Ειδήσεις

Δικηγόρος μοναχών: Νέα στοιχεία για ανέγερση του κτιρίου στον Λυθροδόντα (VID)

Σε δηλώσεις προχώρησε η δικηγόρος των μοναχών της Μονής Οσίου Αββακούμ, Ανδριάνα Κλαΐδη, έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Όπως ανέφερε, ζητήθηκε από την Νομική Υπηρεσία χρόνος για να κατατεθεί ένσταση και δόθηκαν οδηγίες από το Δικαστήριο η διαδικασία να συνεχίσει στις 28 Ιουνίου.

Κληθείσα να απαντήσει αν υπήρξε κάποια συμπληρωματική δήλωση με στοιχεία απάντησε πως μετά την καταχώρηση των ενστάσεων έχουν επιφυλάξει το δικαίωμα για συμπληρωματική ένορκο δήλωση γιατί έχουν εξασφαλιστεί περισσότερες μαρτυρίες και για να απαντηθούν κάποιοι ισχυρισμοί.

«Έχουν προκύψει κάποια στοιχεία που βεβαιώνουν την εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας για την ανέγερση του κτιρίου στον Λυθροδόντα και αρχιτεκτονικά σχέδια που βεβαιώνουν τον σκοπό που δόθηκαν τα λεφτά. Εξασφαλίστηκαν επιπρόσθετοι τραπεζικοί λογαριασμοί από άλλα πρόσωπα», κατέληξε.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, στις επόμενες δικάσιμους αναμένεται οι εκπρόσωποι της Τράπεζας Κύπρου, της Ελληνικής Τράπεζας και του Κτηματολογίου να καταθέσουν στοιχεία και έγγραφα, που τους έχει ζητήσει η υπεράσπιση των δύο εν αργία μοναχών και τα οποία αφορούν στην προέλευση του χρηματικού ποσού, το οποίο ανευρέθηκε σε χρηματοκιβώτιο, που κατασχέθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής τη νύχτα της 5ης Μαρτίου του 2024 και στη συνέχεια παραδόθηκε στην Αστυνομία.

Παρόντες στο δικαστήριο ήταν οι Αρχιμανδρίτες της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, Νεκτάριος και Πορφύριος, ο Ιερομόναχος Αββακούμ Χριστοφή, καθώς και υποστηρικτές των μοναχών.

Υπενθυμίζεται ότι στην ένσταση που κατέθεσε η συνήγορος υπεράσπισης των δύο εν αργία μοναχών αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το χρηματικό ποσό που εντοπίστηκε σε χρηματοκιβώτιο ανήκει στη Μονή και προοριζόταν για την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του μοναστηριού.

Σημειώνεται ότι η Ιερά Μονή του Οσίου Αββακούμ, στο Φτερικούδι, παραμένει μέχρι στιγμής κλειστή, ενώ είναι άγνωστον πότε ή αν θα επαναλειτουργήσει.