Χρίστος Χρίστου Vs Νικόλας Παπαδόπουλος
Debate με άξονες την έδρα στην Ευρωβουλή, το Μεταναστευτικό και το Κυπριακό
Τους στόχους στο ενδεχόμενο εκπροσώπησης στην Ευρωβουλή κλήθηκαν να ξεδιπλώσουν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, και του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου. Η «Σημερινή», θέτοντάς τους τρία κοινά ερωτήματα, έδωσε την ευκαιρία ανάδειξης πυλώνων όπως της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν στην Ευρωβουλή -καθώς και το πώς αυτή θα επηρεάσει τον Κύπριο πολίτη-, τις θέσεις για τη μετωπική σύγκρουση ΔΗΚΟ-ΕΛΑΜ με φόντο το μεταναστευτικό, καθώς και την τακτική προώθησης προς λύση του κυπριακού προβλήματος.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:
- Γιατί πάτε στην Ευρωβουλή και ποιο οικονομικό όφελος θα έχουν πολίτες και κράτος;
- Ποιες είναι οι θέσεις σας στο μεταναστευτικό και γιατί ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ είναι σε σύγκρουση για το ζήτημα των ταξιδιωτικών εγγράφων σε παράτυπους μετανάστες;
- Ποιος έχει την ευθύνη για τα 50 χρόνια άλυτου κυπριακού προβλήματος; Πώς θα προωθήσετε το Κυπριακό στην Ε.Ε. και με ποια πολιτειακή μορφή λύσης; Συμφωνείτε με τους χειρισμούς του ΠτΔ στο Κυπριακό;
ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Κυβέρνηση εφαρμόζει την πολιτική που έχει προτείνει το ΔΗΚΟ στο μεταναστευτικό»
«Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του ΠτΔ για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση της ΔΔΟ»
1) Χωρίς να υποτιμούμε κανένα άλλο κόμμα, όπως όλα δείχνουν, το ΔΗΚΟ είναι το μοναδικό κόμμα του κέντρου, το μοναδικό κόμμα του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου, που έχει πιθανότητες να κερδίσει έδρα στο ευρωκοινοβούλιο. Ψήφος στο ΔΗΚΟ δεν είναι χαμένη ψήφος. Ψήφος στο ΔΗΚΟ σημαίνει παρουσία στη δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα του ευρωκοινοβουλίου, τη συνεργασία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D). Εκεί μπορούμε να επηρεάσουμε αποφάσεις που θα καθορίσουν την τύχη του λαού και της χώρας μας. Να διεκδικήσουμε στήριξη για την πράσινή μας μετάβαση, να βελτιώσουμε ευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα, να παλέψουμε για φθηνότερη ενέργεια, να υπερασπιστούμε το ΒΕΤΟ της χώρας μας και φυσικά να ζητήσουμε την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
2) Περιμέναμε 15 χρόνια να ακούσουμε τις προτάσεις του ΕΛΑΜ για το μεταναστευτικό και τώρα που τις ακούσαμε, πραγματικά διερωτόμαστε εάν σοβαρομιλούν. Θέλουν να δώσουν διαβατήρια και ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους μετανάστες που ήρθαν ή και που θα έρθουν στην Κύπρο για να φύγουν και «να πάνε στην Ευρώπη». Αν κάνουμε κάτι τέτοιο, αν ακούσουν τα εκατομμύρια των πιθανών μεταναστών στη γύρω περιοχή, ότι η Κύπρος μοιράζει διαβατήρια και ταξιδιωτικά έγγραφα για την Ευρώπη, μερικές εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς θα μπουν αμέσως στις βάρκες για να έρθουν εδώ. Η Κύπρος θα γίνει ο πιο ελκυστικός μεταναστευτικός προορισμός στον κόσμο. Με την πρόταση του ΕΛΑΜ θα πλημυρίσουμε με μετανάστες. Επιπρόσθετα, θέλουν να παγώσουμε όλες τις αιτήσεις ασύλου. Αντί, δηλαδή, όπως γίνεται σήμερα, να συνεχίσουν να εξετάζονται όλες οι αιτήσεις και το 96% να απορρίπτονται και να απελαύνονται μέσα σε 3 μήνες, το ΕΛΑΜ θέλει να τους κρατήσουμε όλους αυτούς στην Κύπρο για χρόνια και να τους πληρώνουμε επιδόματα! Να πληρώνουμε, δηλαδή, εκατοντάδες εκατομμύρια επιπρόσθετα επιδόματα που σήμερα δεν πληρώνουμε. Πρόκειται για πρόχειρες, αμελέτητες και επικίνδυνες προτάσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα μας σε περιπέτειες. Όπως πρόχειρες, αμελέτητες και επικίνδυνες είναι πάντα όλες οι προτάσεις των λαϊκιστών.
