Διεθνή

Ο Γάλλος Πρόεδρος υπέρ της χρήσης δυτικών όπλων κατά στόχων στη Ρωσία

Κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου στη Γερμανία, ο Εμμανουέλ Μακρόν προανήγγειλε τη συμμετοχή του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι στους εορτασμούς για την 80ή επέτειο από την απόβαση στη Νορμανδία, επισημαίνοντας πως πρόκειται να του γνωστοποιήσει «επακριβώς» πως σκοπεύουν οι σύμμαχοι να υποστηρίξουν την Ουκρανία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι η υποστήριξη αυτή περιλαμβάνει το να επιτραπεί στους Ουκρανούς να επιτεθούν με δυτικά όπλα σε ρωσικές θέσεις επί ρωσικού εδάφους, τουλάχιστον στις θέσεις αυτές από τις οποίες εκκινούν οι επιθέσεις σε βάρος της Ουκρανίας.

Μάλιστα έδειξε στους δημοσιογράφους χάρτη με τη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι όταν λέει κάποιος στους Ουκρανούς ότι δεν επιτρέπεται να πλήξουν τα σημεία από όπου εκτοξεύονται πύραυλοι, τότε κατά βάση του λέει ότι «σας παραδίδουμε όπλα, αλλά δεν πρέπει να αμυνθείτε».

Ο Όλαφ Σολτς δεν έφερε αντίρρηση στα λεγόμενα Μακρόν, παρέπεμψε δε στο διεθνές δίκαιο, επισημαίνοντας ότι το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει στην Ουκρανία όλες τις δυνατότητες να πράξει όσα πράττει κατά των επιτιθέμενων. Όσον αφορά τη χρήση όπλων που της έχουν παραδώσει οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία, δήλωσε ότι πρέπει να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο, κάτι που μέχρι στιγμής πρακτικά έχει λειτουργήσει.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των συζητήσεων βρέθηκε το θέμα της ευρωπαϊκής αμυντικής ικανότητας, όπου τέθηκαν επί τάπητος τα θέματα των εξοπλισμών και της άμυνας, υπό το φως της κατάστασης ασφαλείας στην Ευρώπη.

Το κοινό γαλλο-γερμανικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους του μέλλοντος (FCAS), όπως επίσης το πρόγραμμα για το κοινό άρμα μάχης (MGCS), προχωρούν, ενώ σε αυτά έρχεται να προστεθεί η κοινή παραγωγή όπλων ακριβείας, με τη συμμετοχή και της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο Καγκελάριος Σολτς έθιξε και πάλι το σχετικό ζήτημα, ενώ και  ο Πρόεδρος Μακρόν, κατά τις κοινές δηλώσεις Τύπου, εμφανίστηκε ανοιχτός, κάνοντας λόγο για αντιπυραυλική άμυνα, με στόχο την «ενίσχυση της αυτονομίας μας», καθώς και για «ικανότητα βαθιάς κρούσης, για την οποία είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε μια κοινή μακροπρόθεσμη συνεργασία», ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό πλαίσιο για την ασφάλεια και την άμυνα.

Ο Γερμανός Καγκελάριος μίλησε με θερμά λόγια για τη γερμανο-γαλλική φιλία και τον ίδιο τον Γάλλο Πρόεδρο, εξαίροντας την προχθεσινή ομιλία του στη Δρέσδη ως «σημαντική πηγή έμπνευσης για το κοινό μας έργο», ενώ υπογράμμισε ότι πάντοτε υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, κάτι που ίσχυε και στο παρελθόν, αλλά αποτελεί και καλή προοπτική για το μέλλον. 

Νωρίτερα, σε τελετή στο Δημαρχείο του Münster, απονεμήθηκε στον Γάλλο Πρόεδρο, το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας, για τη συνεισφορά του για μια «ανεξάρτητη και με αυτοπεποίθηση Ευρώπη, για την οποία αξίζει να αγωνιζόμαστε».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγιερ, στην ομιλία του εγκωμίασε τον Γάλλο ομόλογό του για το ότι «εμψυχώνει» ακούραστα και μας δείχνει ότι πρέπει να ενισχύσουμε την ικανότητά μας να αμυνθούμε. «Σε αυτή τη νέα εποχή δεν πρέπει μόνο να μειώσουμε τις εξαρτήσεις, πρέπει κυρίως να κάνουμε περισσότερα για την ασφάλεια και την άμυνά μας. Η κοινή μας προσπάθεια για ειρήνη στην Ευρώπη απέτυχε εξαιτίας του Πούτιν», δήλωσε.

Στην ευχαριστήρια ομιλία του ο Πρόεδρος Macron τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι μια συνθηκολόγηση της Ουκρανίας δεν είναι αποδεκτή, καθώς και ότι η Ουκρανία υπερασπίζεται την ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ επαίνεσε τη Γερμανία για το γεγονός ότι είναι διατεθειμένη να επενδύσει περισσότερα στην άμυνά της, δεδομένου μάλιστα ότι η υποστήριξη της Αμερικής δεν είναι διασφαλισμένη μακροπρόθεσμα, για αυτό και η Ευρώπη χρειάζεται τη δική της άμυνα και ασφάλεια.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία Σολτς για ένα κοινό σύστημα αεράμυνας, (European Sky Shield), στην οποία δεν έχει προσχωρήσει η Γαλλία, ο Πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία, διαθέτοντας πυρηνικά όπλα, έχει άλλες δυνατότητες αποτροπής, κάτι με το οποίο συμφώνησε ο Γερμανός Καγκελάριος, ο οποίος επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία του απευθύνεται στα κράτη που δεν διαθέτουν τέτοιες δυνατότητες. 

ΚΥΠΕ