Διεθνή

Ολοκληρώνει τις εργασίες της η Βουλή των Κοινοτήτων ενόψει εκλογών

Με την εσπευσμένη επικύρωση εκκρεμών νόμων, μια διαδικασία γνωστή ως «μπουγάδα», ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες της η απερχόμενη Βουλή των Κοινοτήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το σώμα θα διαλυθεί επισήμως στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας μετά από την προκήρυξη εκλογών για τις 4 Ιουλίου.

Μεταξύ των νέων νόμων του κράτους συγκαταλέγεται πλέον αυτός που αφορά το σκάνδαλο Horizon, δηλαδή την εσφαλμένη απαγγελία κατηγοριών απάτης και κλοπής σε βάρος εκατοντάδων υπευθύνων τοπικών ταχυδρομείων κατά τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες.

Όπως αποδείχθηκε μετά από πολυετή αγώνα των εναγομένων,  τα λογιστικά ελλείμματα στα καταστήματά τους οφείλονταν σε τεχνικά σφάλματα του λογισμικού Horizon που είχε εισαγάγει στα τέλη της δεκαετίας του 1990 η κεντρική διοίκηση των βρετανικών Ταχυδρομείων (Post Office).

Ο νόμος, που απαλλάσσει των κατηγοριών τους ανθρώπους αυτούς, τυγχάνει να συμπίπτει με την τρίτη και τελευταία ημέρα κατάθεσης της πρώην διευθύνουσας συμβούλου του Post Office Πόλα Βένελς στην ανεξάρτητη δημόσια έρευνα για το σκάνδαλο. Η κα Βένελς επιμένει να δηλώνει άγνοια για καίρια σημεία της καταγγελλόμενης απόπειρας συγκάλυψης του σκανδάλου εκ μέρους της.

Μεταξύ των νόμων που η κυβέρνηση επέλεξε να μην προωθήσει τελικά προς έγκριση εντός του πολύ σφιχτού χρονικού περιθωρίου της «μπουγάδας» είναι και μία που συνιστούσε κεντρική δέσμευση του απερχόμενου Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Συγκεκριμένα, δεν πρόκειται να επικυρωθεί ο νόμος που οραματιζόταν εσαεί απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού και ατμίσματος σε όσους είναι σήμερα 15 ετών.

Άλλοι νόμοι που εγκαταλείπονται είναι αυτός περί αποτροπής εξώσεων ενοικιαστών χωρίς σοβαρό λόγο και περί δημιουργίας ενός νέου ανεξάρτητου εποπτικού φορέα για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Αγγλία, με αυστηρότερους ελέγχους για την καταλληλότητα των ιδιοκτητών ποδοσφαιρικών συλλόγων.

Ένας νόμος που θα επικυρωθεί είναι αυτός που αφορά τη χορήγηση αποζημιώσεων στα θύματα του σκανδάλου με μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος την περίοδο 1970-1991. Πιστεύεται ότι το συνολικό πακέτο αποζημιώσεων μπορεί να φτάνει τα 10 δισεκατομμύρια λίρες.

Εν τω μεταξύ, ο τέως ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε ότι θα κατέλθει ξανά ως υποψήφιος στην περιφέρεια του βορείου Λονδίνου που εκπροσωπεί από το 1983, αλλά αυτή αυτή τη φορά ως ανεξάρτητος.

Ο κ. Κόρμπιν είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον διάδοχό του σερ Κιρ Στάρμερ το 2020 διότι είχε αρνηθεί να αποδεχθεί πλήρως το πόρισμα έρευνας που είχε διαπιστώσει φαινόμενα αντισημιτισμού στο κόμμα επί αρχηγίας του. Με την απόφαση να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος ο κ. Κόρμπιν χάνει πλέον αυτομάτως την ιδιότητα του μέλους του Εργατικού Κόμματος.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας που άρχισε απότομα μετά από την προκήρυξη των εκλογών την Τετάρτη, ο κ. Στάρμερ υποχρεώθηκε σήμερα να υπερασπιστεί την εγκατάλειψη αρχικών δεσμεύσεών του. Μεταξύ αυτών ήταν η δέσμευση για πακέτο 28 δισεκατομμυρίων λιρών για πράσινες επενδύσεις και για κατάργηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων.

Όπως υποστήριξε, η ζημιά που έχουν κάνει οι Συντηρητικοί, ιδίως η Λιζ Τρας, στην οικονομία καθιστά αυτά τα μέτρα ανέφικτα για την ώρα. Πρόσθεσε ότι επέλεξε να δώσει έμφαση στην επίλυση των προβλημάτων του εθνικού συστήματος υγείας NHS. «Πρέπει να πάρεις μια απόφαση. Πήρα λοιπόν μια πολιτική απόφαση», είπε ο κ. Στάρμερ.

Αποδέχθηκε δε την πρόκληση του Ρίσι Σούνακ για τηλεοπτικά debate πριν τις εκλογές, χωρίς όμως να δεσμευτεί στην πρόταση για έξι τέτοιες τηλεμαχίες για καθεμία από τις έξι εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι Συντηρητικοί τον κατηγόρησαν ότι «φοβάται» τον Πρωθυπουργό, με τον κ. Στάρμερ να απαντά πως ο κ. Σούνακ «ακούγεται όλο και πιο απεγνωσμένος».

ΚΥΠΕ