Επιχειρείν

Ψηφιακή Στρατηγική: Ανάγκες, Όραμα και Επιλογές

Στο ταξίδι προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό προκύπτουν κάποια βασικά ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις

Οι τεχνολογικές ανάγκες σε όλους τους οργανισμούς αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Πολύ συχνά, βλέπουμε ότι ο λόγος που υπάρχουν τόσες απαιτήσεις για Ψηφιακό Μετασχηματισμό, βρίσκεται στην κοινή πλέον παραδοχή ότι η ενσωμάτωση τεχνολογικών λύσεων μπορεί να αλλάξει θεαματικά τα δεδομένα. Στο ταξίδι προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό προκύπτουν και κάποια βασικά ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις. Πώς πρέπει να κατευθυνθεί μια επιχείρηση στα πλαίσια του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της; Πώς θα εκπονηθεί το πλάνο, ούτως ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα σε εύλογο χρονικό διάστημα; Ποιοι θα είναι οι φιλόδοξοι αλλά και ταυτόχρονα ρεαλιστικοί στόχοι που θα προκύψουν από τον σχεδιασμό αυτής της στρατηγικής;

Δίνοντας απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα, η ηγεσία του οργανισμού θα χρειαστεί να διατυπώσει το όραμά της που θα περιλαμβάνει τα επιθυμητά αποτελέσματα της Ψηφιακής Μεταρρύθμισης. Η εξέλιξη των διαδικασιών, η αντιμετώπιση του ανταγωνισμού, η επιχειρησιακή και τεχνολογική επάρκεια και, φυσικά, η ικανοποίηση των πελατών βρίσκονται συνήθως στο επίκεντρο αυτών των στόχων. Όταν πλέον διαμορφωθεί ξεκάθαρα το όραμα για την μελλοντική εξέλιξη του οργανισμού, τότε υπάρχει το έδαφος για την διαμόρφωση μιας πιο περιεκτικής και αναλυτικής στρατηγικής.

Παραδείγματα προς αποφυγή

Ένα κραυγαλέο λάθος στην οριοθέτηση Ψηφιακής Στρατηγικής είναι να μην συμφωνεί το τι είναι επιθυμητό για τον οργανισμό, με το τι είναι εφικτό τεχνολογικά. Για παράδειγμα, κάποιος οργανισμός μπορεί να βρίσκεται αρκετά βήματα πίσω σε υποδομές και συστήματα πληροφορικής και να υπολείπεται τόσο σε τεχνικές γνώσεις, όσο και στην ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών. Σε αυτό το ενδεχόμενο, οι άμεσοι στόχοι πρέπει να επιλέγονται με ρεαλισμό και με πρωταρχικό σκοπό να επιλυθούν οι βασικές ανάγκες και προβλήματα που υπάρχουν.

Χωρίς κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, πρέπει στο επίκεντρο των στόχων της Ψηφιακής Στρατηγικής να είναι οι ανάγκες των πελατών τής κάθε επιχείρησης. Πώς είναι δυνατόν, άλλωστε, να μην αποτύχει ένα σχέδιο που αγνοεί αυτές τις ανάγκες; Το πρόβλημα στις περισσότερες περιπτώσεις, εντοπίζεται στο ότι ο οργανισμός αγνοεί τα «θέλω» των πελατών, λόγω έλλειψης καλής ανάλυσης των δεδομένων, και δυσκολεύεται να κατανοήσει τις τάσεις στον τομέα που δραστηριοποιείται σε τοπικό και σε διεθνές επίπεδο.

Μια άλλη συνταγή για την αποτυχία του πλάνου εφαρμογής της Ψηφιακής Στρατηγικής είναι να υποτιμηθεί ή ακόμα και να αγνοηθεί η οικονομική παράμετρος. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μια τέτοια προβληματική προσέγγιση από στελέχη και συμβούλους έφερε γρήγορο τέλος σε μεγαλεπήβολες «ασκήσεις επί χάρτου» ή (ακόμα χειρότερα) έπληξε ανεπανόρθωτα το μέλλον επιχειρήσεων. Με βάση τα πιο πάνω, είναι σοφό η εκπόνηση της Ψηφιακής Στρατηγικής να λαμβάνει υπόψη τόσο τις υφιστάμενες οικονομικές δυνατότητες, όσο και μια αρχική εκτίμηση κόστους για κάθε έργο προς εκτέλεση.

Η Ψηφιακή Στρατηγική (και μετέπειτα το πλάνο υλοποίησης) του οργανισμού πρέπει να μπορεί να εξεταστεί και να αναπροσαρμοστεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτή η ευελιξία είναι αναγκαία, πρώτα για να αντιμετωπιστούν μεταβολές στην αγορά και προκλήσεις από τον ανταγωνισμό και έπειτα για να μελετηθούν και να υιοθετηθούν οι τεχνολογικές εξελίξεις. Σκεφτείτε πόσες τροποποιήσεις επιδέχεται ένα μακροχρόνιο πλάνο στην σημερινή εποχή, σ’ ένα τόσο ευμετάβλητο περιβάλλον (επιχειρηματικά και τεχνολογικά), και πόσο στοιχίζει σε μια επιχείρηση, αν δεν ανταποκριθεί σε αυτές τις αλλαγές.

Σωστές επιλογές και προσέγγιση

Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι το ταξίδι στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό εμπεριέχει ένα αρκετά μεγάλο ρίσκο: υπάρχουν πολλοί άγνωστοι παράγοντες και ο κίνδυνος της αποτυχίας με βάση τις ανάλογες μελέτες είναι πολύ υψηλός. Για του λόγου το αληθές, σε πρόσφατη έρευνα (2023) της KPMG με τίτλο «The New Transformation Agenda», βλέπουμε ότι πάνω από το 70% των αποτυχιών οφείλονται σε προβλήματα παρόμοιας φύσεως με τα προαναφερθέντα.

Μια επιχείρηση έχει την δυνατότητα να προστατεύσει την τεχνολογική επένδυσή της και να διασφαλίσει ότι θα πάρει τα αποτελέσματα που αναζητά – κάνοντας τις σωστές επιλογές και την αντίστοιχη προετοιμασία. Αρχικά, να υπάρξει κατανόηση για το σημείο ετοιμότητας και ωριμότητας που βρίσκεται ο οργανισμός, σε επιχειρησιακό, τεχνολογικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Να τεθούν προτεραιότητες έχοντας στο επίκεντρο τους πελάτες και τα προϊόντα που προκύπτουν από τις ανάγκες τους. Ιδανικά, οφείλει να αποκτήσει γνώση των δεδομένων της κυπριακής πραγματικότητας, αλλά και να μελετήσει το διεθνές τοπίο. Τέλος, πρέπει να δημιουργηθεί μια ευέλικτη Ψηφιακή Στρατηγική, ούτως ώστε το πλάνο της επιχείρησης για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό να προσαρμόζεται στις ανά περιόδους ανάγκες της.

Η προσέγγιση Connected Enterprise (Συνδεδεμένη Επιχείρηση) της KPMG παρέχει τα πιο πάνω απαραίτητα εφόδια στους οργανισμούς, αξιολογώντας πρώτα σε ποια φάση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού βρίσκονται. Έχοντας ως εχέγγυο την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα αυτής της προσέγγισης σε ποικίλους τομείς και συνθήκες, καθώς και τα εργαλεία που προσφέρει για την υλοποίηση των στρατηγικών πλάνων, το Connected Enterprise έρχεται να κατευθύνει τις δυνάμεις του οργανισμού προς τους κοινούς στόχους.

*Senior Product Owner, Technology Consulting, KPMG Ltd