Πρόεδρε διαφυλάξετε τις άριστες σχέσεις Κύπρου – Κίνας σαν κόρη οφθαλμού
Είναι δυνατό να υπάρχει αρμονική σχέση μεταξύ ενός γιγαντιαίου και ενός μικρού κράτους, χωρίς το τεράστιο κράτος να επιβάλλει τη θέλησή του πάνω στο μικρό και να συνεργάζονται επί ίσους όρους; Αν και η αυτόματη απάντηση που θα δώσει κάποιος είναι «όχι»- γιατί κατά κανόνα ο μεγάλος επιβάλλει τη θέληση του πάνω στον μικρό- η περίπτωση των σχέσεων Κίνας και Κύπρου, αποτελεί εξαίρεση του κανόνα, ή ακριβέστερα αποτελεί υπόδειγμα για τις σχέσεις μεταξύ μεγάλων και μικρών κρατών.
Συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία άνοιξε Πρεσβεία στο Πεκίνο το 1989. Όλα αυτά τα χρόνια οι σχέσεις των δύο χωρών ενδυναμώνονταν συνεχώς και υπήρχε πάντα αμοιβαία υποστήριξη σε διεθνή φόρα πάνω στα μεγάλα θέματα που αντιμετώπιζαν οι δύο χώρες – όπως η στήριξη από την Κίνα της ανεξαρτησίας, εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Κύπρου, ενώ η Κύπρος στήριζε σταθερά την θέση της «μίας Κίνας».
Ο Κυπριακός λαός πάντοτε εκτιμούσε τις θέσεις αρχών που ακολουθούσε διαχρονικά η Κίνα σχετικά με το Κυπριακό πρόβλημα και τον θετικό ρόλο που διαδραματίζει ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Κίνα ανέκαθεν στηρίζει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και τονίζει την ανάγκη διαφύλαξης της κυριαρχίας και της εθνικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δεν είναι λίγες οι φορές που η Κίνα στάθηκε ανάχωμα σε μεθοδεύσεις που γίνονταν στα Ηνωμένα Έθνη σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πράγμα που ο Κυπριακός λαός πραγματικά εκτιμά πολύ, όπως και τις δηλώσεις που έγιναν επανειλημμένα από Κινεζικής πλευράς για την ανάγκη σεβασμού από όλους της εδαφικής κυριαρχίας των κρατών, του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των δικαιωμάτων των κρατών που έχουν βάσει του Δικαίου της Θάλασσας “UNCLOS”.
Αλλά και η Κυπριακή Δημοκρατία διαχρονικά υποστήριζε με συνέπεια σε διεθνή βήματα την αρχή της «Μίας Κίνας» και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζει σθεναρά την ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας της Κίνας με την Ενωμένη Ένωση. Πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα πρέπει να προωθήσουν το διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ τους με βάση τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και του αμοιβαίου οφέλους.
Κύπρος και Κίνα συνεργάζονται στενά σε διάφορες διεθνείς πρωτοβουλίες και προσπάθειες για επίλυση διεθνών προβλημάτων.
Τα τελευταία χρόνια κλειδί της επιτυχίας των διμερών σχέσεων Κύπρου – Κίνας η κοινή δέσμευση τους σε κοινές αρχές και αξίες για μια πολύ γόνιμη συνεργασία στον πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό τομέα.
Κύπρος και Κίνα συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν να συνεργάζονται στα πλαίσια του προγράμματος « Belt and Road” με βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν και να εμβαθύνουν τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και του εμπορίου, την αμοιβαία πρόσβαση στην αγορά τροφίμων και γεωργικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και να ενθαρρύνουν τους επιχειρηματίες των δυο πλευρών να προωθήσουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ τους.
Πολλοί Κύπριοι θαυμάζουν τον Κινεζικό πολιτισμό, που είναι από τους αρχαιότερους στον κόσμο, και επισκέπτονται κατά εκατοντάδες την Κίνα για να θαυμάσουν τα εξαίρετα έργα του πολιτισμού και της κουλτούρας της Κίνας και επιστρέφουν ενθουσιασμένοι με τις εμπειρίες και τα υπέροχα πράγματα που είδαν και γνώρισαν στην Κίνα.
