Πολιτισμός

ART AERI Σαρλ ντε Γκωλ

Ο Σαρλ ντε Γκωλ γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1890 και πέθανε στις 9 Νοεμβρίου 1970. Ήταν Γάλλος στρατηγός και πολιτικός. Μεταξύ του 1944 και του 1946, μετά την απελευθέρωση της Γαλλίας από τη γερμανική κατοχή, ήταν επικεφαλής της γαλλικής προσωρινής κυβέρνησης. Καλούμενος να διαμορφώσει κυβέρνηση το 1958, εμπνεύστηκε ένα νέο Σύνταγμα και ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 1958 έως το 1969.

Το 1913 γίνεται ανθυπολοχαγός σε σύνταγμα πεζικού με διοικητή τον συνταγματάρχη Φιλίπ Πεταίν. Όταν έναν χρόνο αργότερα ξεσπά ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Ντε Γκωλ πολεμά στο Βερντέν και τραυματίζεται τρεις φορές. Το 1921, νυμφεύεται την Υβόν, με την οποίαν αποκτά τρία παιδιά.

Όταν βλέπει την πατρίδα του έτοιμη να παραδοθεί στις δυνάμεις του Άξονα, καταφεύγει στο Λονδίνο. Στις 18 Ιουνίου 1940 απευθύνει τη ραδιοφωνική έκκληση προς τους συμπατριώτες του να συνεχίσουν τον πόλεμο υπό την ηγεσία του και στις 2 Αυγούστου ένα γαλλικό στρατοδικείο τον καταδικάζει ερήμην σε θάνατο.

Με το τέλος του πολέμου στη Γαλλία συμμετέχει σε μια πορεία θριάμβου στα Ηλύσια Πεδία επευφημούμενος ως εθνικός ήρωας. Ο ίδιος αντιτάσσεται στη νεοσύστατη Δ΄ Γαλλική Δημοκρατία. Το 1947, ιδρύει τον Συναγερμό του Γαλλικού Λαού, ένα κίνημα που εκφράζει τις γκωλικές απόψεις, και το 1951 μετασχηματίζεται σε κόμμα. Με την κρίση στην Αλγερία το 1958 έρχεται ο κίνδυνος ενός εμφυλίου πολέμου και ο Σαρλ ντε Γκωλ εκλέγεται πρώτος πρόεδρος της Ε΄ Γαλλικής Δημοκρατίας. Παρόλες τις διαφωνίες του με τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, διατηρούσε φιλικές σχέσεις μαζί του και είχαν τηλεφωνική επικοινωνία σε τακτά διαστήματα. Αναπτύσσει στενές πολιτικές σχέσεις με τη Δυτική Γερμανία και η προσωπική φιλία του με τον Γερμανό καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ εξελίσσεται στη Γερμανο-Γαλλική Φιλία.

Από νωρίς υποστήριξε την ένταξη της Ελλάδος στην (τότε) ΕΟΚ, πράγμα που τόνισε και κατά τη διάρκεια τις επίσκεψης του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Παρίσι. Επίσης ήταν υπέρ της προστασίας της Ελλάδος από τους επικίνδυνους γείτονές της. Ο ντε Γκωλ δέχτηκε και πρόσκληση από τον Βασιλιά Παύλο να επισκεφθεί την Ελλάδα. Έτσι, στις 16 Μαΐου του 1963 έφτασε στην Αθήνα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Κουβ ντε Μιρβίλ. Η υποδοχή που του έγινε ήταν εντυπωσιακή και ενθουσιώδης.

Προσδιόρισε ότι η ταφόπλακά του θα έφερε την απλή γραφή του ονόματός του και τις χρονιές γέννησης και θανάτου. Οπότε, απλά αναφέρεται: "Charles de Gaulle, 1890–1970".

Η οικογένειά του έχει μετατρέψει την κατοικία La Boisserie σε ίδρυμα, το Μουσείο Σαρλ ντε Γκωλ. Ο γιος του, Ναύαρχος Φιλίπ Ντε Γκωλ, που απεβίωσε πρόσφατα σε ηλικία 103 ετών, ήταν υπεύθυνος για τη διαφύλαξη του αρχείου του στρατηγού. Λίγο πριν από τον θάνατό του, σε μια συνέντευξη για τα εκατοστά του χρόνια, δήλωσε ότι θα προτιμούσε να είχε εκχωρήσει μέρος της μακροζωίας του στον πατέρα του, ο οποίος αποφάσισε να μην του απονεμηθεί το μετάλλιο του Τάγματος της Αντίστασης για την προσφορά του στον Β’ Π.Π. με τη δικαιολογία ότι «όλοι γνωρίζουν πως στάθηκες πρώτος στο πλευρό μου».

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία