια, ελαφρώς χαμηλότερη από ότι τον Μάρτιο, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου.

Ενώ τα στοιχεία για τις πωλήσεις μπορεί να είναι ευμετάβλητα και να αναθεωρηθούν αργότερα, ο ρυθμός πωλήσεων του Απριλίου ήταν χαμηλότερος από τον μέσο όρο του πρώτου τριμήνου των 653.000, αναφέρει η Rubeela Farooqi, επικεφαλής οικονομολόγος στην εταιρεία High Frequency Economics, στις ΗΠΑ.

«Η έκθεση για τις πωλήσεις νέων κατοικιών συμπληρώνει μια τριπλέτα κακών ειδήσεων στον τομέα της στέγασης αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο οικονομολόγος Ρόμπερτ Φρικ.

«Οι οικοδομές είναι αναιμικές, οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις και τώρα οι πωλήσεις νέων κατοικιών είχαν μεγάλη πτώση και παραμένουν χλιαρές συνολικά», πρόσθεσε.

Ο οικονομολόγος Oliver Allen της εταιρείας Pantheon Macroeconomics αναμένει ότι τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων θα μειωθούν τα επόμενα τρίμηνα, «εν μέρει ως απάντηση στην εξασθένηση της αγοράς εργασίας».

ΚΥΠΕ