Εξάλλου η εταιρεία Huawei, που είναι παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο των τεχνολογικών λύσεων πληροφορικής και επικοινωνιών, έδωσε πρόσφατα την ευκαιρία σε 21 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Κυπριακών Πανεπιστημίων να εκπαιδευτούν σε τεχνολογίες αιχμής, στα πλαίσια του προγράμματος Seeds for the Future.
Οι στενές σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας δεν περιορίζονται στη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και κρατικών φορέων των δυο πλευρών, αλλά και στις αυξανόμενες επαφές και δραστηριότητες οργανωμένων συνόλων, όπως τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και οι Δήμοι.
Είδαμε να υπογράφονται συνεργασίες μεταξύ αδελφοποιημένων πόλεων των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Fuzhou και Λευκωσίας, Guangzhou, Weinan και Λεμεσού, Xi’an και Πάφου, Ningbo και Λάρνακας, προκειμένου να εμβαθύνουν τις ανταλλαγές και τη συνεργασία μεταξύ των τοπικών Κυβερνήσεων.
Οι Κύπριοι δεν ξεχνούν ότι όταν ξέσπασε η πανδημία της COVΙD-19, και η χώρα μας αντιμετώπιζε μεγάλη έλλειψη ιατρικών αναλώσιμων, η Κίνα έσπευσε αμέσως να παραχωρήσει δωρεάν σημαντικές ποσότητες αναλώσιμων και πληροφόρησε τους Κύπριους ειδικούς σχετικά με την εμπειρία της στην καταπολέμηση της πανδημίας καθώς και για τα εμβολιαστικά της προγράμματα.
Είναι με μεγάλη ευχαρίστηση που διαπιστώνουμε όλοι, ότι εκτός από τις εξαιρετικές διπλωματικές και άλλες σχέσεις στο επίπεδο των δύο κυβερνήσεων, της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων και του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, συνεχώς αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες από πολλούς κοινωνικούς φορείς, φοιτητές, επιχειρηματίες και την κοινωνία των πολιτών γενικότερα για διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Κύπρου.
Βλέπουμε λοιπόν ότι είναι δυνατό ένα γιγαντιαίο κράτος όπως η Κίνα και ένα μικρό κράτος όπως η Κυπριακή Δημοκρατία να συνεργάζονται μεταξύ τους με απόλυτο σεβασμό και πάνω σε ισότιμη βάση, σε βαθμό μάλιστα που οι σχέσεις τους να αποτελούν υπόδειγμα για πολλά άλλα κράτη.
Υ.Γ.:
Το πόσο κρίσιμες είναι οι στιγμές που διανύουμε σε σχέση πάντα με το εθνικό μας ζήτημα δεν χρειάζεται να το επαναλαμβάνουμε συνεχώς. Δυστυχώς όμως υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που είτε ηθελημένα είτε όχι, παραβλέπουν τι διακυβεύεται σήμερα και επιλέγουν να συμπεριφέρονται με τρόπο που εύκολα μπορεί κανείς να πει ότι δίνουν την εντύπωση ότι έχουν πάρει διαζύγιο με τη λογική. Αν σήμερα με όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας, με την εμπλοκή όλων των διεθνών δυνάμεων που έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τις εξελίξεις και τη δυναμική που δημιουργεί ο εντοπισμός υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην ΑΟΖ μας, κάποιοι θέλουν να πολιτεύονται με όρους και κανόνες περασμένων δεκαετιών, λυπούμαστε να πούμε ότι έχουν πρόβλημα. Που δυστυχώς όμως το πρόβλημα αυτό μπορεί δυνητικά να επηρεάσει και το μέλλον του τόπου. Αναφερόμαστε ειδικότερα στη στάση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ κ. Στεφάνου, ο οποίος ζητά από τον Πρόεδρο να δώσει κι' άλλα κίνητρα στον κατακτητή για να επιτευχθεί η επανέναρξη των συνομιλιών. Η πρόταση του κ. Στεφάνου είναι ο διαμερισμός των ενεργειακών, πριν τη λύση του Κυπριακού. Κύριε Στεφάνου, ξέχασες και την εκ περιτροπής Προεδρία;