Παραπολιτικά

Οδυσσέας μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης

Οι θεσμοί στην Κύπρο είναι κάτι σαν τις... λιθοσφαιρικές πλάκες που είναι βυθισμένες κάτω από το νησί μας και οι οποίες, όταν συγκρουστούν μεταξύ τους ή όταν εισχωρήσει η μια κάτω από την άλλη, προκαλούν αισθητούς σεισμούς.

Επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη είχαμε πολλούς τέτοιους σεισμούς. Μεταξύ του τότε Προέδρου και του τότε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη και ακολούθως και της Διοικήτριας της Κεντρικής, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, τον σεισμό στη Νομική Υπηρεσία μεταξύ του τότε Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, και τον μέγα σεισμό μεταξύ Αναστασιάδη και Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Και ο μεν Αναστασιάδης αποχώρησε από το Προεδρικό, αλλά ο Γενικός Ελεγκτής παρέμεινε στο πόστο του. Όπως παρέμεινε στο πόστο του και ο φίλος του απελθόντος Προέδρου, Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης. Ο οποίος ανέλαβε το έργο της εξουδετέρωσης του Γενικού Ελεγκτή, υποβάλλοντας αίτηση στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο για παύση του, λόγω «ανάρμοστης συμπεριφοράς».

Είναι αλήθεια ότι οι προσπάθειες απομάκρυνσης της... «λιθοσφαιρικής πλάκας» του Οδυσσέα είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία είχε διαπιστώσει «σειρά ενεργειών του Γενικού Ελεγκτή, που είτε εκφεύγουν των συνταγματικών του αρμοδιοτήτων, είτε συνιστούν παρεμβολή στον ρόλο και στο έργο άλλων ανεξάρτητων αξιωματούχων ή συνιστούν εμπλοκή του στον ρόλο της εκτελεστικής εξουσίας».

Αλλά δεν ήταν μόνο η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ που επεδίωκε το φάγωμα του «ενοχλητικού» Οδυσσέα. Και το ΑΚΕΛ επιθυμούσε την αποδυνάμωσή του, υποβάλλοντας πρόταση για τριμελές Ελεγκτικό Συνέδριο, που να ενεργεί ως ένα είδος... «δούρειου ίππου». Και μάλιστα ο τότε ΓΓ του κόμματος, ο Άντρος Κυπριανού, είχε δηλώσει στο Sigmalive: «Γενικότερα, ο Γενικός Ελεγκτής κατά διαστήματα ξεφεύγει από τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες που έχει. Να σταματήσει να θεωρεί ότι είναι ο Ηρακλής, ο οποίος θα καθαρίσει τον στάβλο του Αυγεία. Να προσέξει και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Ναι, σε κάποιες περιπτώσεις ξεφεύγει των εξουσιών και των αρμοδιοτήτων του και δικαιολογημένα κάποιοι αντιδρούν».

Δεδομένου ότι και η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη θέλει να προχωρήσει σε «εκσυγχρονισμό» της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (με άλλα λόγια να βάλει χαλινάρι στον Γενικό Ελεγκτή), καταλαβαίνει κάποιος ότι ο «πολύπαθος» Οδυσσέας βρίσκεται αυτήν την ώρα μεταξύ... Σκύλλας και Χάρυβδης και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια να την σκαπουλάρει.

ΜΠΟΞΕΡ

*Αναδημοσίευση από την έντυπη «Σημερινή» του Μεγάλου Σαββάτου 4/5