Παραπολιτικά

Πυροτεχνήματα τέλος. Οριστικά!

Ήρθε η ώρα να τεθεί οριστικό τέρμα σ’ αυτό το απαράδεκτο και επικίνδυνο φαινόμενο των πυροτεχνημάτων. Ήδη, από τη ρίψη πυροτεχνημάτων στην περιοχή του χωριού Κούκλια, της Πάφου, προκλήθηκε πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή, η οποία, ευτυχώς, τέθηκε έγκαιρα υπό έλεγχον, προτού υπάρξουν τραγικές συνέπειες. Θυμίζουμε ότι, πέρσι τον Ιούλιο, στην περιοχή του χωριού Λόφου, κινδύνευσε να καεί δασική περιοχή από ρίψη πυροτεχνημάτων σε γαμήλια δεξίωση.

Μετά τη νέα πυρκαγιά, στα Κούκλια, το Τμήμα Μεταλλείων, που εκδίδει τις σχετικές άδειες, ανακάλεσε όλες τις άδειες ρίψης πυροτεχνημάτων που έχει ήδη εκδώσει και απαγόρευσε αυστηρά όλες ανεξαιρέτως τις ρίψεις πυροτεχνημάτων σε όλους τους χώρους παγκυπρίως, επ’ αόριστον. Λοιπόν. Αυτό το «επ’ αόριστον» πρέπει να γίνει «διά παντός». Διότι έχει παραγίνει το κακό με τα πυροτεχνήματα που τα ρίχνουν κάποιοι με κάθε ευκαιρία. Σε πάρτι, σε γάμους, σε γενέθλια, σε γλέντια, σε άλλες εκδηλώσεις. Και, γνωρίζοντας τον άκρατο μιμητισμό του Κυπραίου, είναι βέβαιο ότι αν δεν απαγορευθούν οριστικά οι ρίψεις πυροτεχνημάτων, θα τις έχουμε και σε βαπτίσεις, γεννήσεις, αρραβώνες, υποσχέσεις γάμου, επετείους γάμου, ονομαστικές εορτές, αποφοιτήσεις από το νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο, τα εγκαίνια σουβλιτζήδικου, την αγορά καινούργιου αυτοκινήτου και σε κάθε είδους παναΰρκα, στα οποία έχουμε έντονη ροπή. Επικρατεί και εδώ το άππωμα του Κυπραίου, που θεωρεί ότι η ρίψη πυροτεχνημάτων είναι must για να κάνει πιο φαντασμαγορικό το πάρτι του ή όποιο άλλο event (που λένε και οι αγγλομαθείς) αποφασίσει να οργανώσει.

Δεν ξέρω με ποια κριτήρια έδινε μέχρι τώρα τις σχετικές άδειες το Τμήμα Μεταλλείων (το οποίο, κατά τραγική ειρωνεία, προκάλεσε το ίδιο μεγάλη πυρκαγιά στη Λεμεσό από φωτοβολίδα που απέτυχε να αχρηστεύσει), αλλά δεν μπορεί ο καθένας να αμολάει πυροτεχνήματα όποτε του καπνίσει. Πολύ περισσότερο που αποδεδειγμένα αυτά προκαλούν πυρκαγιές, οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν και σε πύρινους εφιάλτες.

Η πλήρης, μόνιμη και απαρέκκλιτη απαγόρευση των πυροτεχνημάτων είναι απολύτως αναγκαία. Ε, δεν θα αφήσουμε να καεί η Κύπρος για χάρη μιας θορυβώδους και ματαιόδοξης επίδειξης!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

*Αναδημοσίευση από την έντυπη «Σημερινή» του Μεγάλου Σαββάτου 4/5