Αντίθετα, η παρούσα διακυβέρνηση εφαρμόζει την πολιτική που έχει προτείνει το ΔΗΚΟ. Έμφαση στις απελάσεις και επιστροφές, επίσπευση εξέτασης των αιτήσεων σε 3 μήνες με διαδικασίες εξπρές, αποκοπή επιδομάτων με την απόρριψη και, φυσικά, σύναψη συμφωνιών με χώρες προέλευσης μέσω της ΕΕ για αναχαίτιση των ροών. Ως αποτέλεσμα, η Κύπρος είναι σήμερα η μόνη χώρα στην Ευρώπη που παρουσιάζει μείωση σε μεταναστευτικές ροές. Οι αιτήσεις πολιτικού ασύλου έχουν μειωθεί κατά 50%. Για πρώτη φορά στην ιστορία του μεταναστευτικού φεύγουν περισσότεροι αιτητές πολιτικού ασύλου απ’ όσους έρχονται στην Κύπρο. Για πρώτη φορά στην ιστορία του μεταναστευτικού έχει αδειάσει το Πουρνάρα.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο. Τα σοβαρά προβλήματα απαιτούν σοβαρές πολιτικές, όχι λαϊκισμό και ανευθυνότητα που θα μας οδηγήσουν σε περιπέτειες.
3) Η Τουρκία έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη μη λύση του Κυπριακού. Η αδιαλλαξία και η επεκτατικότητά της εμποδίζουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Στόχος της Τουρκίας είναι να οδηγηθούμε είτε σε αλλαγή της βάσης επίλυσης του Κυπριακού με λύση δύο κρατών, είτε σ’ ένα αδιέξοδο το οποίο θα τους επιτρέψει να διεκδικήσουν την αναγνώριση του ψευδοκράτους ή και την προσάρτηση των κατεχόμενων περιοχών μας. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κανένα από τα δύο αυτά σενάρια. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πάνω στο συμφωνημένο πλαίσιο που καθορίζουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Στηρίζουμε, επίσης, την προσπάθειά του για την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Είναι αυτή ακριβώς η πρωτοβουλία που έχει οδηγήσει στον διορισμό της κυρίας Ολγκίν ως Προσωπικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, παρά την άρνηση και αντίδραση της Τουρκίας. Αναμένουμε λοιπόν τις εισηγήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για τα επόμενα βήματα, μετά την ολοκλήρωση των επαφών της κυρίας Ολγκίν. Το Δημοκρατικό Κόμμα επιδιώκει να συνδράμει σε αυτές τις προσπάθειες μέσω της επιρροής που μπορούμε να ασκήσουμε στο S&D.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ
«Αν άκουγαν τις προτάσεις μας στο μεταναστευτικό, δεν θα φτάναμε εδώ που είμαστε σήμερα»
«Φιλοτουρκική και ρατσιστική λύση η ΔΔΟ, πρόβλημα εισβολής και κατοχής το Κυπριακό και όχι δικοινοτική διαφορά»
1) Δίνουμε αγώνα για να εκλέξουμε ευρωβουλευτή και να πάμε, όπως λέτε, στην Ευρώπη. Μέσα από την ένταξη και συνεργασία μας με το Ευρωπαϊκό Κόμμα Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών ECR, θα επιδιώξουμε, θα απαιτήσουμε, θα εργαστούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για την Ευρώπη που όλοι θέλουμε. Την Ευρώπη της Αλληλεγγύης, που σέβεται την εθνικότητα κάθε κράτους μέλους της, που θα πρέπει να διαφυλάξει τις τοπικές κοινωνίες, τους πολίτες, τις φτωχές τάξεις και όσους υποφέρουν. Οι αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται από μια μικρή ομάδα των Βρυξελλών, αλλά ισότιμα και με διάλογο από όλα τα κράτη μέλη. Πολλές αποφάσεις καθορίζονται στην Ευρώπη για την οικονομία, αλλά, και σε εθνικό επίπεδο, κάθε χώρα πρέπει να καθορίζει τις δικές της πολιτικές.
2) Είμαστε η ΜΟΝΗ πολιτική δύναμη που κατέθεσε τα τελευταία χρόνια σωρεία προτάσεων για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Το Ε.ΛΑ.Μ. είναι αυτό που ανέδειξε το θέμα όταν οι άλλοι, τα υπόλοιπα κόμματα, μας αποκαλούσαν ρατσιστές και ξενοφοβικούς. Δεν είμαστε. Σήμερα έχουν κατανοήσει ότι είχαμε δίκαιο. Αν άκουγαν τις προτάσεις μας, δεν θα φτάναμε στην κατάσταση που φτάσαμε σήμερα. Οι προτάσεις μας είναι πολλές, έχουν δημοσιευθεί, αλλά θα μείνω στο θέμα που ερωτάτε για τον κ. Παπαδόπουλο.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ θυμήθηκε προεκλογικά μιαν από τις προτάσεις μας. Η συγκεκριμένη πρότασή μας πριν από δύο χρόνια αφορούσε την παραχώρηση προσωρινών ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους παράνομους μετανάστες διαμένουν στην Κύπρο για να φύγουν από τη χώρα μας.
