Κυπριακό

Ερντογάν για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης: «Ο Πορθητής μάς εμπνέει...»

Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί μια από τις μεγάλες νίκες της παγκόσμιας και της τουρκικής ιστορίας, υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμά του στο Χ με αφορμή την 571η επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου, ανακηρύσσοντας την Κωνσταντινούπολη φάρο έμπνευσης για τον σύγχρονο τουρκικό εθνικισμό.

"Χρόνια πολλά για την 571η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης. Για να κατανοήσουμε το πνεύμα της κατάκτησης, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε καλά πώς κερδήθηκε αυτή η ευλογημένη νίκη. Η πίστη, η αποφασιστικότητα και το πείσμα του σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή και των ηρωικών στρατιωτών του κατά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης μάς εμπνέει σήμερα να επιτύχουμε τον στόχο του Αιώνα της Τουρκίας", δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο του Μωάμεθ του Πορθητή, χαρακτηρίζοντας την Άλωση "ευλογημένη" και σημείο αναφοράς για τον "Αιώνα της Τουρκίας". Η ‘κατάκτηση’, όπως ονομάζεται από τον Τούρκο πρόεδρο, ήταν αποτέλεσμα πίστης, αποφασιστικότητας και πείσματος, αξίες που, όπως είπε, πρέπει να καθοδηγούν και τη σημερινή Τουρκία.

"Μετά την κατάκτηση, η οποία επέτρεψε στο αγαπημένο μας έθνος να ριζώσει σε μια ήπειρο λόγω της στρατιωτικής ιδιοφυίας, της αποφασιστικότητας και του πείσματος του ηρωικού στρατού μας, η Κωνσταντινούπολη έγινε το κέντρο όπου διαφορετικές πεποιθήσεις και πολιτισμοί ζούσαν μαζί με ανεκτικότητα, υπό τη δίκαιη καθοδήγηση του μεγάλου πολιτικού άνδρα σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή".

Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι η Κωνσταντινούπολη κουβαλά ακόμη τα ίχνη της ιστορίας της μέχρι και σήμερα και αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο δημοφιλών πόλεων του κόσμου ως ένα επιχειρηματικό, οικονομικό, εμπορικό, καλλιτεχνικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο της Τουρκίας.