Οι επιπτώσεις του «ναυαγίου» με την Kition-Άγνωστο το μέλλον 50 υπαλλήλων (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην εφαρμογή του σχεδίου β' της κυβέρνησης, για υλοποίηση της ανάπτυξης στο λιμάνι και στη μαρίνα Λάρνακας, προχωρεί το Υπουργείο Μεταφορών.

Πέραν από τη συνάντηση με τον Δήμαρχο Λάρνακας και τους εμπλεκόμενους φορείς την ερχόμενη Παρασκευή, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η προκήρυξη νέου διαγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, διαφαίνεται ότι, έχει ανοίξει ο δρόμος, ώστε να κινηθούν διαδικασίες με σκοπό την κατακύρωση του έργου σε νέο ανάδοχο.

Σε ανακοίνωση της Kition αναφέρεται ότι η ειδοποίηση τερματισμού είναι παράνομη και παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία εξετάζει, όπως αναφέρει, τις νομικές της επιλογές.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση υποδεικνύει ότι «η συμπεριφορά της Κυβέρνησης υπονομεύει το κράτος δικαίου που θα έπρεπε να υπάρχει για να προστατεύει τους επενδυτές».

Την ίδια ώρα αρκετά είναι τα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα, μετά τον τερματισμό της σύμβασης με την Kition.

Το πρώτο είναι ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της εταιρείας.Το ίδιο ισχύει και για την κυβέρνηση, με τις όποιες αποφάσεις της για διεκδίκηση αποζημιώσεων, να λαμβάνονται μετά από συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία.

Όποια και να είναι η απόφαση, ωστόσο, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση διεκδικεί τρεις εγγυητικές, συνολικής αξίας 16 εκατομμυρίων ευρώ.

Η μία, είναι ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά σε λειτουργικά έξοδα και έξοδα συντήρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, εκκρεμούν άλλες δύο εγγυητικές. Μία, ύψους 3,2 εκατομμυρίων, που αφορά σε πληρωμές, και επί της ουσίας δίνει στον δικαιούχο, εν προκειμένω στην κυβέρνηση, οικονομική ασφάλεια σε περίπτωση που η εταιρεία δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της.

Με επιστολή της, η κυβέρνηση ζήτησε την περασμένη Παρασκευή, να της καταβληθεί η εν λόγω εγγυητική.

Τέλος, υπάρχει μία τρίτη εγγυητική, ύψους 4,86 εκατομμυρίων, που αφορά σε καθ’ αυτή την κατασκευή του έργου.

Η καταβολή της εγγυητικής έχει «παγώσει» με μονομερές διάταγμα Δικαστηρίου που εξασφάλισε η Κίτιον, κάτι που, θα επιχειρήσει να ανατρέψει η κυβέρνηση.

Ξεκρέμαστοι παραμένουν 50 εργαζόμενοι στο λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας, το μέλλον των οποίων παραμένει άγνωστο. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ναυαγίου, ο Υπουργός Εργασίας κάλεσε τις συντεχνίες για να τις ενημερώσει για τις εξελίξεις.

Πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ αναφέρουν ότι, ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι, τις επόμενες μέρες θα ενημερώσει τις συντεχνίες, για το πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει μία διυπουργική σύσκεψη, με τη συμμετοχή των συντεχνιών, για να καθοριστούν, τόσο ο τρόπος που θα διασφαλιστεί το συνεχές της απασχόλησης των υπαλλήλων, όσο και οι όροι εργοδότησής τους.

Τέλος, ότι, είναι σε εξέλιξη από τις 18:30, γενική συνέλευση των εργαζομένων της Kition. Οι εργαζόμενοι ενημερώνονται για το τι διαμείφθηκε στη συνάντηση με τον Γιάννη Παναγιώτου και αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι η αντίδρασή τους.