Είναι συγκεκριμένα τα πράγματα που λέμε, όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να τα παρερμηνεύσουν. Δεν μιλήσαμε ποτέ για να δώσουμε κυπριακές υπηκοότητες στους παράνομους μετανάστες που έρχονται στη χώρα μας. Εμείς είπαμε αυτό το μέτρο ανάμεσα σε πολλά άλλα στην εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης μεταναστατευτικής πολιτικής. Το ΔΗΚΟ, όμως, μίλησε για παραχώρηση κυπριακών υπηκοοτήτων(...) και αυτό είναι το επικίνδυνο. Είχαμε προτείνει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, την παραχώρηση προσωρινών – ειδικών ταξιδιωτικών εγγράφων στους παράνομους μετανάστες που ήδη διαμένουν στην Κύπρο για να εγκαταλείψουν τη χώρα μας.
Το Ε.ΛΑ.Μ. κατέθεσε σειρά προτάσεων στη Βουλή για την παράνομη μετανάστευση, με την τελευταία πρόταση που αφορά τους ασυνόδευτους ανηλίκους, που ψηφίστηκε από το ΔΗΚΟ και άλλα κόμματα.
Το ποιος θέλει να δίνει επιδόματα και ποιος όχι είναι γνωστό στην κυπριακή κοινωνία και σίγουρα δεν είμαστε εμείς. Ο λαός μας το νιώθει στο πετσί του καθημερινά και ειδικά όσοι Έλληνες της Κύπρου υποφέρουν ή έχουν φτωχοποιηθεί.
Οι προτάσεις του Ε.ΛΑ.Μ. βασίζονται σε παραδείγματα που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Το να σταματήσουμε να εξετάζουμε άλλες αιτήσεις ασύλου βασίζεται σε κάτι που εφάρμοσε η Ελλάδα αμέσως μετά τα γεγονότα του Έβρου και δικαιώθηκε από το ΕΔΑΔ. Η Κύπρος αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα υποδοχής παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη σε αναλογία πληθυσμού. Η δική μας πατρίδα επιπλέον είναι ημικατεχόμενη…
Πρόσφατα, επίσης, όταν αντιταχθήκαμε στην ανέγερση νέων δομών για δήθεν ανήλικους λαθρομετανάστες σε αστικές περιοχές, από το ΔΗΚΟ μας στήριξαν μόνο δύο βουλευτές, άρα εμείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και είναι πασίγνωστο ότι το Ε.ΛΑ.Μ. ασχολείται εδώ και χρόνια με το συγκεκριμένο θέμα, είναι τα υπόλοιπα κόμματα που άργησαν να ασχοληθούν με το μεταναστευτικό.
Εν μέρει ή στην ολότητά τους οι πρακτικές που εφαρμόζει αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση είναι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από το Ε.ΛΑ.Μ. Η Τουρκία το εργαλειοποιεί και θα βρει νέους τρόπους να μας τους στείλει. Μόλις πρόσφατα είχαμε μαχαιρώματα στη Λευκωσία, φωτιές στην Ορόκλινη, απειλητικά μηνύματα στα σχολεία. Η ίδια η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι αυτά τα μηνύματα προέρχονται από αραβικούς λογαριασμούς…
Οι Σύροι έρχονται στην Κύπρο, παίρνουν επιδόματα, τους προστατεύουμε, αυτήν τη στιγμή έχουν ξεκινήσει να επεκτείνονται και στον υπόκοσμο και σε άλλες επιχειρήσεις. Είναι πολύ σοβαρές οι προτάσεις του Ε.ΛΑ.Μ. και πολύ μελετημένες. Ας μας κρίνει, επιτέλους, όλους ο λαός και στις 9 Ιουνίου να δώσει το μήνυμα και να ανατρέψει καταστάσεις.
3) Την απόλυτη ευθύνη έχει η Τουρκία. Εισέβαλε στο νησί μας το 1974 και κατέχει τη μισή Κύπρο. Οι ευθύνες της δικής μας πλευράς, άρα και του σημερινού Προέδρου, είναι ότι οι μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις και τα υπόλοιπα κόμματα, πλην του Ε.ΛΑ.Μ., επιμένουν να συζητούν στη βάση λύσης Ομοσπονδίας, και συγκεκριμένα Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Μιας φιλοτουρκικής και ρατσιστικής λύσης, που σκοπό έχει την ισλαμοποίηση της Κύπρου και την κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου. Εμείς εισηγούμαστε αλλαγή πορείας και λύση ενιαίου κράτους.
Στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς πρέπει να διεκδικήσουμε, να διαφωτίσουμε και να ενημερώσουμε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι μια δικοινοτική διαφορά. Να αγωνιστούμε και να απαιτήσουμε για τα δίκαια του λαού και της Πατρίδας μας. Με αυτές μας τις θέσεις συμφωνούν και θα συνδράμουν οι συνεργάτες μας στο Ευρωπαϊκό Κόμμα Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών ECR, μαζί με τους οποίους ο ευρωβουλευτής, που με το καλό θα εκλέξει το Ε.ΛΑ.Μ., θα έχει κοινή δράση στο Ευρωκοινοβούλιο.