Τράπεζες

Σε υψηλά επίπεδα οι μετοχές στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω τραπεζικών κερδών

Σε επίπεδα ρεκόρ έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τρίτη, με τους χρηματοπιστωτικούς τίτλους να βρίσκονται στο επίκεντρο μετά τα αισιόδοξα αποτελέσματα της ελβετικής UBS και της ιταλικής UniCredit, ενώ ανοδική ώθηση δίνει και η αισιοδοξία για μειώσεις επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1,1%, επιτυγχάνοντας την καλύτερη ημερήσια επίδοση των τελευταίων τριών μηνών.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας παρουσίασε άνοδο 2,5% ενισχυμένος από την αύξηση των κερδών της UBS κατά 7,6%, στην πρώτη τριμηνιαία κερδοφορία μετά την απορρόφηση των εργασιών της Credit Swiss, σε μια κερδοφορία που υπερέβη τις εκτιμήσεις αναλυτών κατά τρεις φορές.

Οι μετοχές της UniCredit, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, κατέγραψαν κέρδη 3,6%, φτάνοντας σε υψηλό 13 εβδομάδων, οδηγώντας ανοδικά τον τραπεζικό δείκτη που παρουσίασε κέρδη 2,3%, αφού παρουσίασε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη κερδοφορία και υψηλότερους κεφαλαιακούς δείκτες.

Στην Ισπανία, ο κύριος δείκτης κατέγραψε κέρδη 1,5%, με την BBVA να παρουσιάζει άνοδο 3,6% μετά που η Sabadell απέρριψε την προσφορά εξαγοράς από τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Ύστερα από μια πτωτική περίοδο, που είδε τον δείκτη να χάνει 1,5%, η ανάκαμψη του STOXX απέκτησε δυναμική τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, αλλά υστερεί σε σύγκριση με τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ.

Ο γερμανικός DAX παρουσίασε άνοδο 1,4% οδηγούμενος από τα μεγάλα κέρδη κατά 12,9% από τον κατασκευαστή ημιαγωγών Infineon έπειτα από τις καλύτερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις του δευτέρου τριμήνου, με τους αναλυτές να αναμένουν μακροχρόνια αύξηση των πωλήσεων παρά την κατευθυντήρια γραμμή για μείωση για όλο τον χρόνο.

Κέρδη σε ποσοστό 5% και 3% κατέγραψαν οι παραγωγοί οινοπνευματωδών ποτών Remy Cointreau και Pernod Ricard αντίστοιχα, μετά τις αναφορές του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ σε σχέση με την εμπορική διαφορά για το γαλλικό κονιάκ.

Εξάλλου, ο επιμέρους λιανικού εμπορίου παρουσίασε κέρδη 1,4%, καθώς η γερμανική Zalando κατέγραψε κέρδη 8,5% ύστερα από ισχυρότερη από την αναμενόμενη κερδοφορία.

Στη Βρετανία ο FTSE 100 έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ με κέρδη 1,22%, ενισχυμένος από την άνοδο 1,3% στους τίτλους της Shell.

ΚΥΠΕ