Κυπριακό

ΕFES: Μια Άσκηση αφιερωμένη στην 50η επέτειο από την εισβολή στην Κύπρο - Οι συμβολισμοί πίσω από όσα έγιναν (BINTEO)

Η άσκηση EFES-2024 ολοκληρώθηκε με την παρέλαση και το χαιρετισμό 59 πλοίων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, αφιερωμένη στην 50η επέτειο της εισβολής στην Κύπρο

Με την παρέλαση και τον χαιρετισμό 59 πλοίων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ολοκληρώθηκε η άσκηση EFES-2024 που είναι αφιερωμένη στην 50η επέτειο της εισβολής στην Κύπρο, ενώπιον του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Στην άσκηση συμμετείχε για πρώτη φορά το TCG Αναντολού, ενώ τα F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και τα αεροσκάφη Eurofighter Typhoon της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ εκτόξευσαν τους καθορισμένους στόχους.

Η Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων υποδέχθηκε τον Ταγίπ Ερντογάν με 50 πλοία στην τελετή ολοκλήρωσης της άσκησης, με την παρουσία επιπλέον του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Μετίν Γκιουράκ. Επίσης, συμμετείχαν αξιωματούχοι από διάφορες χώρες, όπως ο υπουργός Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν στρατηγός Ζακίρ Χασάνοφ και άλλοι. Στο πλαίσιο της άσκησης πραγματοποιήθηκαν διάφορες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ναυτικής και αεροπορικής επίθεσης, καθώς και επιχειρήσεις έρευνας, διάσωσης και εκκένωσης.

Τι περιελάμβανε η άσκηση

Η άσκηση EFES-2024 περιελάμβανε παρέλαση και χαιρετισμό 59 πλοίων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ ήταν επισήμως αφιερωμένη στην 50η επέτειο της εισβολής στην Κύπρο. Η παρέλαση περιλάμβανε πολεμικά πλοία όπως τα TCG Burgazada και TCG Buyukada, τα οποία εκτέλεσαν βολές ναυτικών πυροβόλων 76 χιλιοστών. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονική επίθεση με τη χρήση στοιχείων ηλεκτρονικού πολέμου MILKAR-3A3 και MILKAR-5S παραγωγής ASELSAN.

Στην επίθεση συμμετείχαν ελικόπτερα όπως τα Atak, Cougar, Sikorsky, και CH-47 Chinook, ενώ οι επιθέσεις από το έδαφος περιελάμβαναν τη χρήση οβιδοβόλων BORAN, ρουκέτων MAGAS-Α και πυροβολικού. Η άσκηση είχε και διεθνή συμμετοχή, με στρατεύματα από ΗΠΑ, Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Λιβύη, και Σαουδική Αραβία να συμμετέχουν σε διάφορες επιχειρήσεις όπως αεροπορικές επιθέσεις, έρευνα και διάσωση, ενώ πραγματοποιήθηκε και εξάσκηση αντιμετώπισης εχθρικού υποβρυχίου.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